Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή - Πρώτο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ από Hezbollah - Τεράστια απόβαση των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή - Πρώτο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ από Hezbollah -  Τεράστια απόβαση των ΗΠΑ στη Μεσόγειο
Eίναι ίσως η μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην Μεσόγειο από τις πρώτες μέρες του πολέμου στη Γάζα - Πολύ βαρύ χτύπημα ετοιμάζει η Hezbollah κατά του Ισραήλ - Πλήγμα εντός του Ισραήλ
(Διαρκές upd) Tύμπανα πολέμου ακούγονται από την Μέση Ανατολή η οποία ετοιμάζεται για νέα αιματοχυσία.
Mετά τις ισραηλινές δολοφονίες των Fouad Shokor και Ismail Haniyeh στη Βηρυτό και την Τεχεράνη, αντίστοιχα, οι Ισραηλινοί παρουσιάζονταν από πολλούς παρατηρητές ως ένας μαινόμενος ταύρος που θέλει να επεκτείνει το πόλεμο και στο Λίβανο, αλλά η πραγματικά εικόνα είναι διαφορετική.
Παρότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών και τις ταχείες στρατιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν από κοινού μέρος της παραδοσιακής ισραηλινής στρατηγικής στις συγκρούσεις, αυτή τη φορά δεν είναι στην πραγματικότητα παρά απέλπιδες κινήσεις,
Οι Ισραηλινοί βρίσκονται επί του παρόντος περικυκλωμένοι από αυτό που έχει επινοηθεί ως «τον κλοιό της φωτιάς του Soleimani».
Αυτό το δαχτυλίδι, όπως υποδηλώνει το όνομα, κατασκευάστηκε για μια μακρά περίοδο υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του Qassem Soleimani.
Επεκτείνεται σε τεράστιες επικράτειες κρατών που αποτελούν, πλήρως ή εν μέρει, τον Άξονα της Αντίστασης.
Η «φωτιά» στον εν λόγω δακτύλιο αποτελείται από μια ευρεία συστοιχία —και σημαντική ποσότητα— βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, καθώς και επιθετικά drones. Μερικά από τα εργαλεία σε αυτό το οπλοστάσιο κατασκευάστηκαν από τον πρωτοπόρο της τεχνολογίας του Άξονα, δηλαδή το Ιράν, ενώ άλλα αποκτήθηκαν μέσω της ανταλλαγής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν στις 3 Αυγούστου ότι ένα εξέχον μέλος της αποκαλούμενης μονάδας του Νότιου Μετώπου, μια περιφερειακή ομάδα της Hezbollah σκοτώθηκε σε επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχε στόχο τον νότιο Λίβανο.
Το χτύπημα είχε στόχο το όχημα του Ali Abd Ali στην πόλη Bazourieh κοντά στην παράκτια πόλη της Τύρου, όπου η Hezbollah διατηρεί ισχυρή παρουσία.
Σε ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε ότι ο Ali ήταν «αξιωματούχος στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής ομάδας της Hezbollah» και συμμετείχε στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή πολλών επιθέσεων.
Η δολοφονία του είναι ένα «σημαντικό πλήγμα για τη δράση της Hezbollah στην περιοχή», επισημαίνεται στη ανακοίνωση.
Το Νότιο Μέτωπο είναι, σύμφωνα με τον IDF, μια περιφερειακή μονάδα υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της ομάδας σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο, ισοδύναμο μιας περιφερειακής διοίκησης.
Η Hezbollah αναφέρθηκε στη δολοφονία του Ali χωρίς να τον κατονομάσει ως διοικητή ή να αποκαλύψει τη θέση του εντός της ομάδας.

Η Hezbollah εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ

«Δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ εκτόξευσε η Hezbollah αργά το βράδυ του Σαββάτου 3/8, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και εν είδει αντιποίνων για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.
«Η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον οικισμό Beit Hillel (στο βόρειο Ισραήλ) στον κατάλογο των στόχων της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες», αναφέρεται η ανακοίνωση του φιλοϊρανικού κινήματος.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, ενώ βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome να αναχαιτίζει τους πυραύλους.
H λιβανεζική οργάνωση επίσης ανακοίνωσε τρεις επιθέσεις κατά του Ισραηλινού Στρατού κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 3 Αυγούστου.
Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, η οργάνωση είπε ότι οι μαχητές της βομβάρδισαν τις τοποθεσίες Hadib Yaren και al-Assi..
Ανέφερε επίσης ότι στοχοποιήθηκαν κτίρια που κατέλαβαν ισραηλινά στρατεύματα στους οικισμούς Metat και Avivim.
Η Hezbollah και οι σύμμαχοί της στον Λίβανο εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραηλινού Στρατού από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο
Μέχρι στιγμής, οι συνοριακές συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε 25 θανάτους αμάχων στο Ισραήλ και το κατεχόμενο Γκολάν, καθώς και σε τουλάχιστον 21 στρατιώτες και αξιωματικούς ασφαλείας. Από την πλευρά του Λιβάνου, περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 369 μαχητές της Hezbollah και πάνω από 100 πολίτες.

Ελπίδες Biden για αυτοσυγκράτηση του Ιράν

Την ελπίδα ότι το Ιράν θα επιδείξει τελικά αυτοσυγκράτηση παρά τις απειλές ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη, εν μέσω φόβων για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε το Σάββατο 3/8 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden.

Βolton (πρώην σύμβουλος Ασφάλειας ΗΠΑ): Το Ιράν θα πλήξει στόχους στο Ισραήλ – Αποτελεσματική και ισχυρή απάντηση στη δολοφονία Haniyeh

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, προέβλεψε ότι η απάντηση του Ιράν στην εκδίκηση για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh, αρχηγού του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas, στην πρωτεύουσά του θα ήταν ισχυρή και αποτελεσματική και θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο Ισραήλ.
Μιλώντας στη σαουδαραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat, ο Bolton σχολίασε την πρόσφατη δολοφονία της Haniyeh στην Τεχεράνη και του διοικητή της Hezbollah Fuad Shukr στη Βηρυτό, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024.
Η απάντηση του Ιράν θα είναι διαφορετική από την απάντηση που έδωσε τον περασμένο Απρίλιο, σημείωσε ο πρώην Αμερικανός αξιωματούχος.
Πιθανότατα, η Ισλαμική Δημοκρατία αυτή τη φορά θα επιτεθεί σε κάποιους στόχους στο Ισραήλ, ανέφερε η σαουδαραβική εφημερίδα.
Η δολοφονία του αρχηγού της Hamas θα αναβάλει τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Hamas και του καθεστώτος του Ισραήλ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων, επισήμανε.
John Bolton says Iran vengeful response to be very strong with great damages to Israel

ΝYT: Περισσότερα από 20 άτομα συνελήφθησαν στο Ιράν για τη δολοφονία Haniya

Περισσότερα από 20 άτομα συνελήφθησαν στο Ιράν σε σχέση με τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Ismail Haniyeh.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ανώτεροι αξιωματικοί των του υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Όπως σημειώνεται, οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι πράκτορες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα.

Σε συναγερμό οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μεσόγειο


Για να μην σφίξει ο κλοιός από τον Αξονα της Αντίστασηςθανάσιμα γύρω απο το Ισραήλ, δεν υπήρχε άλλη λύση από την περάμβαση των ΗΠΑ.
«Eίναι η μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην Μεσόγειο από τις πρώτες μέρες του πολέμου στη Γάζα, όταν το Πεντάγωνο έστειλε δύο ομάδες κρούσης αερομεταφορέων προς τη Μέση Ανατολή σε μια ανοιχτή προειδοποίηση προς τις περιφερειακές μαχητικές ομάδες να μην υπάρξει κλιμάκωση», αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης το Σάββατο 2 Αυγούστου, για την μαζική μετακίνηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, η οποίες έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ, όταν το Τελ Αβίβ κατέρριψε με επιτυχία σχεδόν όλα τα περίπου 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων.
Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Hezbollah από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ, επισημαίνουν CNN και Reuters.
 
Πώς σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Hamas Ismail Haniyeh


Ο ηγέτης της Hamas Ismail Haniyeh σκοτώθηκε στην Τεχεράνη από έναν πύραυλο μικρής ακτίνας δράσης που έφερε κεφαλή περίπου επτά κιλών, ανέφεραν σε μία σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.
Η εκδίκηση της Τεχεράνης για την επίθεση θα είναι “σφοδρή και θα γίνει με κατάλληλο τρόπο, σε κατάλληλο χρόνο και τόπο”, ανέφερε η ανακοίνωση που κατηγόρησε το Ισραήλ -την τολμηρή και τρομοκρατική σιωνιστική κυβέρνηση”- για το θάνατο του Haniyeh.

Ιράν: Πλήγμα «σε βάθος» ετοιμάζει η Hezbollah κατά του Ισραήλ, δεν θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους

Tο Ιράν δήλωσε το Σάββατο 3 Αυγούστου στον ΟΗΕ ότι ο σύμμαχός του, η Hezbollah, αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους», ως απάντηση στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, του Fuad Shukr, την Τρίτη κοντά τη Βηρυτό.
Μετά το πλήγμα αυτό, «αναμένουμε ότι η Hezbollah θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)», δήλωσε η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.
«Η Hezbollah και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία.
Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε και θα χτυπήσει πρώτη.

Ιταλικό μήνυμα στο Ιράν για αποκλιμάκωση

Το  ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε επιστολή στον Ιρανό Πρέσβη στη Ρώμη το Σάββατο 3 Αυγούστου, με την οποία τον καλούσε να αποτρέψει την κλιμάκωση στην περιοχή.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Ιταλίας Antonio Tajani, είχε συνάντηση με τον Ιρανό διπλωμάτη, κατά την οποία «έγινε ένα πρώτο επίσημο βήμα διαμεσολάβησης με τη μορφή μετάδοσης μηνύματος στην Τεχεράνη».
Ειδικότερα, το μήνυμα προς τις ιρανικές αρχές, με την υποστήριξη της Ομάδας των G7, της οποίας προεδρεύει η Ιταλία, ζητά αυτοσυγκράτηση και αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης.
Ιταλία στέλνει στο Ιράν μήνυμα αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή εκ μέρους της G7

middle_east_3.JPG

Ανασύνταξη δυνάμεων ΗΠΑ

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανασυντάσσει τις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει υποστήριξη στην άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν,
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin έχει ήδη εγκρίνει την αποστολή πρόσθετων καταδρομικών και αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού που μπορούν να καταρρίψουν και βαλλιστικούς πυραύλους, στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Στέλνει επίσης μια επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή ενώ βομβαρδιστικά Β-2 προσγειώθηκαν ήδη στο Κατάρ.
«Ο Austin διέταξε προσαρμογές στη στάση του στρατού των ΗΠΑ που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων, να αυξήσουν την υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλίσουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε διάφορα ενδεχόμενα», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.
Υπήρχαν εικασίες ότι το Πεντάγωνο θα αντικαθιστούσε το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt στη Μέση Ανατολή μόλις ολοκληρώσει την εν εξελίξει ανάπτυξή του.
Αλλά ο Austin αποφάσισε να εναλλάσσεται στην ομάδα κρούσης USS Abraham Lincoln Carrier για να την αντικαταστήσει.
Η δήλωση του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι θα αυξήσει την ετοιμότητα για ανάπτυξη περισσότερων χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων άμυνας.

roosevelt.JPG

roosevelt_2.JPG

 Γάζα: Τουλάχιστον 17 νεκροί και 60 τραυματίες από επίθεση σε σχολείο – IDF: Ηταν αποθήκη οπλισμού της Hamas

Tουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν σοβαρά στο βομβαρδισμό σχολείου όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 ενώ ο Ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι επρόκειτο για αποθήκη οπλισμού και κέντρο εκπαίδευσης της Hamas.
Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιατρικών προμηθειών και παυσίπονων στο νοσοκομείο.
Εθελοντές, παραϊατρικοί υπάλληλοι και ομάδες διάσωσης βρίσκονταν μέσα στο σχολείο μετά την πρώτη επίθεση και τους δόθηκε μόνο λίγα λεπτά για να εκκενώσουν πριν πέσουν άλλες τρεις βόμβες.
Οι μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και διασώστες στην τοποθεσία περιγράφουν φρικτές στιγμές συλλογής κομματιών σάρκας και πτωμάτων νεκρών παιδιών και ανθρώπων που χτυπήθηκαν άμεσα από αυτές τις βόμβες.
H ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 στο επιχειρησιακό κέντρο ελέγχου και παραγωγής και αποθήκευσης οπλισμού της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ενώ επισημαίνεται ότι η εγκατάσταση που δέχτηκε επίθεση στο παρελθόν «ήταν γνωστή ως σχολικό συγκρότημα Hamama».
Στο έδαφός της «παρήχθησαν και αποθηκεύτηκαν όπλα της Hamas», «εκπαιδεύτηκαν τρομοκράτες» και «σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ και του ισραηλινού στρατού, σημείωσε το υπουργείο.
Επιπλέον, «το συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους τρομοκράτες της Hamas», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου.
Ο στρατός σημείωσε ότι πριν από τα χτυπήματα, «λήφθηκαν μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος βλάβης στους πολίτες».

Ώρες μόνο μακριά απέχουν τα αντίποινα


Σε πόλεμο νεύρων εξελίσσει το Ιράν την απάντησή του προς το Ισραήλ για το χτύπημα του πολιτικού ηγέτη της Hamas στο έδαφός του και σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση απέχει μόνο λίγες... ώρες!
Υπάρχουν δύο σημαντικές εξελίξεις που υποδηλώνουν ότι ένα μεγάλο χτύπημα του Ιράν και της Hezbollah εναντίον του Ισραήλ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, εντός του Σαββάτου ως το ξημέρωμα της Κυριακής 4/8.
Οι λόγοι που στηρίζουν την εκδοχή αυτή είναι οι εξής:
Πρώτον, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί το Σάββατο που είναι ιερή μέρα (το εβραϊκό σαμπάτ) στο Ισραήλ.
«Τις επόμενες ώρες, ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας εξαιρετικών σκηνών και πολύ σημαντικών εξελίξεων», ανέφερε ένας κρατικός παρουσιαστής ειδήσεων του Ιράν.
Το Iran International και άλλα περιφερειακά μέσα έχουν επισημάνει επίσης το ανησυχητικό βίντεο.
Παρότι, είναι απίθανο ένας παρουσιαστής ειδήσεων να γνωρίζει άμεσα τέτοια κρατικά μυστικά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ενός μεγάλου χτυπήματος στο Ισραήλ από το Ιράν, δείχνει την αυξανόμενη προσμονή και την πεποίθηση του ιρανικού πληθυσμού ότι τα αντίποινα είναι κοντά.
Δεύτερον, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια άλλη μεγάλη εξέλιξη που σχετίζεται με τη Hezbollah στον Λίβανο που υποστηρίζεται από το Ιράν, πως «εκκενώνει το ανώτερο προσωπικό της από τα προπύργια της τρομοκρατικής ομάδας στα νότια προάστια της Βηρυτού, εν αναμονή πιθανών ισραηλινών επιδρομών, ανέφεραν πηγές από αραβικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή», γράφει η Times of Israel.
lebanon.JPG
«Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα φέρεται να μετέφερε επίσης τον στρατιωτικό εξοπλισμό που αποθήκευε σε περιοχές πιο μακριά από την πρωτεύουσα του Λιβάνου», προσθέτει η εφημερίδα.

Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται επίσης να είπε: «Η Τεχεράνη θα χρειαστεί χρόνο για να αποφασίσει για το είδος της απάντησης που θα ξεκινήσει και θα χρειαστεί χρόνος για να προετοιμαστεί η απάντηση».
Η προηγούμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της 13ης Απριλίου από το Ιράν στο Ισραήλ χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να συμβεί αφότου οι ιρανοί ηγέτες είπαν αρχικά ότι θα αντεπιτεθούν.
Αλλά αυτό ήταν πολύ τηλεγραφικόι και περιορισμένης φύσης, για να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθεί ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος.
Οποιαδήποτε νέα επίθεση ως εκδίκηση για τη δολοφονία του Haniyge σε ιρανικό έδαφος είναι πιθανό να έρθει πιο γρήγορα και θα είναι λιγότερο προβλέψιμη - δεδομένου ότι το Ιράν αισθάνεται πίεση να επιταχύνει την κλιμάκωση προκειμένου να εδραιώσει μεγαλύτερη αποτροπή.

Οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ

Το Ιράν συνέχισε να προειδοποιεί το Ισραήλ, ακόμη και να φτιάχνει μηνύματα σχετικά με τον Λίβανο, προειδοποιώντας για «πλήρης κλίμακας στρατιωτική επίθεση» κατά της Hezbollah, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε «εξουδετερωτικό πόλεμο» - σύμφωνα με μια νέα δήλωση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Όλες οι επιλογές, [συμπεριλαμβανομένης] της πλήρους εμπλοκής όλων των Μετώπων της Αντίστασης, βρίσκονται στο τραπέζι», έγραψε η αποστολή σε ανάρτησή της στο X αργά την Παρασκευή.
Τρίτον, υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη: ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στέλνει καταδρομικά, αντιτορπιλικά και μια επιπλέον μοίρα μαχητικών στη Μέση Ανατολή, λέει το Πεντάγωνο σύμφωνα με το Reuters.
Αυτό περιλαμβάνει την ακόλουθη νέα στάση ετοιμότητας:
Ομάδα κρούσης αεροπλάνου USS Abraham Lincoln για να αντικαταστήσει το USS Theodore Roosevelt, αυτή τη στιγμή στον Κόλπο του Ομάν
Μια επιπλέον μοίρα μαχητικών, πρόσθετα καταδρομικά και αντιτορπιλικά ικανά για άμυνα βαλλιστικών πυραύλων στις περιοχές της Μεσογείου και του Κόλπου.
Ετοιμότητα ανάπτυξης πρόσθετων χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων.
middle_east_2_1.JPG

middle_east_3_1.JPG

Την ιερή μέρα Tisha B’Av η επίθεση κατά του Ισραήλ από το Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες που φέρονται να έχουν στη διάθεσή τους οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, η επίθεση του Ιράν, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas Ismail Haniya σε ιραβικό έδαφος, θα ξεκινήσει την ιερή μέρα των Εβραίων, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το Sky News Arabia, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποδείξεις για τα σχέδια του Ιράν, τα οποία θέλουν  την Τεχεράνη να επιτίθετα στο Ιράν σε συνεργασία με τη Hezbollah, από το έδαφος του Λιβάνου.

free_palestine_1.JPG

Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια»

Από την πλευρά του το Ισραήλ, υποστηρίζει πως είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια γνωρίζοντας ότι έρχονται δύσκολες ημέρες.
Και ενώ εκτιμάται ότι επίκειται άμεσα η σφοδρή επίθεση του Ιράν – πληροφορίες από το αμερικανικό Πεντάγωνο έκαναν λόγο την 1η Αυγούστου ότι η ιρανική απάντηση αναμένεται εντός των επόμενων 72 ωρών, κάτι που σημαίνει πως αυτή θα πρέπει να αναμένεται εντός ...48 ωρών – οι ΗΠΑ σπεύδουν να διαμηνύσουν πως είναι δεσμευμένες να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν.
Αρκετές αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν και του Λιβάνου, αρκετές κυβερνήσεις έχουν συστήσει στους πολίτες τους να φύγουν εσπευσμένα από τις χώρες αυτές, φοβούμενες περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων ενώ οι Ισραηλινοί καλούνται να καθαρίσουν και να ετοιμάσουν τα καταφύγια τους.
rally_1.JPG
Συλλήψεις για τον θάνατο Ismail Haniyeh

Το Ιράν έχει συλλάβει περισσότερα από είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων ανώτερους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικούς αξιωματούχους και εργαζόμενους σε στρατιωτικό ξενώνα στην Τεχεράνη, ως απάντηση στα κενά ασφάλειας που επέτρεψαν τη δολοφονία του Ismail Haniyeh, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται δύο Ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

iran_missiles.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης