Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Prorata: Η γνώμη των Ελλήνων για τον Trump και την απόπειρα δολοφονίας του - Πόσοι θα τον ψήφιζαν

Δημοσκόπηση Prorata: Η  γνώμη των Ελλήνων για τον Trump και την απόπειρα δολοφονίας του - Πόσοι θα τον ψήφιζαν
Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν πως εάν o Biden δεν εγκατέλειπε, μια δεύτερη προεδρία Trump θα ήταν σίγουρη
Την άποψη τους για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο για τις εκλογές του Νοεμβρίου, Donald Trump, εκφράζουν οι Έλληνες πολίτες, περίπου 10 ημέρες μετά την αλλαγή σκυτάλης στους Δημοκρατικούς.
Οι πολίτες απαντούν σε έρευνα της Prorata για την απόπειρα δολοφονίας του Trump, για την αποχώρηση του Joe Biden από την κούρσα αλλά και για το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας του Trump στον Λευκό Οίκο.

Η απόπειρα δολοφονίας Trump

Μια απρόσμενη εξέλιξη που ίσως να έδωσε περαιτέρω ώθηση στα ποσοστά του Trump, ήταν η απόπειρα δολοφονίας του στις 14 Ιουλίου 2024.
Tο 43% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι ήταν πραγματική η απόπειρα, ενώ 1 στους 3 δεν είναι σίγουρος, το 22% θεωρεί ότι πρόκειται για σκηνοθετημένη πράξη.
Prorata.JPG
Biden ή Trump;

Σχεδόν οι 9 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν πως εάν επέμενε ο Joe Biden μέχρι τέλους και δεν εγκατέλειπε, τότε μια δεύτερη προεδρία Trump θα ήταν σίγουρη μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Prorata1.JPG
Ωστόσο, ακόμα και η ουσιαστική διαδοχή του από την Kamala Harris -εν αναμονή των εσωτερικών αποφάσεων στα μέσα Αυγούστου- δεν εξασφαλίζουν μια άνετη νίκη. Αν και ο 1 στους 2 ερωτηθέντες θεωρεί ότι θα επικρατήσει η Harris του Trump, ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών είναι κάπως συγκρατημένοι καθώς βλέπουν μια οριακή νίκη της Harris και σε καμιά περίπτωση άνετη.
Prorata2.JPG
Το σενάριο δεύτερης θητείας Trump

Η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι μια δεύτερη θητεία Trump εγκυμονεί άσχημες εξελίξεις για τους Αμερικανούς πολίτες (61%), τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις (64%), τον πόλεμο στη Γάζα (56%) και για όλον το πλανήτη γενικότερα (67%).
Μόνο για την ύφεση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να λειτουργήσει θετικά μια νίκη του Donald Trump, λέει το 52%. «Εάν κάνει κάτι καλό ο Trump αυτό θα έιναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ εντελώς το αντίστροφο θα κάνει τη Μέση Ανατολή» λέει ο καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, «Δεν θεωρούμε ότι είναι ανειλικρινής ο Trump, γιατί αυτά πιστεύει».
Παρ' όλα αυτά, τα καλά που μπορούν να απορρέουν από μια νίκη του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου σταματούν εδώ, για τον κ. Τσιτσελίκη καθώς ο ίδιος υπογραμμίζει πως ο τραμπισμός «ταυτίζεται απόλυτα με την ακροδεξιά, την κλασική λαϊκίστικη ακροδεξιά, με τις ιδιαιτερότητές της (πχ fake news, μίσος για τους ξένους κτλ)».
Έτσι, το γεγονός ότι από τις ερωτήσεις φαίνεται ότι οι περισσότεροι Έλληνες ερωτηθέντες απορρίπτουν τον Trump για τον καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι «μια πολύ ειλικρινής και υγιής η στάση των Ελλήνων».
«Οι Έλληνες βλέπουν στον Trump μια ακροδεξιά από την ευρωπαϊκή οπτική γωνία και όντως ταυτίζονται μαζί του ειλικρινώς μόνο αυτοί που είναι ακροδεξιοί, δηλαδή ο χώρος του Κυριάκου Βελόπουλου, και ένα κομμάτι της ΝΔ που είναι ο Γεωργιάδης, δηλαδή η λαϊκή δεξιά που είναι σχεδόν ακροδεξιά και ο Βορίδης που είναι κανονική ακροδεξιά».
Ωστόσο, για τον δρ. Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταδιδακτορικό ερευνητή, Θέμη Τζήμα, οι Έλληνες δεν γνωρίζουν όλα τα δεδομένα. «Με ποια βάση απαντάνε οι Έλληνες ότι θα είναι αρνητική μια εκλογή Trump για την αμερικανική κοινωνία», λέει, υπογραμμίζοντας ότι οι ερωτηθέντες δεν «δεν έχουν αυτό το γνωσιακό πεδίο».
Prorata3.JPG
Εξηγεί πως εάν ζητούσαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αναφέρουν ένα ή δύο στοιχεία από το πρόγραμμα του Τραμπ ή της Κάμαλα Χάρις, οι περισσότεροι δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν. «Φαίνεται δύσκολο οι Έλληνες να έχουν μια πλήρη και καθαρή εικόνα για το πρόγραμμα του Τραμπ»
«Για παράδειγμα, σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, ούτε οι προσπάθειες του Μπάιντεν για εκεχειρία έχουν πετύχει, μια χαρά στέλνει όπλα στους Ισραηλινούς».
Ο δρ. Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης τονίζει τον βαθμό επίδρασης των ΜΜΕ, λέγοντας πως οι απόψεις που εξέφρασε ο κόσμος τόσο ως προς τον Τραμπ, όσο και ως προς το ποιος θα τον νικούσε είναι προφανώς “φτιαγμένες” από την κυρίαρχη γραμμή στα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία ο κ. Τζήμας εκτιμά ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους βρίσκονται στο πλευρό των Δημοκρατικών.
«Αν είχαμε μια γνήσια αποτύπωση της πραγματικής γνώσης των Ελλήνων πάνω στα ζητήματα που ρωτούσε η δημοσκόπηση, η πλειοψηφία θα έπρεπε να εκφράζει άγνοια» τονίζει.

Πόσοι θα ψήφιζαν Harris και πόσοι Trump

Οι Έλληνες είναι ξεκάθαρο από την έρευνα ότι θα ψήφιζαν την Kamala Harris κατά 58%, ενώ ένα 26% θα ήθελε τον Trump να κυβερνήσει τις ΗΠΑ.
Για τον κ. Τσιτσελίκη αυτή η στάση των Ελλήνων δευτερογενώς πιστοποιεί και την ευρωπαϊκή ταυτότητά τους, ως Ευρωπαίων ψηφοφόρων. «Πάλι καλά. Οι Έλληνες αντιδρούν με φυσιολογικούς όρους πολιτικής ευαισθητοποίησης, οι Έλληνες μετά από πολύ καιρό που στις έρευνες έλεγαν “ότι να ναι”. Δηλαδή από τη μία καταδικάζουν την ακρίβεια, τις υποκλοπές και μετά ψηφίζουν αυτούς που τα έκαναν».
Prorata4.JPG
Πάντως για τον κ. Τζήμα, εάν δεν ήταν το δίπολο Harris-Trump στη βάση όσων λένε τα ΜΜΕ ενδεχομένως να ήταν πλειοψηφία αυτοί που θα προτιμούσαν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.
«Έναν Έλληνα Trump πιστεύω θα τον ψήφιζαν πολλοί περισσότεροι Έλληνες από το 26% και μάλλον περισσότεροι από ό,τι μια Ελληνίδα Kamala Harris. Δηλαδή φανταστείτε από τη μια έναν λευκό, στρέιτ, άνδρα με προσόντα να ασκήσει μια λαϊκίστικη ρητορική και από την άλλη μιας αλβανικής καταγωγής, γυναίκα Ελληνίδα, όχι ιδιαίτερως συμπαθή στις προηγούμενες θητείες της η οποία πατάει μεταξύ δικαιωματισμού, συστημικών πολιτικών κτλ. Ποιος θα κέρδιζε στην Ελλάδα, τότε», αναρωτιέται ο κ. Τζήμας.
Έτσι και σε αυτή την τοποθέτηση, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής είναι πεπεισμένος ότι ο κόσμος ψηφίζει με βάση αυτό που ακούσει στα ΜΜΕ. «Είναι σαν να έβλεπες μια δημοσκόπηση από ανθρώπους που ενημερώνονται από το CNN. Εγώ δεν νομίζω ότι ιδεολογικά και από πλευρά προγράμματος, οι οπαδοί του Τραμπ στην Ελλάδα είναι τόσοι λίγοι» σημειώνει ο κ. Τζήμας.
«Στην Ελλάδα δεν βέπει ο κόσμος Fox, τα ελληνικά ΜΜΕ κατά βάση μεταδίδουν τη γραμμή του CNN για τις ΗΠΑ. Η κυρίαρχη προσέγγιση είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν πολύ καλή για τα ελληνοτουρκικά, άρα ο κόσμος πηγαίνει κατευθείαν με την πλευρά των Δημοκρατικών δίχως να έχει εικόνα» αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης