Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη όξυνση στον Ειρηνικό: Κοινές ναυτικές ασκήσεις από Ιαπωνία- Φιλιππίνες - Ευθεία πρόκληση απέναντι στην Κίνα

Επικίνδυνη όξυνση στον Ειρηνικό: Κοινές ναυτικές ασκήσεις από Ιαπωνία- Φιλιππίνες - Ευθεία πρόκληση απέναντι στην Κίνα
Φιλιππίνες και Ιαπωνία, αμφότερες σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπέγραψαν τον περασμένο μήνα ένα στρατιωτικό σύμφωνο-ορόσημο
Οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία πραγματοποίησαν τις πρώτες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Παρασκευή 2/8, δήλωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, στην τελευταία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που έρχεται ως ευθεία πρόκληση απέναντι στις κινεζικές αξιώσεις στην περιοχή.
Οι ασκήσεις, που πραγματοποιήθηκαν εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων, ακολούθησαν παρόμοιες ασκήσεις μεταξύ Μανίλα και Ουάσιγκτον την Τετάρτη 31/7.
«Αυτή η δραστηριότητα ήταν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας για την μετουσίωση  ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων (AFP) σε επίσημο ανακοινωθέν τους.
Οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία, αμφότερες σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπέγραψαν τον περασμένο μήνα ένα στρατιωτικό σύμφωνο-ορόσημο που επιτρέπει την αμοιβαία ανάπτυξη δυνάμεων στα εδάφη των δύο χωρών.
Η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της μεγάλο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, έναν διάδρομο για το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της βορειοανατολικής Ασίας με τον υπόλοιπο κόσμο,τον οποίο διεκδικούν επίσης το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
Η Ιαπωνία, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι τη μεγαλύτερη στρατιωτική της κινητοποίηση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο -εγκαταλείποντας εμφανώς τον μεταπολεμικό πασιφισμό της-, δεν έχει καμία αξίωση για την πολυσύχναστη πλωτή οδό.
Αλλά έχει μια ξεχωριστή θαλάσσια διαμάχη με την Κίνα στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, όπου οι γείτονες έχουν επανειλημμένα εντάσεις.
Η τελευταία άσκηση, η οποία κινητοποίησε δύο σκάφη από κάθε πλευρά, περιελάμβανε άσκηση επικοινωνίας, τακτικούς ελιγμούς και  άσκηση αναγώρισης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης