Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ανταρσία» Zelensky προς τους Δυτικούς δανειστές – Πέρασε νόμο για «πάγωμα» της πληρωμής χρέους

«Ανταρσία» Zelensky προς τους Δυτικούς δανειστές – Πέρασε νόμο για «πάγωμα» της πληρωμής χρέους
«Είναι απαραίτητο να εισαχθούν προσωρινά μέτρα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή χρέους»
Σχετικά Άρθρα
Έναν νέο νόμο που αναστέλλει τις πληρωμές δημόσιου χρέους μέχρι τον Οκτώβριο 2024 εάν χρειαστεί, υπέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, τη στιγμή που οι δυτικοί δανειστές στέκονται ως «κοράκια» πάνω από το πτώμα της διαλυμένης και τανανιζόμενης χώρας.
Όπως επιβεβαίωσε το Reuters, η κυβέρνηση Zelensky έχει πλέον την εξουσία να αναβάλλει τις πληρωμές για το εξωτερικό δημόσιο χρέος μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε ένα μορατόριουμ που θα σήμαινε επισήμως μια χρεοκοπία.
«Είναι απαραίτητο να εισαχθούν προσωρινά μέτρα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή χρέους και ένα μορατόριουμ για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών», αναφέρεται στο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.
Επισημαίνεται πως μέσα στον Ιούλιο, η Ουκρανία ανακοίνωσε μια προκαταρκτική συμφωνία με μια τους κύριους δανειστές της για αναδιάρθρωση χρέους αξίας σχεδόν 20 δισεκ. δολαρίων. Οι ομολογιούχοι πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία, κάτι που είναι πιθανό, δεδομένου ότι το σχέδιο έχει την υποστήριξη ξένων κυβερνήσεων.
«Η αναφερόμενη συμφωνία με εξωτερικούς εμπορικούς πιστωτές συνιστά μια προβληματική ανταλλαγή χρέους (DDE) σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης του κράτους», ανέφερε σχετικά η Fitch, η οποία υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ουκρανίας σε «C».
Το Reuters αναφέρει επίσης ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης θα προβλέπει «ονομαστικό κούρεμα 37% στα εκκρεμή διεθνή ομόλογα της Ουκρανίας, εξοικονομώντας 11,4 δισεκ. δολάρια σε πληρωμές στο Κίεβο τα επόμενα τρία χρόνια -η διάρκεια του προγράμματος της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία κατέληξε σε μια βιαστική συμφωνία με τους πιστωτές της για «πάγωμα» πληρωμών περίπου 23 δισεκ. δολαρίων μέχρι τον Αύγουστο του 2024, εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία. Έκτοτε, το Κίεβο εξαρτάται πλήρως από την ξένη βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης