Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Τύπος σε κίνδυνο στη Γάζα: Το Ισραήλ σκότωσε 165 δημοσιογράφους σε 300 ημέρες – Στοχευμένες οι περισσότερες επιθέσεις

Ο Τύπος σε κίνδυνο στη Γάζα: Το Ισραήλ σκότωσε 165 δημοσιογράφους σε 300 ημέρες – Στοχευμένες οι περισσότερες επιθέσεις

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει στοχοποιήσει αμείλικτα τους Παλαιστίνιους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης

Σχετικά Άρθρα
Στις 31 Ιουλίου, ο ρεπόρτερ του Al Jazeera Ismail al Ghoul και ο εικονολήπτης Rami al Rifi σκοτώθηκαν από επίθεση πυραύλων από το Ισραήλ στο αυτοκίνητό τους στην πόλη της Γάζας.
Ήταν στο δρόμο της επιστροφής από τον προσφυγικό καταυλισμό al Shati, όπου μεγάλωσε ο δολοφονημένος ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh.
Ένας από τους συναδέλφους τους δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό του να θρηνεί δίπλα στο σώμα του al-Ghoul.
«Αυτός είναι ο Ismail.
Χωρίς κεφάλι.
Αυτή είναι η κατάσταση των δημοσιογράφων στη Γάζα», ουρλιάζει στην κάμερα.
Το Al Jazeera χαρακτήρισε τη δολοφονία των δημοσιογράφων του «εν ψυχρώ δολοφονία», τονίζοντας ότι και οι δύο άνδρες φορούσαν γιλέκα τύπου και ότι το όχημα με το οποίο ταξίδευαν είχε σαφείς ενδείξεις που τους αναγνώριζαν ως δημοσιογράφους.
Ο Ghoul και ο Rifi είναι τα τελευταία θύματα της δημοσιογραφικής αδελφότητας από τις 7 Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα που άφησε σχεδόν 40.000 νεκρούς σε μόλις 300 ημέρες.
Ο αριθμός των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε 165, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης στη Γάζα.
«Περισσότεροι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί τις πρώτες 10 εβδομάδες του πολέμου Ισραήλ - Παλαιστίνης απ’ ό,τι έχουν σκοτωθεί ποτέ σε μία μόνο χώρα κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους», δήλωσε η μη κερδοσκοπική Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) τον Δεκέμβριο.
Αν και ο απολογισμός των σκοτωμένων δημοσιογράφων είναι πολύ χαμηλότερος στους 113, η οργάνωση λέει ότι «διερευνά επίσης σχεδόν 350 επιπλέον περιπτώσεις πιθανών δολοφονιών, συλλήψεων και τραυματισμών».

«Η πιο θανατηφόρα περίοδος»

Το CPJ έχει περιγράψει τον πόλεμο ως την «πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους».
Και οι συγκριτικοί αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός:
μεταξύ 1967 και 2022, ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην Παλαιστίνη ήταν 86, σύμφωνα με το Palestinian Journalism Syndicate.
Η αδυσώπητη στόχευση μελών της κοινότητας των μέσων ενημέρωσης έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του δεν στοχεύουν δημοσιογράφους, ένα ψέμα που είχε επαναλάβει αφότου στρατιώτες σκότωσαν την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Shireen Abu Akleh, η οποία φορούσε το ξεχωριστό της γιλέκο.
Τότε, είχε κατατεθεί επίσημη καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων και το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους για την επανειλημμένη στόχευση δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τον υψηλό αριθμό απωλειών δημοσιογράφων σε στοχευμένες ισραηλινές επιδρομές.
Πιο πρόσφατα, οι Δημοσιογράφοι με Σύνορα υπέβαλαν δύο καταγγελίες στο ΔΠΔ για φερόμενα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου κατά Παλαιστινίων δημοσιογράφων στη Γάζα.
Η δημοσιογραφία στη Γάζα έχει τεθεί προ πολλού στο απόσπασμα από το Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης