Προτάθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2021 και εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο
Οι ευρωκράτες το έχουν γιορτάσει ως το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο στον κόσμο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει ως ρυθμιστικό μοντέλο για τον υπόλοιπο κόσμο, αν και άλλοι το έχουν επικρίνει έντονα.
Ο πρωταρχικός στόχος του νόμου είναι να ταξινομήσει τον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε τέσσερις κατηγορίες με βάση το «επίπεδο κινδύνου» της για την οικονομία, τη βιομηχανία και την κοινωνία.
Στη συνέχεια, η τεχνολογία AI που χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες ρυθμίζεται σύμφωνα με αυτές τις κατηγορίες.
Οι υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής βαθμολόγησης εμπνευσμένη από την Κίνα, της βιομετρικής επιτήρησης, της στοχευμένης σάρωσης και άλλων πρακτικών παραβίασης της ιδιωτικής ζωής— απαγορεύονται πλήρως στην ΕΕ.
Οι αντιδράσεις και ο φόβος για ΗΠΑ και Κίνα
Προτάθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2021 και εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η νομοθετική διαδικασία για τον νόμο AI μαστίζεται από το ένα πρόβλημα μετά το άλλο, με επικρίσεις ότι οι ελίτ της ΕΕ προσπαθούν να ρυθμίσουν το μη ρυθμιζόμενο και κινδυνεύουν να απομακρύνουν εντελώς τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.
Ενώ οι Βρυξέλλες το επαίνεσαν ως «εξέδρα εκτόξευσης» για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αρκετοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Macron, έχουν προειδοποιήσει ότι η υπερβολική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης κινδυνεύει να δώσει στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην Κίνα ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στον παγκόσμιο βιομηχανικό αγώνα.
Απηχώντας τις δηλώσεις του Macron, ο επισκέπτης ερευνητής στο MCC Βρυξελλών Δρ. Norman Lewis δήλωσε ότι το πακέτο «δεν ήταν κάτι για να γιορτάσει», καθώς εξήγησε ότι οι ευρωκράτες προσπαθούσαν να αυτορυθμιστούν από μια εμπορική τρύπα που είχαν δημιουργήσει.
Αναφερόμενος στον νόμο ως σχεδόν εξ ολοκλήρου «αυτοκαταστροφικό» για την Ευρώπη, ο Δρ. Lewis εξήγησε πώς η ΕΕ επέτρεπε στους δικηγόρους να ορίσουν τον ρυθμό της αλλαγής για την τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε ότι ολόκληρο το μπλοκ βρίσκεται πλέον στην «αργή λωρίδα» για την καινοτομία σε σχέση με άλλα μέρη του Κόσμου.
«Οι διαιτητές δεν κερδίζουν αγώνες», δήλωσε ο Δρ. Lewis καθώς συνόψιζε τον αυξανόμενο ρόλο της Ευρώπης στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι το μπλοκ είναι απίθανο να επιβάλει τον νόμο AI στον κόσμο με παρόμοιο τρόπο όπως έγινε με το GDPR.
Ανάλογα με το μέγεθός τους, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και παράγουν ή χρησιμοποιούν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης έχουν στη διάθεσή τους τρεις έως έξι μήνες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς.
Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές θα παραμείνουν ανεπηρέαστες, καθώς το 85% όλων των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης εμπίπτουν στην κατηγορία «ελάχιστου κινδύνου» και υπόκεινται σχεδόν σε κανένα νέο κανονισμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών