Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο φιάσκο με την Πράσινη Ενέργεια: Ο μεγαλύτερος αιολικός σταθμός της Ευρώπης έχει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Νέο φιάσκο με την Πράσινη Ενέργεια: Ο μεγαλύτερος αιολικός σταθμός της Ευρώπης έχει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Πώς οδηγήθηκε στην οικονομική δυσπραγία

Σχετικά Άρθρα
Το σουηδικό Markbygden Ett, το μεγαλύτερο εργοστάσιο αιολικής ενέργειας της Ευρώπης, έχει χάσει περισσότερα από 322 εκατομμύρια ευρώ από την έναρξή του και μεταξύ 2017 και 2023, το περιθώριο ζημιών ήταν μείον 193%, ανέφερε το σουηδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Affärs Världen.
Η κινεζικής ιδιοκτησίας Markbygd Ett παλεύει με οικονομικά προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια υπέβαλε αίτηση για αναδιάρθρωση χρέους το φθινόπωρο του 2023, σύμφωνα με την αναφορά των ΜΜΕ της 30ης Ιουλίου.
Η αναδιάρθρωση, είναι μια διαδικασία στη Σουηδία που επιτρέπει σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία να αναδιαρθρώσουν τα χρέη και τις δραστηριότητές τους υπό δικαστική εποπτεία για να αποφύγουν την πτώχευση και να συνεχίσουν να εργάζονται.
Τέτοιες προσπάθειες χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαίους φορολογούμενους.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δάνεισε 174 εκατομμύρια ευρώ στη σουηδική εταιρεία αιολικών πάρκων, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο δανειστή της εταιρείας.
Αυτό το δάνειο είναι εγγυημένο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και κατ' επέκταση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς δημιουργήθηκε η μεγάλη τρύπα

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2023, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Ιούλιο, η Markbygd Ett πραγματοποίησε ζημία 157 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως λόγω του ότι έπρεπε να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια αντικατάστασης στην αγορά για να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της προς τη νορβηγική εταιρεία ενέργειας Hydro σε περιόδους που οι τουρμπίνες τους δεν παράγουν επαρκή ενέργεια.
Αντίθετα, κατά καιρούς έπρεπε να πουλάει την ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο σε χαμηλές τιμές, διατηρώντας χαμηλά τα έσοδα.
Η Markbygden Ett, η οποία ανήκει κατά 75% στους Κινέζους, διαθέτει 179 ανεμογεννήτριες και είναι εδώ και καιρό ναυαρχίδα της σουηδικής αιολικής ενέργειας.
Η εταιρεία διαθέτει συνολικά 390 ανεμογεννήτριες στη Σουηδία, σε επτά διαφορετικές εγκαταστάσεις.
Ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του, η CGN China, έχει μπει στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από κατηγορίες για πυρηνική κατασκοπεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης