Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Buffet προβλέπει ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ - Πούλησε μετοχές 75,5 δισ. δολ. και εκτόξευσε τη ρευστότητα της Berkshire στα 277 δισ. δολ.

Ο Buffet προβλέπει ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ - Πούλησε μετοχές 75,5 δισ. δολ. και εκτόξευσε τη ρευστότητα της Berkshire στα 277 δισ. δολ.
Το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο που η Berkshire πούλησε περισσότερες μετοχές από όσες αγόρασε – Πούλησε περίπου 390 εκατομμύρια μετοχές της Apple κατά το δεύτερο τρίμηνο
Ο Warren Buffett δίνει ανησυχητικό μήνυμα για τη Wall Street και την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ οδηγώντας τη ρευστότητα της Berkshire Hathaway να εκτοξευθεί σε σχεδόν 277 δισ. δολάρια και πουλώντας ένα μεγάλο μέρος της συμμετοχής του στην Apple - και τούτο παρότι ο τεχνολογικός  όμιλος κατέγραψε ρεκόρ τριμηνιαίων λειτουργικών κερδών.
Ο μεγαλοεπενδυτής ξεφορτώθηκε τις μετοχές καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 σημείωσε ράλι, καταγράφοντας νέο υψηλό στα μέσα Ιουλίου, αν και ο υποχώρησε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω ανησυχίας ότι η ευφορία των επενδυτών για τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης ήταν υπερβολική.
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου, τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση ανέδειξαν τον κίνδυνο να εισέλθει η οικονομία των ΗΠΑ σε φάση ύφεσης και ο S&P υποχώρησε 1,8%

Η αποεπένδυση στην Apple

Η Berkshire πούλησε περίπου 390 εκατομμύρια μετοχές της Apple κατά το δεύτερο τρίμηνο, επιπλέον 115 εκατομμυρίων μετοχών από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, καθώς η τιμή της μετοχής της Apple αυξήθηκε κατά 23%.
Εξακολουθούσε να κατέχει περίπου 400 εκατομμύρια μετοχές αξίας 84,2 δισ. δολαρίων στις 30 Ιουνίου.
Το μερίδιο σε μετρητά αυξήθηκε σε 276,9 δισ. δολάρια από 189 δισ. δολάρια τρεις μήνες νωρίτερα, κυρίως επειδή η Berkshire πούλησε μετοχές αξίας 75,5 δισ. δολαρίων.
Ήταν το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο που η Berkshire πούλησε περισσότερες μετοχές από όσες αγόρασε.
Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου από τις δεκάδες επιχειρήσεις της Berkshire αυξήθηκαν κατά 15% σε 11,6 δισ. δολάρια, ή περίπου 8,073 δολάρια ανά μετοχή κατηγορίας Α, από 10,04 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Σχεδόν τα μισά από αυτά τα κέρδη προήλθαν από την ανάληψη κινδύνων και τις επενδύσεις στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Berkshire.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 15% σε 30,34 δισ. δολάρια από 35,91 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η άνοδος των τιμών των μετοχών και στις δύο περιόδους ενίσχυσε την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Berkshire, συμπεριλαμβανομένης της Apple.
Ο Buffett προτρέπει εδώ και καιρό τους μετόχους να αγνοούν τα τριμηνιαία επενδυτικά κέρδη και ζημίες της Berkshire, τα οποία συχνά οδηγούν σε υπερμεγέθη καθαρά κέρδη ή καθαρές ζημίες.
Η Berkshire συχνά αφήνει τα μετρητά να συσσωρευτούν όταν δεν μπορεί να βρει ολόκληρες επιχειρήσεις ή μεμονωμένες μετοχές για να αγοράσει σε ‘’δίκαιες’’ τιμές.
Η ρευστοποίηση μπορεί επίσης να σηματοδοτεί ανησυχίες για τις ευρύτες εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία της Παρασκευής (2/8) που έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Οκτώβριο του 2021 ώθησαν ορισμένους αναλυτές να προβλέψουν πολλαπλές μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Ffederal Reserve) των ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο.
Αλλά οι αποδόσεις της Berkshire από τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα θα είναι μικρότερες  μόλις αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.
Η Berkshire χρησιμοποιεί επίσης λιγότερα μετρητά για να αγοράσει τις δικές της μετοχές, επαναγοράζοντας μόλις 345 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και καθόλου τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.

Αποτίμηση του κινδύνου

«Θα θέλαμε πολύ να τα ξοδέψουμε, αλλά δεν θα τα ξοδέψουμε εκτός αν πιστεύουμε ότι κάνουμε κάτι που έχει πολύ μικρό κίνδυνο και μπορεί να μας αποφέρει πολλά χρήματα», δήλωσε ο Buffett στην ετήσια συνέλευση της Berkshire στις 4 Μαΐου.
Από τα μέσα Ιουλίου, η Berkshire έχει επίσης πουλήσει μετοχές της Bank of America, της δεύτερης μεγαλύτερης μετοχής της, αξίας άνω των 3,8 δισ. δολαρίων.
Ο Buffett παραμένει μεγάλος οπαδός της Apple, αντανακλώντας την ισχυρή τιμολογιακή δύναμη και την ευρεία πελατειακή βάση της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone.
Ο ίδιος αναμένει ότι η Apple θα παραμείνει η μεγαλύτερη επένδυση της Berkshire σε μετοχές, αλλά η πώληση είχε νόημα επειδή ο ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής 21% επί των κερδών πιθανώς θα αυξηθεί.
Ο Buffett, 93 ετών, ηγείται της Berkshire από το 1965, μετατρέποντάς την σε έναν όμιλο με δεκάδες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Geico για την ασφάλιση αυτοκινήτων, ο σιδηρόδρομος BNSF, η Berkshire Hathaway Energy, η ομώνυμη μεσιτική εταιρεία ακινήτων και η Dairy Queen.
Ο αντιπρόεδρος Greg Abel, 62 ετών, αναμένεται να διαδεχθεί τον Buffett στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Berkshire.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης