Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΙ ΗΠΑ εκδικούνται τη Γεωργία για τον «ρωσικό» νόμο - «Πάγωσαν» βοήθεια 95 εκατ. δολ.

ΟΙ ΗΠΑ εκδικούνται τη Γεωργία για τον «ρωσικό» νόμο - «Πάγωσαν» βοήθεια 95 εκατ. δολ.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έχει καταγγείλλει τη Δύση για παρέμβαση στα εσωτερικά της Γεωργίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν τη χορήγηση βοήθειας ύψους άνω των 95 εκατομμυρίων δολαρίων στη γεωργιανή κυβέρνηση, λόγω της διολίσθησης της χώρας προς τον αυταρχισμό τύπου Κρεμλίνου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.
Ο Blinken είχε δώσει εντολή στο State Department τον Μάιο να προβεί σε επανεξέταση της διμερούς συνεργασίας της Ουάσινγκτον με την Τιφλίδα μετά την ψήφιση από το γεωργιανό κοινοβούλιο ενός αμφιλεγόμενου νόμου περί «ξένων πρακτόρων», ο οποίος χαρακτηρίζει τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό ως «επιδιώκουσες τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης», σημειώνει το Politico.

Κυρώσεις και η αντίδραση του Κρεμλίνου

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την ψήφιση του νόμου.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε μάλιστα κυρώσεις στους ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», οι οποίοι κατηγορήθηκαν για στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Το Γεωργιανό Όνειρο τον Ιούνιο ακολούθησε και πάλι το παράδειγμα της Μόσχας, προτείνοντας νόμο κατά της «προπαγάνδας των ΛΟΑΤΚΙ».
«Οι αντιδημοκρατικές ενέργειες και οι ψευδείς δηλώσεις της γεωργιανής κυβέρνησης είναι ασυμβίβαστες με τους κανόνες ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Blinken σε ανακοίνωσή του.
Πρόσθεσε ότι ενώ οι ΗΠΑ παγώνουν τη βοήθεια προς τη γεωργιανή κυβέρνηση, «θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε προγράμματα και δραστηριότητες που ωφελούν το λαό της Γεωργίας, ενισχύοντας τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και την οικονομική ανάπτυξη».
Η ΕΕ απάντησε επίσης δυναμικά, λέγοντας ότι σταμάτησε τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας νωρίτερα αυτό το μήνα, γεγονός που επίσης πάγωσε ουσιαστικά 30 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης.
Η Γεωργία πρόκειται να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιουλίου από την Edison Research, το Γεωργιανό Όνειρο εξακολουθεί να προηγείται των διχασμένων αντιπάλων του, αλλά η δημοτικότητά του έχει πέσει στο 32%.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έχει καταγγείλλει τη Δύση για παρέμβαση στα εσωτερικά της Γεωργίας.

www.bankinngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης