Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός σε ΕΕ για επιστροφή Trump - Έστησαν ομάδα επίλεκτων για να παίξει... άμυνα - Φόβοι για αποχώρηση ΗΠΑ από ΝΑΤΟ

Πανικός σε ΕΕ για επιστροφή Trump - Έστησαν ομάδα επίλεκτων για να παίξει... άμυνα - Φόβοι για αποχώρηση ΗΠΑ από ΝΑΤΟ
Μια παρόμοια ομάδα αξιωματούχων, που προετοιμάζεται για μια πιθανή δεύτερη προεδρία Trump, έχει συσταθεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Πανικός επικρατεί στην ΕΕ μπροστά στο ενδεχόμενο ο Donald Trump να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλιστα, η Κομισιόν φέρεται να έχει συγκροτήσει μια ομάδα... επίλεκτων, που προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, όπως για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ υπό τον Trump να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές από ΕΕ, να πιέσουν το Κίεβο ώστε να σταματήσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, αλλά ακόμα για το σενάριο όπου οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ ετοιμάζεται να παίξει… άμυνα

Ειδικότερα, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Κομισιόν συγκρότησε ειδική ομάδα αξιωματούχων για να προετοιμαστεί για την πιθανή επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο, καθώς η ΕΕ καταστρώνει στρατηγικές για να αντιμετωπίσει μια πιθανή δραματική αλλαγή στην Ουάσινγκτον σε θέματα όπως το ελεύθερο εμπόριο και η στήριξη της Ουκρανίας.
Η στενά ελεγχόμενη ομάδα προσδιορίζει επίσης τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει για την ΕΕ μια προεδρία της Kamala Harris και τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν και να ανταποκριθούν στις αλλαγές πολιτικής μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τρία άτομα που έχουν ενημερωθεί για τα καθήκοντά της.
«Οι [αμερικανικές] εκλογές απέχουν πολύ από το να τελειώσουν, οπότε πρόκειται να επεξεργαστούμε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις, όπως και να έχει», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, εκ των οποίων όλοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των συνομιλιών. «Οι βασικοί αξιωματούχοι [συζητούν] πού πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο».
Η ομάδα συγκροτήθηκε από το γραφείο της Ilze Juhansone, γενικής γραμματέως της Κομισιόν, και περιλαμβάνει έναν πολύ μικρό αριθμό αξιωματούχων που εκπροσωπούν τις αρμόδιες διευθύνσεις της Επιτροπής που ασχολούνται με θέματα όπως το εμπόριο, ο ανταγωνισμός και οι εξωτερικές υποθέσεις.

Οι ανησυχίες των Βρυξελλών

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο ο Trump να χρησιμοποιήσει μια δεύτερη θητεία στην αμερικανική προεδρία για να επιβάλει επώδυνους δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, να τερματίσει τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και να πιέσει το Κίεβο να συμφωνήσει με τους όρους της Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανησυχούν επίσης για το αν ο Trump κάνει πράξη τις προηγούμενες απειλές του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ ή να υπονομεύσει σημαντικά τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας για τις χώρες που θεωρεί ότι δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.

Επαφές με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Η επιτροπή σχεδιάζει να εντείνει τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο και να αυξήσει την προσέγγισή της στις κυβερνήσεις της ΕΕ για να μοιραστεί ιδέες σχετικά με την αξιολόγηση των πιθανών τρωτών σημείων της ΕΕ και τον τρόπο μετριασμού των αρνητικών αποφάσεων.
Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη σχεδίων επικοινωνίας σε περίπτωση μεγάλης αλλαγής της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης, όπως η ανάγκη οι φορολογούμενοι της ΕΕ να συνεισφέρουν ενδεχομένως περισσότερο στην άμυνα της Ουκρανίας.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι «προετοιμάζεται για τις αμερικανικές εκλογές» και ότι «εξετάζονται όλα τα πιθανά αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι είναι «δεσμευμένη να διατηρήσει μια στενή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ».
Μια παρόμοια ομάδα αξιωματούχων που προετοιμάζεται για μια πιθανή δεύτερη προεδρία Τραμπ έχει συσταθεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσαν αξιωματούχοι στους Financial Times.

H EE προσεγγίζει ανθρώπους του Trump και της Harris

Οι συζητήσεις έρχονται καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ επιδιώκουν να συνεργαστούν με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά τόσο στον Trump όσο και στη Harris, συμπεριλαμβανομένου του πρώην οικονομικού συμβούλου του αντιπροέδρου Mike Pyle και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας της Phil Gordon.
Η Harrsi και ο Trump βρίσκονται δημοσκοπικά στήθος με στήθος, έδειξε ανάλυση των Financial Times αυτή την εβδομάδα, αφού ο Joe Biden αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα τον περασμένο μήνα και υποστήριξε την αντιπρόεδρό του. Η Harris συγκέντρωσε έκτοτε ποσό ρεκόρ χρηματοδότησης και γρήγορα έφτασε τον Trump στις δημοσκοπήσεις.
Από την άποψη των Βρυξελλών, μια προεδρία της Harris μπορεί να μην αντιπροσωπεύει πλήρη συνέχεια με τον Biden, ιδίως όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι δεσμεύσεις του Trump στην προεκλογική εκστρατεία για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη των ΗΠΑ σχετικά με τη σύγκρουση, ακόμη και αν χάσει τις εκλογές.
Αλλά το πιο εκτεταμένο ζήτημα για την επιτροπή είναι τι θα μπορούσε να σημαίνει η επιστροφή του Trump για την οικονομία της ΕΕ.
«Είναι ένα διακριτικό φόρουμ συζητήσεων για να σκεφτούμε πώς να προετοιμαστούμε καλύτερα για τον Trump», δήλωσε ένα δεύτερο πρόσωπο που έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις. «Είναι απλά έξυπνο να το κάνουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης