Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη – Η Ευρώπη σχηματίζει την Ουκρανική Λεγεώνα για να πολεμήσει τη Ρωσία

Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη – Η Ευρώπη σχηματίζει την Ουκρανική Λεγεώνα για να πολεμήσει τη Ρωσία
Βαρσοβία και Κίεβο αποφάσισαν να σχηματίσουν μία ταξιαρχία που θα εκπαιδευτεί σε πολωνικό έδαφος και θα σταλεί να πολεμήσει κατά των ρωσικών δυνάμεων
Πολωνία και Ουκρανία συμφώνησαν να σχηματίσουν και να εκπαιδεύσουν από κοινού μια νέα στρατιωτική ταξιαρχία σε πολωνικό έδαφος, εκτιμώντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στη στρατολόγηση Ουκρανών που ζουν στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η λεγόμενη Ουκρανική Λεγεώνα, μια νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας, θα είναι ο πρώτος στρατιωτικός σχηματισμός που θα στρατολογήσει Ουκρανούς εθελοντές μαχητές από το εξωτερικό — συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέφυγαν για να αποφύγουν τη στράτευση.
Ο σχηματισμός της Ουκρανικής Λεγεώνας, τα στρατεύματα της οποίας θα σταλούν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία κατά των ρωσικών δυνάμεων, είναι βασικό στοιχείο μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας που υπεγράφη στις 8 Ιουλίου μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και του Πολωνού πρωθυπουργού Donald Tusk.
«Η Ουκρανική Λεγεώνα θα εκπαιδευτεί στην Πολωνία και θα εξοπλιστεί με τη βοήθεια των εταίρων μας.
Κάθε Ουκρανός πολίτης που αποφασίζει να ενταχθεί στη Λεγεώνα θα μπορεί να υπογράψει συμβόλαιο με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», είχε πει ο Zelensky μετά τη συνάντηση με τον Tusk.
Ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με το σχηματισμό της Λεγεώνας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να καταταγούν οι Ουκρανοί στο εξωτερικό, δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη.
tusk_zelensky.JPG
Γιατί σχηματίζεται τώρα η Ουκρανική Λεγεώνα

Η συγκρότησή της έρχεται καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ενώ η Ρωσία συνεχίζει να προχωρά σε πολλούς τομείς της πρώτης γραμμής.
Το Κίεβο συζητούσε επί μήνες με δυτικούς εταίρους το ενδεχόμενο επιστροφής χιλιάδων Ουκρανών σε ηλικία στράτευσης, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα.
Σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Kyiv Independent εάν σχηματιστεί ορθά, η Ουκρανική Λεγεώνα θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα εξαντλημένα στρατεύματα και να ενθαρρύνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία ή να την αντιγράψουν καθιερώνοντας με τη σειρά τους εγχώρια εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη στρατολόγηση Ουκρανών στο εξωτερικό.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί έσπευσαν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους πρώτους μήνες, αφότου η Ρωσία άρχισε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση τον Φεβρουάριο 2022 αλλά τώρα η ροή εθελοντών έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό και να αντισταθμίσουν τις απώλειες αλλά και να ξεκουράσουν τα στρατεύματα, που έχουν εξαντληθεί μετά από 2 χρόνια μαχών.
Νωρίτερα το 2024, το Κίεβο ενέτεινε τις συζητήσεις με τους συμμάχους που ξεκίνησαν το 2023 σχετικά με τρόπους επιστροφής των Ουκρανών, που εγκατέλειψαν τη χώρα για την Ευρώπη.
recruit.JPG

Πάνω από 650.000 Ουκρανοί έχουν φύγει για το εξωτερικό

Το BBC υπολόγισε τον Νοέμβριο του 2023 ότι περίπου 650.000 Ουκρανοί σε ηλικία στράτευσης έχουν φύγει για την ΕΕ από την έναρξη του πολέμου.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Wladyslaw Kosiniak-Kamysz δήλωσε ότι η Πολωνία θα βοηθήσει την Ουκρανία να φέρει πίσω τους στρατευμένους άντρες της, ενώ ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski χαρακτήρισε την κίνηση «ηθικά διφορούμενη», προσθέτοντας πως το Κίεβο θα πρέπει να «αναλάβει την πρωτοβουλία».
Ο Konrad Muzyka, στρατιωτικός αναλυτής και επικεφαλής της Rochan Consulting, είπε στην Kyiv Independent ότι η δημιουργία της Ουκρανικής Λεγεώνας δείχνει ότι οι ουκρανικές αρχές επέλεξαν μια «πιο καλοήθη και ενθαρρυντική» προσέγγιση.
Η Λεγεώνα υπόσχεται στους μελλοντικούς μαχητές εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και το δικαίωμα να επιστρέψουν στις οικογένειές τους στην Ευρώπη μετά από εναλλαγές.
Οι Ουκρανοί ηλικίας 18-60 ετών απαγορεύεται γενικά να εγκαταλείψουν τη χώρα βάσει του στρατιωτικού νόμου, με ορισμένες εξαιρέσεις.
Η υπόσχεση εκπαίδευσης φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς η τρέχουσα στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία δεν είναι «ιδανική» σε διάρκεια και ποιότητα, είπε ο Muzyka.
«Υπάρχουν επίσης κάποιες ελλείψεις όσον αφορά την πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση και τις ασκήσεις διαλειτουργικότητας σε επίπεδο ταξιαρχίας», πρόσθεσε ο Muzyka .
Ο Zelensky παραδέχθηκε στις 15 Ιουλίου πως η Ουκρανία δεν έχει αρκετές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης για νέους στρατιώτες που φτάνουν στο πλαίσιο μιας νέας εκστρατείας κινητοποίησης.
Ο Oleh Cherkashyn, ένας Ουκρανός που ζει στη Σλοβακία από το 2019, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ενταχθεί στην Ουκρανική Λεγεώνα για να μη αισθάνεται «ντροπή».
Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε την Ουκρανική Λεγεώνα αντί να συμμετάσχει σε μια τυπική στρατιωτική μονάδα που εδρεύει στην Ουκρανία, ο Cherkashyn εξέφρασε την ελπίδα πως οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτές θα «αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και θα μειώσουν τις πιθανές απώλειες».
«Πιστεύω ότι σε αυτά τα θέματα δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία αυτή τη στιγμή δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση του αριθμού των στρατευμάτων παρά στην ποιότητα της εκπαίδευσής τους.
legeon_2.JPG
Πόσοι θα συμμετάσχουν στη Λεγεώνα



Αρκετές ημέρες μετά την ανακοίνωση του Zelensky, το πολωνικό μέσο RMF FM ανέφερε, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ότι εκατοντάδες Ουκρανοί στην Πολωνία εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας ισχυρίστηκε ότι «αρκετές χιλιάδες» Ουκρανοί στην Πολωνία έχουν εγγραφεί για να «συμμετάσχουν στη Λεγεώνα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Paweł Zalewski έκανε γνωστό πως τα ουκρανικά προξενεία στην Πολωνία θα βοηθήσουν στη στρατολόγηση.
Η Πολωνία έχει εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης και η Ουκρανική Λεγεώνα είναι ένα λογικό «επόμενο βήμα» για έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους του Κιέβου, δήλωσε ο Ray Wojcik, συνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ και πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαρσοβία.
Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, η εκπαίδευση της Ουκρανικής Λεγεώνας θα βασιστεί στην εμπειρία της Πολωνίας από την εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ, EUMAM Ukraine.
Η Πολωνία είναι το μόνο κράτος του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας στο ΝΑΤΟ με σημαντικές δυνατότητες στην εκπαίδευση μεγάλων σχηματισμών μάχης όπως ταξιαρχίες και μεραρχίες, δήλωσε ο Wojcik.
Σύμφωνα με τον Zelensky, ο σχηματισμός της λεγεώνας θα βασιστεί στην εμπειρία της Λιθουανο-Πολωνο-Ουκρανικής ταξιαρχίας, που δημιουργήθηκε το 2009 για να υποστηρίξει την περιφερειακή στρατιωτική συνεργασία.
legeon_1_1.JPG
Θα έχει εξοπλισμό η Ουκρανική Λεγεώνα;

Τα μέλη της Λεγεώνας πιθανότατα θα περάσουν 4-5 μήνες βασικής, εξειδικευμένης εκπαίδευσης στην Πολωνία
, σύμφωνα με τον Muzyka. Μόλις η μονάδα φτάσει στο πεδίο της μάχης, «θα πρέπει να έχει μικρότερο ποσοστό απωλειών και να είναι πιο ικανή στις εχθροπραξίες», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Mykola Bielieskov υποστήριξε ότι ακόμη και έμπειροι Πολωνοί εκπαιδευτές θα αντιμετωπίσουν μια «τεράστια πρόκληση» να παρέχουν «υψηλής ποιότητας εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου».
Η αποτελεσματικότητα της Ουκρανικής Λεγεώνας θα εξαρτηθεί επίσης από τον εξοπλισμό που θα λάβει, η πηγή του οποίου είναι ακόμα ασαφής.
Ο Muzyka αμφιβάλλει για την ικανότητα της Πολωνίας να εξοπλίσει πλήρως μια ταξιαρχία με μηχανοκίνητο εξοπλισμό λόγω των σημαντικών προμηθειών που έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πολωνικό μέσο ενημέρωσης RMF FM, οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε συνομιλίες με άλλα μέλη της ΕΕ σχετικά με τη συνεισφορά κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού.
Ο Wojcik πιστεύει ότι οι προσπάθειες της Πολωνίας να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία με τη Γερμανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να συμμετάσχει το Βερολίνο στην εκπαίδευση και να εξοπλίσει μαχητές της Ουκρανικής Λεγεώνας.

Ουκρανική Λεγεώνα και σε άλλες χώρες

Το παράδειγμα της Πολωνίας σχεδιάζει να ακολουθήσει η Τσεχία και να σχηματίσει μία παρόμοια Ουκρανική Λεγεώνα στη χώρα ή να στείλει Τσέχους εκπαιδευτές για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των στρατιωτών στην Πολωνία,
ανέφερε το Radio Prague International στις 29 Ιουλίου.
Μια άλλη πρόκληση θα μπορούσε να προκύψει όταν τα μέλη της Ουκρανικής Λεγεώνας αλληλεπιδράσουν με στρατιώτες από τακτικές μονάδες που σχηματίστηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εδρεύουν στην Ουκρανία.
Ο Muzyka σημειώνει ότι η επιστροφή των μελών της Λεγεώνας στην Πολωνία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό άλλων ουκρανικών στρατευμάτων που δεν εναλλάσσονται για μήνες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις για χρόνια.
Παρά τις προκλήσεις, ο Wojcik πιστεύει ότι εάν τα ζητήματα αντιμετωπιστούν και η πρωτοβουλία κερδίσει υποστήριξη και από άλλους δυτικούς συμμάχους, η Ουκρανική Λεγεώνα θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ουκρανική άμυνα.
«Τίποτα δεν αλλάζει το παιχνίδι αλλά η Λεγεώνα θα μπορούσε να απομακρύνει ένα μέρος της πίεσης που υφίσταται η Ουκρανία στο μέτωπο», κατέληξε ο Wojcik.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης