Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος νεύρων Ιράν σε Ισραήλ: Τα αντίποινα είναι λίγες ώρες μακριά... και θα είναι καταιγιστικά

Πόλεμος νεύρων Ιράν σε Ισραήλ: Τα αντίποινα είναι λίγες ώρες μακριά... και θα είναι καταιγιστικά
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν προτείνει ότι η επίθεση στο Ισραήλ απέχει μόλις «ώρες».
Σε πόλεμο νεύρων εξελίσσει το Ιράν την απάντησή του προς το Ισραήλ για το χτύπημα του πολιτικού ηγέτη της Hamas στο έδαφός του και σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση απέχει μόνο λίγες... ώρες!
Υπάρχουν δύο σημαντικές εξελίξεις που υποδηλώνουν ότι ένα μεγάλο χτύπημα του Ιράν και της Hezbollah εναντίον του Ισραήλ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, εντός του Σαββάτου ως το ξημέρωμα της Κυριακής 4/8.
Οι λόγοι που στηρίζουν την εκδοχή αυτή είναι οι εξής:
Πρώτον, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί το Σάββατο που είναι ιερή μέρα (το εβραϊκό σαμπάτ) στο Ισραήλ.
«Τις επόμενες ώρες, ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας εξαιρετικών σκηνών και πολύ σημαντικών εξελίξεων», ανέφερε ένας κρατικός παρουσιαστής ειδήσεων του Ιράν.
Το Iran International και άλλα περιφερειακά μέσα έχουν επισημάνει επίσης το ανησυχητικό βίντεο.
Παρότι, είναι απίθανο ένας παρουσιαστής ειδήσεων να γνωρίζει άμεσα τέτοια κρατικά μυστικά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ενός μεγάλου χτυπήματος στο Ισραήλ από το Ιράν, δείχνει την αυξανόμενη προσμονή και την πεποίθηση του ιρανικού πληθυσμού ότι τα αντίποινα είναι κοντά.
Δεύτερον, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια άλλη μεγάλη εξέλιξη που σχετίζεται με τη Hezbollah στον Λίβανο που υποστηρίζεται από το Ιράν, πως «εκκενώνει το ανώτερο προσωπικό της από τα προπύργια της τρομοκρατικής ομάδας στα νότια προάστια της Βηρυτού, εν αναμονή πιθανών ισραηλινών επιδρομών, ανέφεραν πηγές από αραβικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή», γράφει η Times of Israel.

«Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα φέρεται να μετέφερε επίσης τον στρατιωτικό εξοπλισμό που αποθήκευε σε περιοχές πιο μακριά από την πρωτεύουσα του Λιβάνου», προσθέτει η εφημερίδα.

Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται επίσης να είπε: «Η Τεχεράνη θα χρειαστεί χρόνο για να αποφασίσει για το είδος της απάντησης που θα ξεκινήσει και θα χρειαστεί χρόνος για να προετοιμαστεί η απάντηση».
Η προηγούμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της 13ης Απριλίου από το Ιράν στο Ισραήλ χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να συμβεί αφότου οι ιρανοί ηγέτες είπαν αρχικά ότι θα αντεπιτεθούν.
Αλλά αυτό ήταν πολύ τηλεγραφικόι και περιορισμένης φύσης, για να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθεί ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος.
Οποιαδήποτε νέα επίθεση ως εκδίκηση για τη δολοφονία του Haniyge σε ιρανικό έδαφος είναι πιθανό να έρθει πιο γρήγορα και θα είναι λιγότερο προβλέψιμη - δεδομένου ότι το Ιράν αισθάνεται πίεση να επιταχύνει την κλιμάκωση προκειμένου να εδραιώσει μεγαλύτερη αποτροπή. Οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ

Το Ιράν συνέχισε να προειδοποιεί το Ισραήλ, ακόμη και να φτιάχνει μηνύματα σχετικά με τον Λίβανο, προειδοποιώντας για «πλήρης κλίμακας στρατιωτική επίθεση» κατά της Hezbollah, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε «εξουδετερωτικό πόλεμο» - σύμφωνα με μια νέα δήλωση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Όλες οι επιλογές, [συμπεριλαμβανομένης] της πλήρους εμπλοκής όλων των Μετώπων της Αντίστασης, βρίσκονται στο τραπέζι», έγραψε η αποστολή σε ανάρτησή της στο X αργά την Παρασκευή.
Τρίτον, υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη: ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στέλνει καταδρομικά, αντιτορπιλικά και μια επιπλέον μοίρα μαχητικών στη Μέση Ανατολή, λέει το Πεντάγωνο σύμφωνα με το Reuters.
Αυτό περιλαμβάνει την ακόλουθη νέα στάση ετοιμότητας:
Ομάδα κρούσης αεροπλάνου USS Abraham Lincoln για να αντικαταστήσει το USS Theodore Roosevelt, αυτή τη στιγμή στον Κόλπο του Ομάν
Μια επιπλέον μοίρα μαχητικών στη Μέση Ανατολή
Μια επιπλέον μοίρα μαχητικών, πρόσθετα καταδρομικά και αντιτορπιλικά ικανά για άμυνα βαλλιστικών πυραύλων στις περιοχές της Μεσογείου και του Κόλπου.
Ετοιμότητα ανάπτυξης πρόσθετων χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης