Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρηνικό υποβρύχιο ατύχημα 3 δισ. δολαρίων της Ινδίας – Όταν το ινδικό ναυτικό έμεινε ανάπηρο λόγω ενός... «ανόητου λάθους»

Πυρηνικό υποβρύχιο ατύχημα 3 δισ. δολαρίων της Ινδίας – Όταν το ινδικό ναυτικό έμεινε ανάπηρο λόγω ενός... «ανόητου λάθους»
Μια έκθεση ελέγχου του 2017 που παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο αποκάλυψε ότι το Ινδικό Ναυτικό κατέγραψε 38 περιστατικά με πλοία και υποβρύχια από το 2007 έως το 2016
Ένα σοβαρό ατύχημα που έπληξε πρόσφατα ένα πολεμικό πλοίο του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού, το INS Brahmaputra, έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με αυξανόμενες τέτοιων περιστατικών εν καιρώ ειρήνης.
Μια καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε στο INS Brahmaputra στις 21 Ιουλίου, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε ενώ το σκάφος εκτελούνταν εργασίες επισκευής και συντήρησης σε ναυπηγείο στη Βομβάη.
«Παρά όλες τις προσπάθειες, το πλοίο δεν μπόρεσε να τεθεί σε όρθια θέση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό.
Έχει καταγραφεί όλο το προσωπικό εκτός από έναν ναύτη, για τον οποίο ξεκίνησε η έρευνα αμέσως μετά την πυρκαγιά.
Το περιστατικό υπογραμμίζει τις σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τα πρωτόκολλα ασφαλείας του ινδικού Ναυτικού, δεδομένης της ανησυχητικής τάσης των ατυχημάτων γράφουν οι Eurasian Times.
Για παράδειγμα, μια έκθεση ελέγχου του 2017 που παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο αποκάλυψε ότι το Ινδικό Ναυτικό κατέγραψε 38 περιστατικά με πλοία και υποβρύχια από το 2007 έως το 2016.
Όπως τονίζεται, το 39% των ατυχημάτων προκλήθηκαν από πυρκαγιά, έκρηξη ή πλημμύρα.
BRAHAMAPUTRA.webp

Τα μυστήρια.... ατυχήματα 

Το INS Arihant, που ονομάζεται S2 Strategic Strike Nuclear Submarine, είναι το ηγετικό πλοίο της κλάσης Arihant των υποβρυχίων πυρηνικής ενέργειας βαλλιστικών πυραύλων της Ινδίας.
Το αρχικό υποβρύχιο σε μια σειρά πέντε, το INS Arihant, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της μυστικής πρωτοβουλίας Advanced Technology Vessel (ATV) του Ινδικού Ναυτικού.
Το INS Arihant διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της πυρηνικής τριάδας της Ινδίας και λειτουργεί ως το στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο κρούσης της χώρας.
Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018 στην ινδική δημοσίευση The Hindu αποκάλυψε ότι το πυρηνικό υποβρύχιο τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2017 αφού κάποιος άφησε ανοιχτή μια πρύμνη καταπακτή ενώ το υποβρύχιο ήταν ελλιμενισμένο.
Σύμφωνα με αναφορές από αξιωματούχους του ναυτικού που αναφέρθηκαν από διάφορα ινδικά μέσα ενημέρωσης, μια ανοιχτή καταπακτή στην πίσω αριστερή πλευρά του Arihant επέτρεψε στο θαλασσινό νερό να εισέλθει στο τμήμα πρόωσης ενώ το υποβρύχιο ήταν ελλιμενισμένο.
Ως αποτέλεσμα, το Arihant χρειάστηκε να παροπλιστεί για δέκα μήνες για να επισκευαστεί και να αποστραγγιστεί το νερό.

Ζημιές δισεκατομμυρίων 

Οι εκτεταμένες επισκευές αποδείχθηκαν δαπανηρές για το ινδικό ναυτικό, δημιουργώντας μια ανησυχητική κατάσταση για το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το οποίο είχε ήδη επιβαρυνθεί με κόστος υπηρεσιών σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό το ατυχές περιστατικό οδήγησε σε αντιδράσεις για την υπηρεσία, με τους παρατηρητές να λένε ότι ήταν ντροπιαστικό και απίστευτο ότι ένα απρόσεκτο ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να καταστήσει ανενεργό ένα πυρηνικό υποβρύχιο.
Η Arihant βασίζεται στο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Akula-1, το οποίο επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει 12 πυρηνικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς K-15 ή τέσσερις πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς K-4.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης