Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα... έτοιμα για τον Τρίτο Παγκόσμιο: Το Κογκρέσο «λύνει» τα χέρια Biden να επιτεθεί σε Ιράν, Hezbollah

Όλα... έτοιμα για τον Τρίτο Παγκόσμιο: Το Κογκρέσο «λύνει» τα χέρια Biden να επιτεθεί σε Ιράν, Hezbollah
Ο Αμερικανός πρόεδρος Biden εξουσιοδοτείται να χρησιμοποιήσει όλη την απαραίτητη και κατάλληλη δύναμη εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham (R-SC) κατέθεσε τον απαιτούμενο νόμο την παραμονή διακοπών του Κογκρέσου τον Αύγουστο που εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Joe Biden να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά του Ιράν εάν κρίνει ότι το Ιράν έχει δυνατότητες που απειλούν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ο Πρόεδρος είναι εξουσιοδοτημένος να χρησιμοποιήσει όλη την απαραίτητη και κατάλληλη δύναμη εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, εάν ο Πρόεδρος αποφασίσει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν...

1) Είναι σε διαδικασία κατοχής πυρηνικού όπλου που απειλεί τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών; ή
2) Κατέχει ουράνιο εμπλουτισμένο σε επίπεδο όπλων, διαθέτει πυρηνική κεφαλή ή όχημα μεταφοράς ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή που απειλεί τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ενώ το νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι περιορίζεται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είναι αρκετά ευρύ για να εξουσιοδοτήσει δυνητικά τον Biden να χτυπήσει το Ιράν μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Παρότι το Ιράν δεν πιστεύεται ότι διαθέτει πυρηνικές κεφαλές, έχει ήδη ένα οπλοστάσιο πυραύλων που θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνική κεφαλή εάν το Ιράν αποκτούσε.
Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη την Τρίτη, το Ιράν υποσχέθηκε «σκληρή τιμωρία» για το Ισραήλ.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν.

Ο Biden εξουσιοδοείται από το νομοσχέδιο να χτυπήσει το Ιράν εάν κρίνει ότι αυτό αποτελεί απειλή.

Την ίδια μέρα, ο Graham παρουσίασε επίσης ένα νομοσχέδιο που θα επιβεβαίωνε ότι οποιαδήποτε «κλιμάκωση από τη Hezbollah» θα θεωρηθεί ως κλιμάκωση από το Ιράν και προτρέπει το Κογκρέσο και τον Πρόεδρο «να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά εργαλεία και τις δυνατότητες προβολής ισχύος για να θέσουν και τα δύο μέρη υπεύθυνα για τις ενέργειές τους», αλλά δεν εξουσιοδότησε συγκεκριμένα τη στρατιωτική δύναμη.
Την Πέμπτη, ο Graham ανάρτησε στο X ότι «είναι καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε για προσβολή όταν πρόκειται για ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου».
Και τα δύο νομοσχέδια έρχονται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της Λιβανέζικης Hezbollah και του Ισραήλ και του Ιράν και του Ισραήλ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης της Hamas Ismail Haniye δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη και ο ηγέτης της Hezbollah Fuad Shukur σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό.
Το Ιράν και η Hezbollah έχουν υποσχεθεί αντίποινα.
Η Γερουσία θα πάει σε διάλειμμα στις 3 Αυγούστου.
Αν δεν συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση, και τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον στις 9 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης