Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερτουρισμός στην Ουγγαρία: Προς απαγόρευση της Airbnb - Περιφέρεια διεξάγει δημοψήφισμα και τα αποτελέσματα θα είναι δεσμευτικά

Υπερτουρισμός στην Ουγγαρία: Προς απαγόρευση της Airbnb - Περιφέρεια διεξάγει δημοψήφισμα και τα αποτελέσματα θα είναι δεσμευτικά

Εν μέσω ευρωπαϊκού κύματος διαμαρτυριών για τον υπερτουρισμό

Σχετικά Άρθρα
Εν μέσω ενός κύματος τοπικών ευρωπαϊκών διαμαρτυριών κατά του αναπτυσσόμενου τουρισμού, η 6η περιφέρεια του κέντρου της Βουδαπέστης διεξάγει δεσμευτικό δημοψήφισμα για το αν θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας πλατφορμών κοινής χρήσης διαμερισμάτων όπως η Airbnb, έγραψε ο δήμαρχος της περιοχής Tamás Soproni στη σελίδα του στο Facebook.
Ο πολιτικός είπε ότι σήμερα υπάρχουν 1.468 νόμιμες μονάδες βραχυπρόθεσμης διαμονής στην περιοχή, που είναι σχεδόν το 8% όλων των κατοικιών.
«Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις επηρεάζουν τον καθένα με διαφορετικό τρόπο.
Για κάποιους σημαίνει μεροκάματο, για άλλους είναι φθηνό κατάλυμα.
Πολλοί το μισούν επειδή διαταράσσουν την ηρεμία των σπιτιών τους, άλλοι δεν παρατηρούν καν ότι εναλλάσσονται μεταξύ των ανθρώπων που ζουν δίπλα.
Είναι το Airbnb ευλογία ή κατάρα;
Να το απαγορεύσουμε ή να το αφήσουμε ήσυχο;» έγραψε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε καταλύματα βραχείας διάρκειας ως οικοδεσπότες και καθαρίστριες.
Επιπλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση εισέπραξε 670 εκατομμύρια φιορίνια (1,69 εκατ. ευρώ) μόνο από αυτόν τον τύπο καταλυμάτων πέρυσι, αλλά προκαλούν επίσης πολλά προβλήματα στους κατοίκους και είναι εν μέρει είναι ο λόγος που αδειάζουν οι κεντρικές συνοικίες.
Η ψηφοφορία στο δημοψήφισμα θα είναι δυνατή διαδικτυακά και αυτοπροσώπως για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, κατοίκους ή μη.
Το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό:
Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού, όπως εξουσιοδοτεί ο νόμος.
Για να βοηθηθούν οι κάτοικοι θα πάρουν μια όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένη απόφαση, θα διανεμηθεί ένα φυλλάδιο σε κάθε νοικοκυριό, σύμφωνα με το ελβετικό μοντέλο, με επιχειρήματα υπέρ και κατά της πλήρους απαγόρευσης και θα διοργανωθεί συνέδριο με επαγγελματίες και λομπίστες, επεσήμανε ο δήμαρχος. 
Από εκεί, συνέχισε λέγοντας, το ακριβές ερώτημα στο ψηφοδέλτιο θα είναι:
«Συμφωνείτε ότι πρέπει να απαγορεύσουμε την ενοικίαση συγκυριαρχιών ως καταλύματα τύπου Airbnb στην Περιφέρεια VI;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης