Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% με 5,50% - Μειώσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι επενδυτές παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% με 5,50% - Μειώσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι επενδυτές παρά τον υψηλό πληθωρισμό
Η Fed είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2%
Αμετάβλητα στο εύρος 5,25% - 5,50% διατήρησε -για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση- τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) που συνεδρίασε το διήμερο 30-31/7.
Όπως αναφέρει σε ανακοινωθέων η Fed, οι πρόσφατες μετρήσεις υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει μετριαστεί και το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί, αλλά παραμένει χαμηλό.
Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός.
«Τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε κάποια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο της Επιτροπής για ετήσιο πληθωρισμό 2%.
Η FOMC επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα.
Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό εξακολουθούν να κινούνται σε μία καλύτερη ισορροπία. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες.
Προς υποστήριξη των στόχων της, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,25% έως 5,50%.
 Η Επιτροπή δεν αναμένει να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και χρεόγραφα αντιπροσωπείας και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%», σχολιάζει η Fed.
Στον απόηχο της απόφασης της Fed, οι δείκτες της Wall Street ενισχύονται, καθώς οι επενδυτές ερμήνυεσαν την «καλύτερη ισορροπία» που ανέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ως μία επικείμενη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο 2024.

Powell (Fed): «Στο τραπέζι» η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο 2024


Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) εξακολουθεί να εξετάζει μία μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου 2024, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της FOMC (Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής) να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για όγδοη συνεχόμενη φορά, στο εύρος 5,25% - 5,50%. 
Όπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, σημειώθηκε σημαντική πρόοδο στους στόχους για μέγιστη απασχόληση και ετήσιο πληθωρισμό (2%) τα τελευταία 2 χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι. 
«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τον πληθωρισμό. Οι μετρήσεις του β' τριμήνου συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η ευρεία λογική είναι «ότι κινούμαστε πιο κοντά σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά δεν έχουμε φθάσει σε εκείνο το σημείο ακόμα».
«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την εργασία συνεχίζουν να κινούνται σε καλύτερη ισορροπία, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς τον στόχο του 2%. (...)
Τα μέλη της Federal Reserve δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσφατη αύξηση της ανεργίας και την πιθανή αδυναμία στην αγορά εργασίας», σημείωσε. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης