Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δολοφονίες, μέρος του... ισραηλινού ρεπερτορίου - Οι κατάσκοποι του Ισραήλ εκδικούνται για την ταπείνωση της 7ης Οκτωβρίου

Οι δολοφονίες, μέρος του... ισραηλινού ρεπερτορίου - Οι κατάσκοποι του Ισραήλ εκδικούνται για την ταπείνωση της 7ης Οκτωβρίου
Μετά τη δολοφονία του Haniyeh μόνο δύο από τους έξι πιο υψηλόβαθμους ηγέτες της Hamas είναι ακόμη ζωντανοί
Σχετικά Άρθρα
Μετά την… ταπείνωση της 7ης Οκτωβρίου από τη Hamas, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ παίρνουν την εκδίκηση τους.
Μέσα σε μια νύχτα, δύο άνδρες που βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας θανάτου του Ισραήλ εντοπίστηκαν και σκοτώθηκαν εκεί όπου ένιωθαν πιο ασφαλείς - στα προπύργια της Τεχεράνης και της Βηρυτού. Το Ισραήλ ανέλαβε δημοσίως μόνο τα εύσημα για τη δολοφονία του κορυφαίου διοικητή της Hezbollah, Fuad Shukr, το βράδυ της Τρίτης, ενώ απέφυγε επιδεικτικά να σχολιάσει τη δολοφονία του επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη λίγες ώρες αργότερα.
Σύμφωνα, όμως με τους Financial Times, οι δύο δολοφονίες θεωρούνται ήδη από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας ως ένα είδος λύτρωσης - και ως μια αυστηρή προειδοποίηση προς την περιοχή ότι θα μπορούσε να υπάρξει και άλλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Για τους εχθρούς του Ισραήλ, ο φόβος και η παράνοια έπειτα από τέτοια δημόσια κενά ασφαλείας αυξάνονται σε άμεση αναλογία με την αποφασιστικότητά τους να αντεπιτεθούν.
«Μετά το σοκ της επίθεσης [της 7ης Οκτωβρίου] το Ισραήλ κερδίζει σιγά σιγά το έδαφος που έχασε», δήλωσε ο Yaakov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Για χρόνια, πρόσθεσε ο ίδιος, το Ισραήλ έδινε προτεραιότητα και διέθετε πόρους των μυστικών υπηρεσιών στον Λίβανο και το Ιράν και όχι στη Λωρίδα της Γάζας. «Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για την 7η Οκτωβρίου. Κατά ειρωνικό τρόπο έκανε τις [Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας] πολύ πιο έτοιμες για πόλεμο στο βορρά [με τη Hezbollah] παρά στο νότο [με τη Hamas]», είπε. «Παίρνουμε τώρα τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

Παλιά τακτική για το Ισραήλ, οι δολοφονίες

Οι δολοφονίες αποτελούν εδώ και δεκαετίες μέρος του ισραηλινού ρεπερτορίου. Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες έχουν πυροβοληθεί στους δρόμους της Τεχεράνης, μαχητές της Hamas έχουν δηλητηριαστεί σε δωμάτια ξενοδοχείων και έχουν κομματιαστεί από εκρήξεις κινητών τηλεφώνων, και υπήρχε η πάντα παρούσα απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή των αεροπορικών επιδρομών.
Αυτή ήταν η πιθανή μέθοδος που αναπτύχθηκε κατά του Shukr, καθώς μια χούφτα πύραυλοι έπληξαν μια πολυκατοικία στο πολυσύχναστο προάστιο Dahiyeh της νότιας Βηρυτού - προπύργιο της Hezbollah. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις γυναίκες και δύο παιδιά και τραυματίστηκαν άλλα 72 άτομα.
Το γεγονός ότι ο Shukr ήταν σε απόσταση αναπνοής αποτέλεσε έκπληξη, δήλωσαν αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της Hezbollah. Η ανησυχία της ομάδας για τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ είχε ήδη φτάσει σε "πλήρη παράνοια" ακόμη και πριν από την επίθεση της Τρίτης.

Τέλος στα smartphones από τη Hezbollah

Τους τελευταίους μήνες, ο Hassan Nasrallah, ο κορυφαίος ηγέτης της Hezbollah, έχει παρακαλέσει τους μαχητές του να εγκαταλείψουν τα smartphones τους. Πολλοί μεταπήδησαν σε παλαιότερες τεχνολογίες όπως οι βομβητές, τα σταθερά τηλέφωνα και οι ανθρώπινοι κούριερ.
Δύο άτομα που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της ομάδας και αρκετοί εμπειρογνώμονες της Hezbollah δήλωσαν ότι η μαχητική ομάδα πιστεύει ότι το Ισραήλ αναπτύσσει έναν συνδυασμό λογισμικού παρακολούθησης με αναγνώριση φωνής, τεχνητής νοημοσύνης και κατασκόπων στο έδαφος με θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Σε 10 μήνες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 350 μαχητές

Ο Shukr, ο οποίος περιγράφεται από ορισμένους ως ο στρατιωτικός επιτελάρχης της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας, είναι πλέον μέρος ενός καταλόγου με περισσότερους από 350 μαχητές και διοικητές πεδίου που σκοτώθηκαν σε 10 μήνες κλιμακούμενων συγκρούσεων με το Ισραήλ, οι οποίες κλιμακώνονται με τη μορφή του «οφθαλμού αντί οφθαλμού». Οι επιθέσεις της μαχητικής ομάδας στο βόρειο Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου σε "αλληλεγγύη" με τη Hamas, πυροδότησαν τις εντάσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού μια ύποπτη ρουκέτα της Hezbollah σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.
«Δείξαμε ότι το αίμα του λαού μας έχει τίμημα και ότι δεν υπάρχει κανένα μέρος που να είναι απρόσιτο για τις δυνάμεις μας για τον σκοπό αυτό», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, το βράδυ της Τρίτης, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό.
Το σκηνικό στο αστικό σπίτι της Hezbollah ήταν σκληρό. Οι τελευταίοι όροφοι του κτιρίου που είχε στοχοποιηθεί κατέρρευσαν, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ένα παρακείμενο οικοδομικό τετράγωνο και γεμίζοντας τους γύρω δρόμους με συντρίμμια και σπασμένα γυαλιά. Οι τραυματιοφορείς πάλευαν να φτάσουν στους τραυματίες σε μια περιοχή που είχε γεμίσει σκόνη. Οι διασώστες εξακολουθούσαν να ψάχνουν στα συντρίμμια την Τετάρτη.
Ο Nasrallah έχει σε μεγάλο βαθμό αποτινάξει τέτοιες επιθέσεις στο παρελθόν, λέγοντας ότι δεν θα κάνουν τίποτα για να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Hezbollah. Αφού σκοτώθηκε ένας ανώτερος διοικητής πεδίου στις 10 Ιουλίου, υποστήριξε ότι ήταν "φυσικό" να χάνει τέτοιους άνδρες. «Βρισκόμαστε σε μια μάχη με έναν εχθρό που έχει… όλη την τεχνολογία και τους δορυφόρους του κόσμου στη διάθεσή του», είπε, επιμένοντας ότι ο αριθμός των πεσόντων "μαρτύρων" δεν είναι τόσο μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες κατασκοπείας του Ισραήλ. Η ομάδα, είπε, ήταν «ακόμα σε εξαιρετική κατάσταση». Ωστόσο, ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η απάντηση του Nasrallah στο θάνατο του στενού του συμβούλου Shukr θα είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξη.

Πιο εύκολη η δολοφονία του Haniyeh

Ο εντοπισμός του Haniyeh της Hamas ήταν πιθανότατα πολύ πιο εύκολος, αφού την Τρίτη παρακολούθησε τα εγκαίνια του Ιρανού προέδρου Masoud Pezeshkian στην Τεχεράνη. Οι μαρτυρίες διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο στοχοποιήθηκε στην κατοικία του -που του παραχωρήθηκε από το ιρανικό κράτος- και αν έγινε μέσω αεροπορικού πυραύλου, αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού ή μικρού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 στο Μόναχο

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Amos Yadlin, τον πρώην επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών, το τελικό αποτέλεσμα ήταν σχεδόν αναπόφευκτο μετά την αιματοχυσία της 7ης Οκτωβρίου.
«Όλοι γνωρίζουν ότι το Ισραήλ έχει μια λίστα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο για τη Hamas», είπε, αναφερόμενος στη δολοφονία 11 Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους μαχητές σε εκείνους τους αγώνες.
Η επακόλουθη εκδίκηση της Mossad εναντίον όσων θεωρούσε υπεύθυνους - μια επιχείρηση που ονομάστηκε "Η Οργή του Θεού" - διήρκεσε μια δεκαετία και διέσχισε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
«Το Ισραήλ επιλέγει να κάνει το ίδιο με τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Θα πάμε από τους κορυφαίους ηγέτες μέχρι τον τελευταίο... τρομοκράτη», πρόσθεσε ο Yadlin. Ο ίδιος τόνισε ότι μετά τη δολοφονία του Haniyeh μόνο δύο από τους έξι πιο υψηλόβαθμους ηγέτες της Hamas είναι ακόμη ζωντανοί. Οι τοποθεσίες των θανάτων τους εκτείνονται από τη Γάζα, τη Βηρυτό και τώρα την Τεχεράνη.
Παρ' όλες τις δυνατότητες του Ισραήλ στον τομέα αυτό, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών οι δολοφονίες αποδείχθηκαν στην καλύτερη περίπτωση μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση και συχνά μια στρατηγική υποχρέωση. Οι δολοφονίες αυτής της εβδομάδας απειλούν ήδη να ανατρέψουν τη Μέση Ανατολή σε πλήρη πόλεμο, με το Ιράν και τη Hezbollah να ορκίζονται να εκδικηθούν τις δολοφονίες.
«Βασικά, οι Ισραηλινοί μπορούν να σε σκοτώσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε, γεγονός που δείχνει πόσο καλά διεισδύουν τα συστήματα, πόσο ανώτερες είναι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και πόσο ανώτερες είναι οι δυνατότητές τους», δήλωσε ο Emile Hokayem, διευθυντής περιφερειακής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών. «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι σχετικά με το ρίσκο».

Ο κίνδυνος ολοκληρωτικού πολέμου

Ένας διπλωμάτης σημείωσε ότι ενώ το Ισραήλ είχε αποδείξει σαφώς την εμβέλειά του με δολοφονίες υψηλού προφίλ τόσο κοντά η μία στην άλλη και τόσο δημόσια στο έδαφος του Ιράν, συχνά έκανε λάθος στην εκτίμηση του πώς θα αντιδρούσαν οι εχθροί του.
«Στοιχηματίζουν ότι μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», είπε ο διπλωμάτης. «Αλλά είναι μια λεπτή γραμμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης