Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομικός Ψυχρός Πόλεμος: Κατάργηση των κυρώσεων με cryptos, χρυσό και αποδολαριοποίηση

Οικονομικός Ψυχρός Πόλεμος: Κατάργηση των κυρώσεων με cryptos, χρυσό και αποδολαριοποίηση
To σχέδιο του Παγκόσμιου Νότου για μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη
Η Ρωσία θα στραφεί στο προσεχές διάστημα στα κρυπτονομίσματα ως την προσφορότερη μέθοδο για να παρακάμψει τις βαριές διεθνείς κυρώσεις που έχουν επηρεάσει την οικονομία εν μέσω των συνεχιζόμενων πολεμικών προσπαθειών της στην Ουκρανία.
«Λαμβάνουμε μια ιστορική απόφαση στον χρηματοοικονομικό τομέα», δήλωσε ο Anatoly Aksakov, επικεφαλής της Κάτω Βουλής, σύμφωνα με το Reuters.
Η Δούμα ενέκρινε το σχετικό  νομοσχέδιο την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024.
Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι επέβαλαν πρωτοφανείς ιστορικά οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να διακοπεί η πρόσβαση ορισμένων ρωσικών τραπεζών στο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT.
Έκτοτε, η Ρωσία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το νόμισμα των εμπορικών εταίρων προκειμένου να προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις, αλλά η μεγάλη παγκόσμια εξάρτηση από δολάρια και ευρώ ανέδειξε τα όρια αυτής της στρατηγικής – αναγκάζοντας τη Μόσχα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, όπως τα ψηφιακά νομίσματα.
Το νομοσχέδιο θα πάει τώρα στο ανώτερο ομοσπονδιακό συμβούλιο προτού ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δώσει την τελική έγκριση.
Τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν στη ρύθμιση τιου κλάδου της εξόρυξης, ο οποίος ήδη αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη χώρα καθιστώντας τη Ρωσία ως ένα από τα μεγαλύτερα κράτη εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.
Ο Putin έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να περιορίσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία λόγω ανησυχιών για τις τεράστιες απαιτήσεις στο ενεργειακό δίκτυο.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της χώρας και το φθηνό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας προσελκύουν πολλούς επενδυτές στον κλάδο της εξόρυξης.
«Προηγουμένως, υπήρχαν φόβοι ότι η νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς», δήλωσε ο Aksasov κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στο Bloomberg.
Υποστήριξε ότι τα κρυπτονομίσματα συνέχισαν να αναπτύσσονται και ότι «δεν μπορούν να αγνοηθούν».
Το νέο νομοσχέδιο επιτυγχάνει ρύθμιση περιορίζοντας την εξόρυξη μεγάλης κλίμακας σε εταιρείες που βρίσκονται σε λίστα εγκεκριμένη από την κυβέρνηση που θα πρέπει να παρέχουν τα δεδομένα των συναλλαγών σε  μια ρυθμιστική αρχή, ανέφερε το Barron's.

Το ψηφιακό ρούβλι

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα κεφαλαιοποιήσει τους νέους κανονισμούς με σχέδια για ένα «ψηφιακό ρούβλι» που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και το οποίο η τράπεζα υποστηρίζει ότι θα ενισχύσει την οικονομική υποδομή της χώρας.
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο.
Το κρυπτονόμισμα θα παραμείνει ανενεργό για πληρωμές εντός της Ρωσίας, αλλά θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να χειρίζεται ταχύτερα συναλλαγές με βασικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Κίνα, η Ινδία και τα ΗΑΕ.
Οι πρώτες ρωσικές επίσημες συναλλαγές στο πεδίο της κρυπτογράφησης  θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε η Διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina, σύμφωνα με το Bitcoin Magazine.
Οι καθυστερήσεις πληρωμών προκάλεσαν μείωση 8% στις ρωσικές εισαγωγές φέτος.
«Οι κίνδυνοι δευτερευουσών κυρώσεων έχουν αυξηθεί», είπε η Nabiullina.
«Δυσκολεύουν τις πληρωμές για εισαγωγές και αυτό αφορά ένα ευρύ φάσμα αγαθών».



Οι συνέπειες των κυρώσεων


Στην ομιλία της στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 9 Ιουλίου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προειδοποίησε ότι ο κόσμος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το δολάριο.
Υπογράμμισε συγκεκριμένα τον αρνητικό ρόλο των κυρώσεων: Έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλλουμε κυρώσεις που έχουν αποτέλεσμα λόγω του σημαντικού ρόλου του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές.
Όσο περισσότερο έχουμε χρησιμοποιήσει κυρώσεις, τόσο περισσότερες χώρες αναζητούν τρόπους να συμμετάσχουν σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές εκτ΄ςο δολαρίου».
Η εμπιστοσύνη στο δολάριο μειώθηκε πρόσφατα λόγω της παράνομης δέσμευσης και της επακόλουθης κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις χώρες της G7, διαταράσσοντας τη σταθερότητα του τρέχοντος παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Περισσότερα από 288 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων΄παραμένουν στις χώρες της G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, εκ των οποίων τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ (218 δισεκατομμύρια δολάρια) βρίσκονται στην ΕΕ.
Τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία παράγουν περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα από τόκους.
Τον Ιούνιο 2024, τα κράτη της G7 χρησιμοποίησαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να δώσουν στην Ουκρανία δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η απόφαση αυτή αντιβαίνει ευθέως στο διεθνές δίκαιο, το οποίο ορίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην οικονομική δικαιοδοσία από την οποία παρήχθησαν και όχι στη χώρα στην οποία είναι κατατεθειμένα.
Οι συνέπειες τέτοιων παράνομων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυτικών κατόχων κρατικών χρεών στους εκδότες τους, προκαλούν σοβαρή ανησυχία στους αγοραστές χρέους, αν και δεν έχουν οδηγήσει ακόμη πανικό.

Αποεπένδυση στο δολάριο

Ως αποτέλεσμα, χώρες που ανήκουν στον Παγκόσμιο Νότο προσπαθούν να αποεπενδύσουν από τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και να ξεφορτωθούν το χρέος της υπερδύναμης το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε τα 35 τρισ. δολ. .
Τον Απρίλιο του 2024, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ στα χέρια των κινέζων επενδυτών μειώθηκαν από 849 δισεκατομμύρια δολάρια, το προηγούμενο έτος σε 775 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Κατά την ίδ ια περίοδο, οι άλλες χώρες BRICS μείωσαν επίσης τις κατοχές αμερικανικών ομολόγων:
Η Βραζιλία 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και η Σαουδική Αραβία 300 εκατομμύρια δολάρια.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι μπορεί να πουλήσει ορισμένα από τα ευρωπαϊκά ομόλογα που διακρατά της εάν η G7 αποφασίσει να κατάσχει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
Το υπουργείο Οικονομικών του Βασιλείου έχει κοινοποιήσει τη διαφωνία του με αυτήν την ιδέα σε ορισμένους συναδέλφους της G7, με ένα άτομο να την περιγράφει ως συγκαλυμμένη απειλή.

Στην ομιλία της, η Yellen σημείωσε συγκεκριμένα τον ρόλο των διευρυμένων BRICS στη συντονισμένη μετατόπιση του παγκίσμιου χρηματοπσιτωτικού συστήματος από το δολάριο.
Τα μέλη του διευρυμένου ομίλου BRICS έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία και τη χρήση του ως πολιτικού όπλου.
Οι χώρες BRICS, αποτελούμενες αρχικά από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ενώ αργότερα προστέθηκαν η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώθηκαν για να αυξήσουν το λόγο και την επιρροή τους στην παγκόσμια σκηνή.
Η πτώση του δολαρίου οδήγησε σε αναζήτηση επιλογών διακανονισμού σε τοπικά νομίσματα.
Για παράδειγμα, η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται για τη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών, όπως το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών ή το CIPS, το οποίο θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση στο σύστημα SWIFT.
Στις αρχές του έτους, η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποίησαν τις πρώτες διασυνοριακές πληρωμές μεταξύ των δύο κρατών σε ψηφιακό ντιρχάμ.
Αυτή η συναλλαγή χρησιμοποίησε μια πρόσφατα αναπτυγμένη ψηφιακή πλατφόρμα και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης στη μετατροπή των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι όλες οι συναλλαγές μεταξύ Ιράν και Ρωσίας πραγματοποιούνται πλέον χωρίς χρήση δολαρίων.
Από πέρυσι, η Ινδία και η Ρωσία έχουν διπλασιάσει τις πληρωμές τους σε εθνικά νομίσματα (ρουπία/ρούβλι).
Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει επίσης να διαφοροποιήσει τις οικονομικές της συμμαχίες διερευνώντας εναλλακτικές νομισματικές συμφωνίες με τα κράτη της ομάδας των BRICS.
Εάν άλλοι σημαντικοί εξαγωγείς πετρελαίου αρχίσουν να δέχονται πληρωμές σε εναλλακτικά νομίσματα, η ζήτηση για πετροδολάρια θα μειωθεί, μειώνοντας την αξία και την επιρροή τους.
Αλλά μια πραγματική σημαντική προώθηση των συναλλαγών εκτός δολαρίου θα ήταν η δημιουργία ενός ενοποιημένου συστήματος για όλες τις χώρες μέλη του μεγαλύτερου ομίλου BRICS. Προφανώς μια τέτοια λύση δεν είναι μακριά.

Η Valentina Matviyenko, η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, ανακοίνωσε στη σύνοδο εκπροσώπων των BRICS στις 12 Ιουλίου ότι οι εργασίες για ένα ανεξάρτητο σύστημα πληρωμών «θωρακισμένο από τις πολιτικές πιέσεις, την κατάχρηση ισχύος και την παρέμβαση σε ένα κράτος μέσω κυρώσεων» συνεχίζονται.
Κρίνοντας από τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, στην επερχόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS στη Ρωσία τον Οκτώβριο θα καταλαμβάνει εξέχουσα θέση η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών διακανονισμού που θα βασίζεται στα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας.
Οι χώρες BRICS τοποθετούνται έτσι ως εκπρόσωποι μιας εναλλακτικής χρηματοπιστωτικής τάξης.

Οι προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ένα πιο διαφοροποιημένο και ανθεκτικό χρηματοοικονομικό δίκτυο διεθνών συναλλαγών αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική επιθυμία να μειώσουν την εξάρτηση από την κυριαρχία και την «πολιτικοποίηση» του δολαρίου ΗΠΑ και να μετριάσουν τον αντίκτυπο των σημερινών και μελλοντικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Το εξαιρετικό καθεστώς του δολαρίου το οποίο σήμαινε υπερβολικά προνόμια, και κάποτε θεωρούνταν απαραβίαστο, γίνεται τώρα όλο και πιο αβέβαιο.
Καθώς η παγκόσμια οικονομική ισορροπία μεταβάλλεται, οι στρατηγικές και οι συμμαχίες που σχηματίζονται σήμερα θα καθορίσουν τη νέα οικονομική τάξη του αύριο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής 

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους πρέπει να προσεγγίσουν αυτή τη νέα δυναμική προσεκτικά, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κυρώσεις και να αναλύσουν προσεκτικά τις συνέπειες των μονομερών ενεργειών τους για τη βιωσιμότητα της μελλοντικής οικονομικής και γεωπολιτικής τους θέσης.
Η ισχυρή προειδοποίηση της Yellen υπογραμμίζει μια κρίσιμη στιγμή για την αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Είναι προφανές σε όλους ότι η κακή χρήση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα επιταχύνει τη στροφή προς έναν δικαιότερο και πιο πολυπολικό κόσμο.
Καθώς περισσότερες χώρες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το δολάριο, ο κόσμος μπορεί σύντομα να γίνει μάρτυρας ενός νέου χρηματοοικονομικού τοπίου που θα αλλάξει για πάντα τις διεθνείς σχέσεις, το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης