Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάλυψη… απόκρυψη Ουκρανών: Ξύλινα, πλαστικά και φουσκωτά F-16 για να σωθούν τα γνήσια

Κάλυψη… απόκρυψη Ουκρανών: Ξύλινα, πλαστικά και φουσκωτά F-16 για να σωθούν τα γνήσια
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς μακέτες και φουσκωτά δολώματα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσής τους.
Σε έναν αγώνα δρόμου παραπλάνησης των Ρώσων επιδίδονται εδώ και εβδομάδες οι Ουκρανοί, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να σώσουν τα μαχητικά F-16 από τους ρωσικούς πυραύλους, έχουν κινητοποιήσει κάθε είδους τακτική κάλυψης… απόκρυψης, επιστρατεύοντας από ξύλινα και πλαστικά μέχρι και … φουσκωτά F-16.
Αν και πολλά από τα περίπου 50 F-16 που πρόκειται να δώσει συνολικά η Δύση στην Ουκρανία αναφέρεται πως θα βρίσκονται σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, από όπου θα αναχωρούν για Ουκρανία για να οπλιστούν, είναι προφανές πως οι Ρώσοι θα τα αναζητούν με κάθε δυνατό τρόπο για να τα … καταρρίψουν.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι τα μαχητικά αυτά αποτελούν μια σημαντική - και ιδιαίτερα ακριβή - ενίσχυση στην ουκρανική άμυνα, οι Ουκρανοί επιδίδονται στην κατασκευή μακετών μαχητικών αεροσκαφών F-16 ως μέρος μιας στρατηγικής παραπλάνησης των Ρώσων.

Η μέθοδος της μακέτας

Οι μακέτες F-16 προορίζονται να μιμηθούν την παρουσία πραγματικών πολεμικών αεροσκαφών στα ουκρανικά αεροδρόμια, λειτουργώντας ενδεχομένως ως τακτική παραπλάνησης κατά των αντιπάλων.
Η παραγωγή μακετών ακολουθεί την αγορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες με υψηλής ποιότητας φουσκωτών αντιγράφων F-16 στην Ουκρανία, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε επιβεβαίωση της χρήσης τους στα αεροδρόμια της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εξαπάτηση

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς μακέτες και φουσκωτά δολώματα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσής τους.
Αυτή η τακτική, αν και δεν είναι νέα, έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και από τις δύο πλευρές για να εξαπατήσει τον εχθρό και να προστατεύσει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.
Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν δολώματα που μιμούνται ακριβά και κρίσιμα οπλικά συστήματα, ξεγελώντας τους αντιπάλους ώστε να σπαταλήσουν πυραύλους ακριβείας.

Οι Stugna και οι … HIMARS

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το πρώτο ουκρανικό οπλικό σύστημα που αναπαρήχθη ως δόλωμα ήταν ο κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος Stugna.
Οι αρχικές μακέτες Stugna κατασκευάστηκαν από μέταλλο, πλαστικούς σωλήνες και ξύλο.
Η Ουκρανία αργότερα εξέπληξε τη Ρωσία χρησιμοποιώντας ξύλινες μακέτες πυραυλικών συστημάτων HIMARS.
Τον Αύγουστο του 2022, η Washington Post ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός κυνηγούσε αυτά τα ξύλινα δολώματα σε όλη την Ουκρανία, με τη Ρωσία να καυχιέται συχνά για την «καταστροφή» τους.
Σύμφωνα με την Washington Post, η Ρωσία σπατάλησε τουλάχιστον δέκα πυραύλους κρουζ Kalibr 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε αυτά τα δολώματα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ανάπτυξης της HIMARS.
Τον Αύγουστο του 2023, ο Όμιλος Metinvest, που ανήκει στον Ουκρανό ολιγάρχη Rinat Akhmetov, ανακοίνωσε την παραγωγή περισσότερων από 250 δολωμάτων συστημάτων ραντάρ και οβίδων D-20/D-30/M777 για τον στρατό.
Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η Ρωσία κατέστρεψε μια μακέτα του ραντάρ Malakhit της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά δολώματα

Τον Απρίλιο του 2024, ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός τους είχε αναπτύξει φουσκωτά δολώματα με τρόπο που καθιστούσε εύκολο τον εντοπισμό τους από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Στη συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις περίμεναν μερικές μέρες, αντικαθιστούσαν το δόλωμα με αληθινά τανκ και έτσι έστηναν ενέδρα σε ανυποψίαστες ουκρανικές δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή Zaporizhzhya, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στα χαρακώματα δόλωμα για να δελεάσουν τα ουκρανικά στρατεύματα.
Οι τάφροι ήταν γεμάτες με ομοιώματα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED), οι οποίοι πυροδοτούνται μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις αρχίσουν να τις εκκαθαρίζουν.
Όσοι δεν σκοτώνονται ή τραυματίζονται αμέσως γίνονται στόχος επακόλουθων ρωσικών ενεδρών κοντά στη γραμμή της τάφρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης