Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στις αγορές, φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ - Ο DAX -1%, sell off στην Ασία, τα futures της Wall έως -1,7%

Τριγμοί στις αγορές, φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ - Ο DAX -1%, sell off στην Ασία, τα futures της Wall έως -1,7%
Το δυσοίωνο κλίμα στις  αγορές έρχεται μετά το ξεπούλημα στη Wall Street κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης
Οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και καθυστερημένη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, προκαλούν τριγμούς στις αγορές διεθνώς, με την Ευρώπη να παίρνει τη σκυτάλη από το ξεπούλημα στις αγορές της Ασίας.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως -1,7%, διευρύνοντας τις απώλειες της Πέμπτης.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DA υποχωρεί 1% στις 17.841 μονάδες, με την πτώση νωρίτερα να ανέρχεται στο 1,5%.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση -0,5% στις 8.242 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7.307 μον. με πτώση 0,9%.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχωρεί στις 32.322 μονάδες με απώλειες 1,9%.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί 2,6%.

Φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ

Το δυσοίωνο κλίμα στις  αγορές έρχεται μετά το ξεπούλημα στη Wall Street κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες έκαναν βουτιά λόγω των φόβων για ύφεση.
Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε πτώση 1,21%, ενώ ο S&P 500 έχασε 1,37% και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε 2,3%.
Ο δείκτης Russell 2000, ο δείκτης αναφοράς των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης που έχει κάνει ράλι το τελευταίο διάστημα, υποχώρησε κατά 3%.
Στις ΗΠΑ, τα νέα στοιχεία αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιθανή ύφεση και τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αργήσει πολύ να μειώσει τα επιτόκια.
Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από τον Αύγουστο του 2023.
Ο δείκτης μεταποίησης ISM, βαρόμετρο της εργοστασιακής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκε στο 46,8%, χειρότερα από το αναμενόμενο και σηματοδοτώντας οικονομική συρρίκνωση.
Μετά από αυτά τα στοιχεία, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Sell off στις αγορές της Ασίας - Κατάρρευση -5,7% στο Τόκιο για τον Nikkei

Ραγδαίες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες αναφοράς της Ιαπωνίας, έως και 5,7% την Παρασκευή, με τις περισσότερες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού να υποχωρούν μετά το ξεπούλημα στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω των ανησυχιών για την ύφεση.
Ο Nikkei διεύρυνε την πτώση του στο 5,7% την Πέμπτη για να ηγηθεί των απωλειών στην περιοχή και να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
Οι ιαπωνικές μετοχές είχαν ήδη υποστεί έντονες απώλειες από την Πέμπτη, μετά τις ανακοινώσεις της Bank of Japan για τα επιτόκια.
Η BoJ αύξησε τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια φέτος, βάζοντας τέλος στις πολιτικές τόνωσης που έδωσαν ώθηση στις ιαπωνικές αγορές το 2023. 
Στο ταμπλό, η Softbank Group κατρακύλησε πάνω από 5%, ενώ οι εμπορικοί οίκοι Mitsui και Marubeni σημείωσαν απώλειες άνω του 8% και 6%, αντίστοιχα.
Η εταιρεία ημιαγωγών Tokyo Electron σημείωσε πτώση άνω του 9%.
Οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου να υποχωρεί  κάτω από το 1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουνίου.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 3,19%, παρασυρόμενος κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,46%.

nikkei_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης