Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μοιάζει με αρχή εισβολής – Η Πολωνία στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Μοιάζει με αρχή εισβολής – Η  Πολωνία στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία
Η Βαρσοβία ισχυρίζεται ότι στέλνει στρατό για την προστασία των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση αλλά το Μινσκ δεν πείθεται
Σχετικά Άρθρα
Η Πολωνία άρχισε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία την 1η Αυγούστου 2024, φαινομενικά για να διασφαλίσει τα σύνορά της από αυτό που ο υπουργός Άμυνας Wladyslaw Kosiniak-Kamysz χαρακτήρισε ως «υβριδικό πόλεμο» που τροφοδοτείται από μετανάστες κατά της Βαρσοβίας.
Όμως το Μινσκ είναι επιφυλακτικό με τις επίσημες δικαιολογίες της Βαρσοβίας;
Η επιχείρηση προστασίας των συνόρων της Πολωνίας, που ονομάστηκε «Safe Podlasie» (αναφέρεται στη βορειοανατολική πολωνική επαρχία Podlaskie) περιλαμβάνει περίπου 17.000 στρατιώτες υπό την ηγεσία της 18ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επίσημα δηλωμένο στόχο την καταπολέμηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών σε μια διαμάχη με τη Λευκορωσία που χρονολογείται από το 2021.
«Οι στρατιώτες μας θα αντιμετωπίσουν τις παράνομες διελεύσεις σε μέρη που δεν προορίζονται για αυτό.
Αυτή η επιχείρηση είναι μια απάντηση στην παράνομη μετανάστευση από τα ανατολικά, η οποία αποτελεί πρόκληση για την εσωτερική ασφάλεια της Πολωνίας», δήλωσε ο Kosiniak-Kamysz.

Σύμπτωση η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία;

Η Πολωνία έχει ήδη κατασκευάσει έναν αντιμεταναστευτικό φράχτη στα σύνορα μήκους 186 χιλιομέτρων, ύψους πέντε μέτρων και κόστους 400 εκατομμυρίων δολαρίων κατά μήκος τμήματος των συνόρων.
Σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει μια τεράστια «ζώνη ανάσχεσης» πλάτους 200 μέτρων έως 2 χιλιομέτρων.
Αλλά η επιχείρηση «Safe Podlasie» ξεκίνησε ταυτόχρονα με την Επιχείρηση Eastern Aurora, μια αποστολή του ΝΑΤΟ που φαινομενικά προοριζόταν να εξασφαλίσει τον πολωνικό εναέριο χώρο «εν όψει απρόβλεπτων ρωσικών ενεργειών», προδίδοντας έτσι πιθανώς τις πραγματικές προθέσεις και το σκεπτικό της Βαρσοβίας για τη συσσώρευση στρατευμάτων.
Η Λευκορωσία ήταν από καιρό ανήσυχη για τις στρατιωτικές αναπτύξεις της Βαρσοβίας στα δυτικά της σύνορα.
Με πάνω από 216.000 άτομα (ο Λευκορωσικός στρατός έχει συνολικά περίπου 65.000 στρατιώτες), η Βαρσοβία έχει τον τρίτο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ και την Τουρκία και έχει αυξήσει δραματικά την ανάπτυξη εξοπλισμού και στρατευμάτων της συμμαχίας (συμπεριλαμβανομένης μίας νέας αμερικανικής εγκατάσταση αντιπυραυλικής άμυνας στο Redzikowo στη βόρεια Πολωνία με επιθετικές δυνατότητες) τα τελευταία χρόνια.
Τον Μάρτιο, η Πολωνία φιλοξένησε τις στρατιωτικές ασκήσεις Dragon 24, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 20.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Μόνιμη επιδίωξη η ανατροπή Lukashenko


Οι διαδοχικές πολωνικές κυβερνήσεις είχαν μακροχρόνιες φιλοδοξίες να ανατρέψουν τον Λευκορώσο Πρόεδρο Alexander Lukashenko για να εγκαταστήσουν μια κυβέρνηση πιο φιλική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, χορηγώντας πολλές μορφές βοήθειας σε δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης στη χώρα, πιο πρόσφατα το 2020.
Ορισμένοι Πολωνοί βλέπουν τη Λευκορωσία ως βασικό κομμάτι του «Intermarium», μιας γεωπολιτικής ιδέας που συνέλαβε για πρώτη φορά ο Πολωνός πολιτικός Jozef Pilsudski το πρώτο μέρος του 20ου αιώνα για να «επανενώσει» τα εδάφη της παλιάς Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας για να περιορίσει τη Ρωσία από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα.
Ορισμένοι Πολωνοί θεωρούν επίσης τα εδάφη της δυτικής Λευκορωσίας ως πολωνικά.
Το 2020, ο Lukashenko κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι έχει σχέδια για προσάρτηση της περιοχής Grodno εν μέσω της τότε έγχρωμης επανάστασης στη Λευκορωσία που τελικά απέτυχε.
Η πολωνική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Μινσκ.
Ο Lukashenko προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι οι απειλές για τη Λευκορωσία από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
«Βλέπουμε πώς, πέρα από τα δυτικά μας σύνορα, τα αεροδρόμια, οι βάσεις και τα πεδία εκπαίδευσης εκσυγχρονίζονται ενώ δημιουργούνται συνεχώς καινούριες» είχε τονίσει ο Lukashenko.
Μέχρι σήμερα, πέντε αεροδρόμια, δύο ναυτικές βάσεις και έξι μεγάλα πεδία εκπαίδευσης έχουν εκσυγχρονιστεί στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής», είπε ο Lukashenko, επισημαίνοντας ότι οι αναβαθμισμένες αποθήκες του ΝΑΤΟ κοντά στην πόλη Powidz, στην κεντρική Πολωνία.
«Όσον αφορά τις μονάδες μάχης των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα με τη Λευκορωσία, με το πρόσχημα της ενίσχυσης της ασφάλειας», ο στρατός τους εκτελεί επιχειρήσεις δολιοφθοράς.
Η Πολωνία σκοπεύει να δημιουργήσει τις πιο ισχυρές χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη, με τη στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, φυσικά.
Η Βαρσοβία αυξάνει σταθερά το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της: μέχρι το 2035 σχεδιάζεται να αυξηθεί το μέγεθός τους σε 300.000 άτομα», είχε επισημάνει ο Λευκορώσος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης