Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνοί και Γερμανοί τίμησαν την 80ή επέτειο της εξέγερσης της Βαρσοβίας του 1944 – Οι δηλώσεις Duda και Steinmeier

Πολωνοί και Γερμανοί τίμησαν την 80ή επέτειο της εξέγερσης της Βαρσοβίας του 1944 – Οι δηλώσεις Duda και Steinmeier

Η σφαγή στην περιοχή Wola ήταν από τις πιο αποτρόπαιες, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους που σκοτώθηκαν τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 1944

Σχετικά Άρθρα
Στην 80ή επέτειο της εξέγερσης της Βαρσοβίας, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda και ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier κατέθεσαν στεφάνια στον τόπο της μεγαλύτερης μαζικής εκτέλεσης στην περιοχή Wola, μνημονεύοντας τα θύματα ενός από τα πιο τραγικά επεισόδια της εξέγερσης που ξεκίνησε από Πολωνούς εναντίον γερμανικών στρατευμάτων τον Αύγουστο του 1944.
Σε όλη την Πολωνία, οι σειρήνες ηχούσαν στις 5 το απόγευμα, την ακριβή ώρα που ξεκίνησε η εξέγερση το 1944, ενώ η Βαρσοβία σταμάτησε για μια στιγμή απόλυτης σιωπής.
Πλήθη συγκεντρώθηκαν σε σημαντικούς χώρους όπως η Πλατεία του Κάστρου και ο κυκλικός κόμβος Dmowski για να τιμήσουν τη μνήμη της αντίστασης.
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, οι γερμανικές δυνάμεις διέπραξαν πολυάριθμες μαζικές δολοφονίες άμαχου πληθυσμού.

Η σφαγή και ο Duda

Η σφαγή στην περιοχή Wola ήταν από τις πιο αποτρόπαιες, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους που σκοτώθηκαν τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 1944.
Οι Πρόεδροι Duda και Steinmeier τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων Wola σε ένα μνημείο στην περιοχή Młynów της Βαρσοβίας, τον τόπο μιας από τις χειρότερες μαζικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.
Ο Πρόεδρος Duda, κατά τη διάρκεια της τελετής, εξέθεσε τις βάναυσες ενέργειες των στρατευμάτων των SS που ξεκίνησαν την εξόντωση του πληθυσμού της Βαρσοβίας, δολοφονώντας περίπου 60.000 αμάχους στη Wola μέχρι τις 12 Αυγούστου 1944.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της 80ης επετείου, ο Πρόεδρος Duda τόνισε όχι μόνο τη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής γενοκτονίας αλλά και τη συμβολική χειρονομία του Γερμανού προέδρου, ο οποίος «κατέθεσε στεφάνι, έσκυψε το κεφάλι και γονάτισε μπροστά στο σταυρό», μια πράξη που αξίζει σεβασμό.
Ο Πρόεδρος Steinmeier, ο οποίος έφτασε στη Βαρσοβία την Τετάρτη για να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις, μίλησε στην πλατεία Krasiński, υπενθυμίζοντας στο κοινό του ότι η Γερμανία δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει την εξέγερση.
Η Εξέγερση της Βαρσοβίας, που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 1944, στις 5 μ.μ., ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη εξέγερση από την υπόγεια αντίσταση στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη και το πιο σημαντικό κίνημα ανεξαρτησίας στην κατεχόμενη Πολωνία.
Περίπου 40.000 με 50.000 αντάρτες συμμετείχαν στον αγώνα, ο οποίος, προγραμματισμένος για αρκετές ημέρες, επεκτάθηκε σε δύο μήνες.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, περίπου 18.000 αντάρτες σκοτώθηκαν, 25.000 τραυματίστηκαν και οι απώλειες αμάχων έφτασαν τις 180.000.
Οι επιζώντες κάτοικοι της Βαρσοβίας, περίπου 500.000 τον αριθμό, εκδιώχθηκαν από την πόλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης