Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η δολοφονία Haniyeh ωθεί το ταπεινωμένο Ιράν σε σκληρά αντίποινα - Αμείλικτα ερωτήματα για κενά ασφαλείας και εξόντωση Raisi

Η δολοφονία Haniyeh ωθεί το ταπεινωμένο Ιράν σε σκληρά αντίποινα - Αμείλικτα ερωτήματα για κενά ασφαλείας και εξόντωση Raisi
Μια ανώτερη συντηρητική πηγή τόνισε στο Middle East Eye ότι όλη η οικογένεια του Raisi πιστεύει πως σκοτώθηκε από το Ισραήλ...
Γύρω στις 2 τα ξημερώματα μια έκρηξη συγκλόνισε τη βόρεια Τεχεράνη.
Σύντομα έγινε σαφές ότι ο Ismail Haniyeh, ο πολιτικός ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas, είχε δολοφονηθεί.
Μόλις εννέα ώρες νωρίτερα, η Haniyeh ήταν εκ των επίσημων προσκλεκλημένων στην τελετή ορκωμοσίας του Masoud Pezeshkian ως νέου προέδρου του Ιράν.
Με τον Παλαιστίνιο καλεσμένο του πλέον νεκρό, ένα συγκλονισμένο Ιράν κήρυξε τριήμερο πένθος.
Η δολοφονία έχει ασκήσει πίεση στο κατεστημένο ασφαλείας του Ιράν, το οποίο για άλλη μια φορά είδε ισραηλινούς πράκτορες να διεισδύουν στη χώρα και να οργανώνουν μια επίθεση άνυε πρηγουμένου.

Αμείλιτα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας - Ξανά στο προσκήνιο η συνωμοσία κατά Raisi

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο απερχόμενος υπουργός Πληροφοριών, Esmeil Khatib, καυχιόταν ότι «η εξάρθρωση του δικτύου της Mossad» στο Ιράν ήταν το πιο περήφανο επίτευγμά του στην εξουσία.
Πλέον όμως, δεν υπάρχει συναίνεση για το status ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανάμεσα σε Ιρανούς βουλευτές και σε άλλες πολιτικές προσωπικότητες.
«Η παρουσία εισβολέων στη δολοφονία του Ismail Haniyeh δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», δήλωσε ο Hossein-Ali Haji Deligani, μέλος του κοινοβουλίου του Ιράν.
«Θα δώσουμε στο Ισραήλ μια πιο σκληρή απάντηση από αυτή που υποσχεθήκαμε», προσέθεσε.
Ο Ali Motahari, ένας εξέχων πρώην βουλευτής, έθεσε ένα ερώτημα που κρέμεται στα χείλη πολλών Ιρανών: «Πώς ήξεραν οι Σιωνιστές πού βρισκόταν η Haniyeh ως φιλοξενούμενος μας στην Τεχεράνη;»
Η δολοφονία της Haniyeh έχει επίσης εγείρει τις υποψίες των πολιτών ότι ο Ebrahim Raisi, ο πρόεδρος του Ιράν που σκοτώθηκε σε ατύχημα με ελικόπτερο τον Μάιο, πέθανε πράγματι στα χέρια του Ισραήλ...
Ο Mohammad Mehdi Esmaili, ο υπουργός Πολιτισμού υπό τον Raisi, φάνηκε να προτείνει πολλά σε μια ανάρτηση στο X.
«Επιβεβαιώνει αυτό το tweet τις εικασίες για τη δολοφονία του αγαπητού μας Raisi;» ρώτησε ως απάντηση ο υπερσυντηρητικός ακτιβιστής Davoud Modarresian.
Μια ανώτερη συντηρητική πηγή τόνιζε μάλιστα ότι όλη η οικογένεια του Raisi πιστεύει ότι σκοτώθηκε από το Ισραήλ.

Η κρίση ασφαλείας μετατρέπεται σε κρίση εμπιστοσύνης προς τους Φρουρούς της Επανάστασης

Η λαϊκή οργή έχει στραφεί προς το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), του οποίου ο μηχανισμός ασφαλείας ήταν υπεύθυνος για την εξασφάλιση της ορκωμοσίας του Pezeshkian και ανώτερους καλεσμένους όπως ο Haniyeh.
Πηγή κοντά σε αξιωματούχους της ιρανικής προεδρίας είπε στο Middle East Eye ότι ο Haniyeh έμενε κοντά στο παλάτι Saadabad της Τεχεράνης, το οποίο χρησιμοποιείται από το γραφείο του προέδρου, όταν σκοτώθηκε.
Η περιοχή φυλασσόταν έντονα από τους Φρουρούς της Επανάστασης, πρόσθεσε η πηγή.
Τα τελευταία χρόνια το IRGC έχει εξελιχθεί σε μια ισχυρή πολιτική και οικονομική οντότητα, καθώς και στην κορυφαία στρατιωτική δύναμη του Ιράν, και οι Ιρανοί το κατηγορούν τώρα ότι παραμελεί τα πρωταρχικά του καθήκοντα.
«Ενώ εκφράζω συλλυπητήρια, πρέπει να πω ότι είναι καιρός να αποσυρθούμε από την κατασκευή εμπορικών κέντρων», ανάρτησε στο X ο Milad Dokhanchi, συγγραφέας και πρώην παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης.
Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος είπε στο MEE ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι το Ισραήλ έχει «διεισδύσει σοβαρά» στο κυβερνών κατεστημένο.
«Αυτό συμβαίνει επειδή το IRGC επικεντρώνεται στη σύλληψη των επικριτών αντί να επικεντρώνεται στον εχθρό».

Υπαρξιακού χαρακτήρα πρόκληση η απάντηση στο Ισραήλ για τη νέα κυβέρνηση Pezeshkian

Η δολοφονία του Haniyeh αποτελεί τεράστια πρόκληση για την επερχόμενη κυβέρνηση του Pezeshkian, ενός μεταρρυθμιστή που συγκλόνισε το συντηρητικό κατεστημένο κερδίζοντας την προεδρία υποσχόμενος στους Ιρανούς μια πιο ήπια, πιο ανοιχτή προσέγγιση στις εξωτερικές και εσωτερικές υποθέσεις.
Τώρα, όχι μόνο το Ιράν είναι έτοιμο να επιδιώξει αντίποινα κατά του Ισραήλ, αλλά και η σύμμαχός του Hezbollah μπορεί επίσης να κλιμακώσει τη σύγκρουση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή Fuad Shukr, ώρες πριν από το χτύπημα στη Haniyeh.
Η Hamas, που ήδη πολεμά το Ισραήλ στη Γάζα, έχει επίσης υποσχεθεί σκληρή απάντηση.
«Δυστυχώς, η αποτρεπτική μας δύναμη αντιμετώπισε για άλλη μια φορά μια οπισθοδρόμηση με τη νέα επίθεση από το Ισραήλ», δήλωσε ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος είναι μέρος του κυρίαρχου κατεστημένου του Ιράν.
Συνέκρινε την κατάσταση με την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό τον Απρίλιο, η οποία σκότωσε ανώτερους διοικητές του IRGC και προκάλεσε μια μαζική επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ ως απάντηση.
«Έτσι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απαντήσουμε σθεναρά για να αποκαταστήσουμε την αποτροπετική μας ισχύ».
Οι συντηρητικοί στο Ιράν θα υιοθετήσουν επίσης μια ακόμη πιο σκληρή γραμμή σε όποιες προσπάθειες κάνει ο Pezeshkian να εμπλακεί με τη Δύση.
Ένας μετριοπαθής-συντηρητικός αναλυτής εξωτερικής πολιτικής που γράφει τακτικά για ιρανικά μέσα ενημέρωσης σημείωσε ότι το Ισραήλ αντιτίθεται εδώ και καιρό στον διάλογο μεταξύ Δύσης και Ιράν, «και θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε ενέργεια για να δημιουργήσει εμπόδια».
«Αυτή η εγκληματική ενέργεια είναι σύμφωνη με αυτόν τον στόχο. Η αντίδραση της Χαμάς σε αυτή τη δολοφονία δημιουργεί μια πιο τεταμένη σκηνή», είπε στο MEE.
Ο αναλυτής πιστεύει ότι ο Netanyahu  θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση που θα διασφαλίσει ότι ο Trump θα κερδίσει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, «ή τουλάχιστον θα αποτρέψει την Kamala Harris από το να γίνει σκληρός με τους Σιωνιστές».
Ένας άλλος πολιτικός αναλυτής, ο Ahmad Zeidabadi, πιστεύει ότι το Ισραήλ προσπαθούσε να παρακινήσει το Ιράν στο συγκεκριμένο timing της επίθεσης.
«Το Ισραήλ πιθανότατα θα μπορούσε να είχε δολοφονήσει τον Haniyeh στο Κατάρ ή την Τουρκία, αλλά επέλεξε εσκεμμένα την Τεχεράνη ως μια εντελώς προκλητική πράξη», είπε στο κανάλι του στο Telegram.
«Το Ισραήλ πιθανότατα θα μπορούσε να είχε δολοφονήσει τον Haniyeh και άλλες φορές, αλλά επίτηδες επέλεξε τη νύχτα μετά την ορκωμοσία του Dr  Pezeshkian για να βυθίσει τη νέα κυβέρνηση σε κρίση, σύγχυση και αταξία από την αρχή.
Ένας μεταρρυθμιστής αναλυτής κοντά στη νέα κυβέρνηση επεσημανε με νόημα στο Middle East Eye ότι υπήρχαν παραλληλισμοί με τη δολοφονία του Mohsen Fakhrizadeh, του πατέρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τον Νοέμβριο του 2020.
Ο Fakhrizadeh δολοφονήθηκε έξω από την Τεχεράνη αμέσως αφού ο τότε Πρόεδρος Hassan Rohani έλαβε ένα μήνυμα από την επερχόμενη κυβέρνηση Biden ότι η Ουάσιγκτον θα ήταν σύντομα έτοιμη να προσχωρήσει ξανά στην πυρηνική συμφωνία.
«Όμως σύντομα το Ισραήλ δολοφόνησε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ για να προκαλέσει τους σκληροπυρηνικούς στην Τεχεράνη να γίνουν πιο ριζοσπαστικοί ενάντια σε οποιαδήποτε εμπλοκή με τις ΗΠΑ», είπε ο αναλυτής.
«Η αντίδραση της Δύσης σε αυτό το γεγονός μπορεί είτε να περιπλέξει είτε να ανοίξει το δρόμο για τον Pezeshkian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης