Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια απειλή - Κόκκινος συναγερμός για το υπερβακτήριο από την Ουκρανία που προκαλεί επικίνδυνες λοιμώξεις

Παγκόσμια απειλή - Κόκκινος συναγερμός  για το υπερβακτήριο από την Ουκρανία που προκαλεί επικίνδυνες λοιμώξεις
Τα υπερβακτήρια όπως λέγονται, εντοπίζονται συχνά σε Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία στην Ολλανδία
Εντείνονται οι ανησυχίες στην Ολλανδία για τις αυξανόμενες λοιμώξεις που προκαλούνται από υπερβακτήρια που προέρχονται από την Ουκρανία και έχουν αντοχή στα αντιβιοτικά, αναφέρει η εφημερίδα De Telegraaf.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα υπερβακτήρια όπως λέγονται, εντοπίζονται συχνά σε Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία στην Ολλανδία.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ουκρανοί γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά σε ασθενείς πολύ πιο συχνά από τους Ολλανδούς ομολόγους τους.
Αυτό προκαλεί προβλήματα στο εθνικό σύστημα υγείας, επειδή τα super μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν σε Ολλανδούς ασθενείς.
«Αυτό συνέβη τρεις φορές μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Αυγούστου 2023», ανέφερε η εφημερίδα.
Η De Telegraaf δεν παρείχε πιο πρόσφατα στοιχεία.
Στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για τη Διανομή Ασθενών δείχνουν ότι τα ολλανδικά νοσοκομεία περιέθαλψαν 143 Ουκρανούς στρατιώτες από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022.
Ανάλογο πρόβλημα με την Ολλανδία αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη που περιθάλπουν Ουκρανούς τραυματίες αλλά και οι ΗΠΑ.

ukraine_soldiers_2.jpg
Λοιμώξεις που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν

Τα μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά άρχισαν να εξαπλώνονται στην Ουκρανία μεταξύ των τραυματιών από τον πόλεμο με τη Ρωσία και όχι μόνο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) στα τέλη του 2023.
Πάντως η Ουκρανία είχε ήδη υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής πριν την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας.
Η αύξηση των τραυματιών και η πρόσθετη πίεση στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης από τη σύγκρουση οδηγεί σε αυξημένη ανίχνευση πολυανθεκτικών οργανισμών που έχουν εξαπλωθεί και στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι ερευνητές ερεύνησαν τρία νοσοκομεία της Ουκρανίας πέρυσι και διαπίστωσαν ότι «πολλοί ασθενείς είχαν λοιμώξεις που προκλήθηκαν από βακτήρια τα οποία ήταν ανθεκτικά σε πολλαπλά αντιβιοτικά, καθιστώντας τις λοιμώξεις δύσκολο ή απίθανο να αντιμετωπιστούν».
Διαπίστωσαν επίσης ανεπάρκειες στις μεθόδους πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.
«Η μικροβιακή αντοχή είναι μια επείγουσα παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία», ανέφεραν τα CDC σε μια περίληψη της έκθεσης.
«Σε περιόδους πολέμου, αυτή η απειλή μπορεί να ενταθεί λόγω των προκλήσεων που θέτουν οι συγκρούσεις για τις υποδομές του συστήματος υγείας».
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «απαιτείται επείγουσα ανάπτυξη ικανοτήτων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την απόκριση στη μικροβιακή αντοχή για να σωθούν ζωές στην Ουκρανία και να περιοριστεί η διεθνής εξάπλωση».

Έξι βακτήρια σε έναν στρατιώτη

Νωρίτερα τα CDC είχαν δημοσιεύσει μία έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς έξι βακτήρια ιδιατέρως ανθεκτικά στα φάρμακα που βρέθηκαν σε έναν τραυματισμένο στρατιώτη στην Ουκρανία.
Ο άνδρας υπέστη πολλαπλά τραύματα μετά από πυρκαγιά οχήματος, με εγκαύματα να καλύπτουν το 60% του σώματός του.
Οι ερευνητές είπαν ότι τα κενά σε υπηρεσίες όπως ο έλεγχος των λοιμώξεων στην Ουκρανία επιδεινώνουν τη μετάδοση τέτοιων πολυανθεκτικών οργανισμών στα φάρμακα.
«Ως αποτέλεσμα, τα δίκτυα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη θεωρούν πλέον ότι η προηγούμενη νοσηλεία στην Ουκρανία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κινδύνου για τον αποικισμό ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα οργανισμών», ανέφερε η έκθεση.
alarming.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης