Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στη Wall, εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ και γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή – Στο -1,37% o S&P 500, o Nasdaq -2,3%

Sell off στη Wall, εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ και γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή – Στο -1,37% o S&P 500, o Nasdaq -2,3%
Aρνητικά πρόσημα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Sell off κατέγραψε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Πέμπτη 1 Αυγούστου, μετά τα απογοητευτικά μάκρο, που προιωνίζονται ύφεση στις ΗΠΑ, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να παρουσιάζει ολοένα και πιο βαθιά συρρίκνωση και τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να αυξάνονται... 
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τις πληροφορίες από το αμερικανικό Πεντάγωνο να αναφέρουν πως η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, πιθανότατα θα εκδηλωθεί εντός των επόμενων 72 ωρών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,21% στις 40.347 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -1,37% στις 5.446 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση -2,3% στις 17.194 μον.
φδσαφσδαασφδ.JPG
Αυτή ήταν η χειρότερη έναρξη Αυγούστου για τον S&P 500 από το 2002 – καθώς μάλιστα υποχώρησε κάτω από τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών.

Παράλληλα, ο Nasdaq επανήλθε στο επίπεδο του μέσου όρου των τελευταίων 100 ημερών.

Το χθεσινό (31/7) short-squeeze λόγω Fed εκτονώθηκε, καθώς οι περισσότερες εκ των μετοχών που είχαν βραχυκυκλώσει κατέρρευσαν κατά 8% από τα χθεσινά υψηλά...

Οι μετοχές Mag7 (Google, Amazon, Microsoft, Tesla, Apple, Meta, Nvidia) απώλεσαν σήμερα σε κεφαλαιοποίηση 430 δισεκατομμύρια δολάρια - μια εκπληκτική μεταβολή από το ράλι του 2,5% που σημειωνόταν χάρη στη Μeta

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν - με οδηγό το short-end (2ετές -9 μ.β., 30ετές -3 μ.β.)...

Συγκεκριμένα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 4,00% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο...

Το Bitcoin δοκίμασε τα 62.000 δολ. πριν αναπηδήσει λίγο...

Το πετρέλαιο βυθίστηκε, με το WTI κοντά στα 79 δολάρια, λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή...

Ο χρυσός ήταν σχετικά ήσυχος, βρίσκοντας υποστήριξη στα 2.440 δολ.

Η αστάθεια, ίσως, δύναται να αποδοθεί, σύμφωνα με την Goldman Sachs, και στο ότι βιώνουμε την πιο ασταθή σεζόν δημοσίευσης αποτελεσμάτων από την οικονομική κρίση του 2008.

...μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχουμε μπει σε έναν αισιόδοξο ήρεμο Αύγουστο (και μετά το χάος της προεκλογικής αναμέτρησης)...

Στα μάκρο, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 249.000 την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουλίου από 235.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.
Ο αριθμός των Αμερικανών που εξακολουθούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στο 1,877 εκατ. από 1,844 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από το προηγούμενο τρίμηνο μετά την οριακή άνοδο του πρώτου τριμήνου.
Παράλληλα, το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 0,9% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου μετά από άλμα 3,8% στο ξεκίνημα του έτους.
Σε ετήσια βάση, η παραγωγικότητα αυξήθηκε 2,7% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το κόστος εργασίας ενισχύθηκε 0,5% εμφανίζοντας τη μικρότερη ετήσια άνοδο από πριν την πανδημία.
Τέλος, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, με τον δείκτη ISM να υποχωρεί σε χαμηλό οκτώ μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM βούτηξε στις 46,8 μονάδες από 48,5 έναν μήνα νωρίτερα.
Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου.
«Η αμερικανική μεταποιητική δραστηριότητα εισήλθε ακόμα πιο βαθιά σε συρρίκνωση» τόνισε ο Timothy Fiore, πρόεδρος της έρευνας του ISM. «Η ζήτηση παραμένει υποτονική, καθώς οι εταιρείες δεν δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν κεφάλαια και αποθέματα λόγω της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής και άλλων συνθηκών» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης