Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scott Ritter (πρώην CIA): Πρώην κρατούμενοι της ανταλλαγής μεταξύ Δύσης - Ρωσίας, είναι στο μισθολόγιο της CIA

tags :
Scott Ritter (πρώην CIA): Πρώην κρατούμενοι της ανταλλαγής μεταξύ Δύσης - Ρωσίας, είναι στο μισθολόγιο της CIA
Yπήρχε μια ειδική σχέση μεταξύ του Ρώσου Kara-Murza και της αμερικανικής κυβέρνησης για την οποία ίσως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλει να μιλήσει δημόσια», είπε ο Ritter.
Η επιχείρηση ανταλλαγής 26 κρατουμένων από επτά χώρες που έγινε στην Άγκυρα (Τουρκία) την Πέμπτη 1/8 είχε ως αποτέλεσμα, οκτώ Ρώσοι πολίτες, κρατούμενοι και φυλακισμένοι σε χώρες του ΝΑΤΟ, μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και αντίστοιχα δυτικοί πολίτες για μερικούς από τους οποίους ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών της CIA Scott Ritter υπογραμμίζει ότι βρίσκονται στην λίστα μισθοδοσίας της CIA
Η ανταλλαγή που συνέβη την 1η Αυγούστου φαίνεται ότι ήταν «μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και της αμερικανικής CIA», σημείωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ.
Σχολιάζοντας αυτό που αποκαλείται η μεγαλύτερη τέτοια ανταλλαγή από τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Ritter επεσήμανε ότι μεταξύ των 16 αιχμαλώτων που απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία ήταν και ο Evan Gershkovich, «συνελήφθη με ρωσικές μυστικές πληροφορίες στα χέρια του».
Ακολούθως, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, κρίθηκε ένοχος στη δίκη και του επιβλήθηκε μεγάλη ποινή.
Ο βετεράνος των Αμερικανών πεζοναυτών Paul Whelan κατηγορήθηκε επίσης για κατασκοπεία, ενώ ο αυτοαποκαλούμενος Ρώσος πολιτικός Vladimir Kara-Murza, όπως αποδεικνύεται, είχε πράσινη κάρτα των ΗΠΑ.
«Αυτό υποδηλώνει ότι υπήρχε μια ειδική σχέση μεταξύ του [Kara-Murza] και της αμερικανικής κυβέρνησης για την οποία ίσως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλει να μιλήσει δημόσια», είπε ο Ritter.

Ο Kara-Murza «φαίνεται ότι ήταν επίσης στο μισθολόγιο της CIA», σημείωσε.

Όσο για τη ρωσική πλευρά, μεταξύ των οκτώ ατόμων που απελευθερώθηκαν από τις ΗΠΑ στην ανταλλαγή κρατουμένων της Πέμπτης ήταν και ο Vadim Krasikov, θυμάται ο Scott Ritter.
Ο πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών συνελήφθη στη Γερμανία το 2019 και κατηγορήθηκε από το Βερολίνο ότι εξόντωσε τον Τσετσένο τρομοκράτη Zelimkhan Khangoshvili σε γερμανικό έδαφος.
Ο Krasikov καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στη γερμανική φυλακή επειδή εξόντωσε έναν Τσετσένο, «που είχε σφάξει, δολοφονήσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Τσετσενία και, μετά κυνηγήθηκε και σκοτώθηκε στο Βερολίνο», υπογράμμισε ο Ritter.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο ειδικός πρότεινε ότι η τελευταία ανταλλαγή κρατουμένων που έλαβε χώρα στο λυκόφως της προεδρίας του Joe Biden «ίσως να είναι το καλύτερο που έχει συμβεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας εδώ και αρκετό καιρό».
«Δεν νομίζω ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θα βρεθούν σε μια θέση όπου μια τέτοια ανταλλαγή κρατουμένων θα μπορούσε να συμβεί τον επόμενο χρόνο, ίσως τα επόμενα δύο χρόνια.
Έπρεπε λοιπόν να συμβεί τώρα, και γι' αυτό έγινε.
Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ποιος ξέρει τι θα επιφυλάσσει το μέλλον...
Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι η αρχή μιας τάσης προς την επίτευξη καλύτερων σχέσεων, αλλά μάλλον όχι», κατέληξε ο Ritter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης