Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ουκρανία θα παραδοθεί άνευ όρων ή εμφύλιος – Έσπασε η κύρια γραμμή άμυνας στο Donbass – Σοκάρει Γερμανός πολιτικός

H Ουκρανία θα παραδοθεί άνευ όρων ή εμφύλιος – Έσπασε η κύρια γραμμή άμυνας στο Donbass – Σοκάρει Γερμανός πολιτικός
O πρωθυπουργός της Θουριγγίας ενός από τα Γερμανικά Κρατίδια προτείνει ένα νέο σύστημα ασφαλείας που θα περιλαμβάνει και την Ρωσική Ομοσπονδία. - Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Η Ρωσία έσπασε την κύρια γραμμή άμυνας της Ουκρανίας στο Donbass
(upd 8) Μπορεί η Ουκρανία να επιχειρεί με drones να κερδίσει τις εντυπώσεις στο μέτωπο αλλά με όρους εδαφικής πραγματικότητας χάνει καθημερινά εδάφη.
Η κύρια γραμμή άμυνας των Ουκρανών στο Donbass (οι περιοχές Luhansk και Donetsk ονομάζονται Donbass), μια αρκετά οργανωμένη γραμμή άμυνας που κατασκευάστηκε το 2014 έσπασε… η αρχή του τέλους ξεκίνησε, όλα τα εδάφη του Donbass θα απελευθερωθούν, οι Ρώσοι θα νικήσουν οι Ουκρανοί θα ηττηθούν αυτό είναι νομοτελειακό.
Η Ουκρανία θα παραδοθεί άνευ όρων ή θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος... ο Zelensky ο μη νόμιμος Πρόεδρος της Ουκρανίας είναι τελειωμένος.
Οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς 6 κατευθύνσεις
-Στην κατεύθυνση Kupyansk ειδικά δυτικά της Kreminna
-Στην κατεύθυνση Siversk
-Μπήκαν στο Chasiv Yar έχουν καταλάβει το 25% της πόλης
-Περικυκλώνουν το Toretsk
-Η προέλαση προς το Pokrovsk είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή οι Ρώσοι κέρδισαν 16 χιλιόμετρα σε βάθος σε λίγες εβδομάδες, έχουν καταλάβει πάνω από 20 χωριά και κωμοπόλεις.
-Προελαύνουν και προς την κατεύθυνση Zaporizhia, έχουν καταλάβει όλο το Robotyne και συνεχίζουν.
Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας ενός από τα Γερμανικά Κρατίδια προτείνει ένα νέο σύστημα ασφαλείας που θα περιλαμβάνει και την Ρωσική Ομοσπονδία.

Bodo Ramelow (Πρωθυπουργός Θουρριγίας): Η Ευρώπη χρειάζεται νέο σύστημα ασφαλείας που θα περιλαμβάνει και την Ρωσία

Ο πρωθυπουργός του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Θουριγγίας Bodo Ramelow πιστεύει ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας που θα περιλαμβάνει και την Ρωσία.
«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη που να περιλαμβάνει τη Ρωσία.
Όλα τα συμμετέχοντα κράτη πρέπει να συνάψουν ένα σύμφωνο μη επίθεσης και να σχηματίσουν μια αμυντική συμμαχία επικεντρωμένη στην επίλυση των συγκρούσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο Bodo Ramelow σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.
Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι κατά του ΝΑΤΟ, αλλά υπέρ της αναδιοργάνωσης του ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος.
«Η Γερμανία χρειάζεται έναν εθνικό αμυντικό στρατό που να ανταποκρίνεται στο όνομά της, επομένως, υποστηρίζω σθεναρά ότι ο Γερμανικός στρατός είναι καλά εξοπλισμένος, αλλά πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε την Ευρώπη ως σύνολο, και η Ρωσία είναι επίσης μέρος αυτού του συνόλου.
Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov στις 23 Ιουλίου σε συνάντηση με τους επικεφαλής ρωσικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πεπεισμένη ότι οι πόρτες για συνεργασία στην Ευρασία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, υπενθύμισε τη θέση του Ρώσου προέδρου Putin, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία, ενώ προωθεί την ιδέα της Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης, «δεν κλείνει την πόρτα σε καμία χώρα που βρίσκεται στην ευρασιατική ήπειρο».
Σύμφωνα με τον Lavrov, οι χώρες της ΕΕ που θέλουν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συνεργασία θα πρέπει «να εισέλθουν σε αυτές τις διαδικασίες με βάση την ισότητα και με βάση τον πλήρη σεβασμό των συμφερόντων εκείνων που άρχισαν να αλληλεπιδρούν νωρίτερα».

Washington Post: Η Ουκρανία ανησυχεί μήπως Ρωσία και ΗΠΑ μυστικά διαπραγματευτούν… για την τύχη της Ουκρανίας

Οι ουκρανικές αρχές και οι πολίτες της παρακολουθούν με ανησυχία τα αποτελέσματα της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που δείχνει ότι η Ρωσία και η Δύση μπορούν να διαπραγματευτούν αναφέρει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Washington Post.
Όπως σημειώνει η Washington Post, πολλοί στην Ουκρανία αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να σημαίνει για τη χώρα τους η συμφωνία που συνήφθη με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Κίεβο, τονίζει η Washington Post, «φοβούνται εδώ και καιρό» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ξεκινήσουν «μυστικές διαπραγματεύσεις» με τη Ρωσία για μια διευθέτηση στην Ουκρανία.
«Αλλά οι Ουκρανοί καταλαβαίνουν ότι η χώρα τους επιβιώνει χάρη στα όπλα και τα χρήματα που έχουν χορηγηθεί άσκοπα, και αποτελούν δανεικά από ξένες χώρες, εάν ένα από αυτά τα σωσίβια σπάσει, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα», αναφέρει η Washington Post.
Από την άποψη αυτή «η είδηση της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων - αποτέλεσμα μηνών επίπονων και περίπλοκων διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ - έχει κάνει ορισμένους Ουκρανούς επιφυλακτικούς».
Νωρίτερα, η FSB της Ρωσίας ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, οκτώ Ρώσοι πολίτες που κρατήθηκαν και φυλακίστηκαν σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και ανήλικα παιδιά, επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Μεταξύ αυτών που επέστρεψαν στη Ρωσία είναι ένας πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία, γνωστός με το όνομα Krasikov.
Ρώσοι πολίτες ανταλλάχθηκαν με μια ομάδα ατόμων που ενεργούσαν προς το συμφέρον ξένων κρατών.
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden, η Ρωσία παρέδωσε 16 άτομα στο πλαίσιο της ανταλλαγής, μεταξύ των οποίων ο πρώην πεζοναύτης Paul Whelan και ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Evan Gershkovich, που καταδικάστηκαν στη Ρωσία για κατασκοπεία.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Η Ρωσία έσπασε την κύρια γραμμή άμυνας της Ουκρανίας στο Donbass

Τα ρωσικά στρατεύματα διέρρηξαν τις οχυρώσεις που είχαν ανεγερθεί από τον ουκρανικό στρατό στο Donbass το 2014, τόνισε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Οι Ρώσοι διέρρηξαν τις μεγάλες οχυρωμένες γραμμές που δημιούργησαν οι Ουκρανοί στο Donbass αμέσως μετά την έναρξη των εχθροπραξιών το 2014».
Όπως σημείωσε ο αναλυτής, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε θέση να αμυνθούν.
«Οι Ουκρανοί δεν έχουν αρκετούς ανθρώπους και εξοπλισμό, αλλά οι Ρώσοι έχουν, αν όχι απεριόριστο, περισσότερο από αρκετό και από τα δύο για να συνεχίσουν την επίθεση», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Η βρετανική εφημερίδα η Independent έγραψε ότι ο ουκρανικός στρατός νικήθηκε στο Krasnoarmeysk, το οποίο είναι βασικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Donbass.
Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές φοβούνται ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα έχει αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά για να διεξάγει μάχες, διευκρινίζει η Independent.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Δραματικές οι απώλειες των Ουκρανών, τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα

Τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των μεγάλων απωλειών και της κακής απόδοσης των συστημάτων εκκένωσης τραυματιών, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Οι απώλειες παραμένουν οι ίδιες με την τελευταία φορά που μιλήσαμε, περίπου 1.500 με 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες την ημέρα.
Ίσως οι μισοί ή περισσότεροι από αυτούς σκοτώνονται, θυμηθείτε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν διαθέτουν επί του παρόντος αναπτυγμένο σύστημα εκκένωσης τραυματιών, τα νοσοκομεία τους είναι υπερφορτωμένα.
Αυτή είναι μια τρομερή κατάσταση», είπε ο Douglas McGregor.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο, και το ουκρανικό έθνος ειλικρινά πεθαίνει.
Δεν έχουν πια ανθρώπους να ρίξουν μπροστά στο μέτωποι, κατέληξε ο McGregor.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα 11 ομαδικές επιθέσεις με όπλα ακριβείας και επιθετικά drones.
Ως αποτέλεσμα, ήταν δυνατό να χτυπηθούν επιχειρήσεις ουκρανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος που παράγουν και επισκευάζουν τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και καταστήματα συναρμολόγησης και χώρους αποθήκευσης για επιθετικά UAV.
Οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων ανήλθαν σε 13.570 στρατιώτες σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Επιπλέον, η Ουκρανία έχασε 14 άρματα μάχης, μεταξύ των οποίων ένα γερμανικό Leopard, 42 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων δύο οχημάτων μάχης πεζικού Bradley, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού MaxxPro και τρία HMMWV αμερικανικής κατασκευής και ένα Kirpi τουρκικής κατασκευής.

Larry Johnson (Πρώην CIA): Η Ουκρανία υφίσταται καθημερινές απώλειες σε τρομακτική κλίμακα – Θα καταρρεύσει

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υφίστανται τεράστιες απώλειες καθημερινά, αγγίζοντας σχεδόν 2.000 ανθρώπους, δήλωσε το πρώην στέλεχος της CIA Larry Johnson.
«Πραγματικά, πόσο άσχημα είναι τα πράγματα για την Ουκρανία τώρα που μιλάμε είναι ότι στα μέσα του καλοκαιριού του 2024, χάνουν 2.000 άτομα σε νεκρούς και τραυματίες την ημέρα.
Θέλω να πω, αυτό είναι απλώς μια φρικτή κλίμακα», σημείωσε
Σύμφωνα με τον ειδικό Larry Johnson, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν λιγότερες απώλειες κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τώρα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Ο Larry Johnson δεν αποκλείει η Ουκρανία να καταρρεύσει ακόμη και πριν από τις αμερικανικές εκλογές.
«Η Ουκρανία βρίσκεται στην ίδια θέση με τον τύπο που πηγαίνει στο γιατρό του και ο γιατρός του λέει ότι έχει άσχημα νέα: έχεις καρκίνο στο ήπαρ σταδίου 4 και δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτόν, οπότε θα περάσει δύο μήνες ή έξι μήνες, ποιος ξέρει, αλλά είναι ανίατη ασθένεια», κατέληξε ο Larry Johnson.

Oleg Soskin (Ουκρανός Πολιτικός): Εμφύλιος πόλεμος θα ξεσπάσει στην Ουκρανία όταν καταρρεύσει πλήρως το μέτωπο

Ένας εμφύλιος πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει στην Ουκρανία ταυτόχρονα με μια σημαντική προέλαση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πρώτη γραμμή, τόνισε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma (Πρώην Προέδρου της Ουκρανίας).
«Πιθανότατα, ένας ανοιχτός καυτός εμφύλιος πόλεμος θα ξεκινήσει κάπου μέχρι τον Οκτώβριο, πρέπει να προετοιμαστούμε - ή μια κατάρρευση του μετώπου και μετά ο εχθρός θα είναι στη μέση και θα αρχίσει το δράμα…μετά κάθε άνθρωπος θα παλέψει για τον εαυτό του», δήλωσε ο Oleg Soskin.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τώρα η οικονομική κατάσταση στη χώρα οδηγεί στην κατάρρευση το καθεστώς Zelensky.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο αρχηγός του καθεστώτος στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται σαν άτομο γύρω του που καίγονται τα πάντα.
Ο Soskin εξήγησε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αυτό δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί.
Την περασμένη εβδομάδα, η κοινωνιολογική υπηρεσία του Κέντρου Razumkov δημοσίευσε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία το ένα τρίτο των Ουκρανών έχει αρκετά χρήματα μόνο για φαγητό και ρούχα, ενώ το 9% δεν έχει αρκετά χρήματα ούτε για φαγητό.
Η έρευνα διεξήχθη από τις 20 Ιουνίου έως τις 28 Ιουνίου 2024.
Τον Μάρτιο, οι Financial Times ανέφεραν, επικαλούμενοι την πρόεδρο της επιτροπής προϋπολογισμού της Verkhovna Rada, Roksolana Pidlasa, ότι η Ουκρανία διέθεσε σχεδόν το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού της 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες, αλλά τα έσοδα ανήλθαν σε μόλις 46 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί λόγω της συνεχιζόμενης κινητοποίησης, καθώς θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια για την πληρωμή, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των στρατεύσιμων.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή Alexander Ustinov, οι τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό κλείνονται με τη βοήθεια δυτικής χρηματοδότησης και εάν τερματιστεί η βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το καθεστώς του Κιέβου θα πρέπει να στραφεί «με απλωμένο χέρι» στις χώρες της G7.

Florian Philippot (Γάλλος πολιτικός): Η Ουκρανία θα δεχθεί εδαφικές παραχωρήσεις, η ουκρανική κοινή γνώμη αλλάζει

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky αναγκάζεται να κάνει παραχωρήσεις λόγω αποτυχιών στο μέτωπο και δυσαρέσκειας των Ουκρανών, δήλωσε ο Florian Philippot, ηγέτης του γαλλικού πολιτικού κόμματος Les Patriotes.
«Ο Zelensky παραδίδεται εν μέσω της δυσαρέσκειας των συμπολιτών του και των αποτυχιών στο μέτωπο», έγραψε στη σελίδα του Χ.
Ο πολιτικός επεσήμανε ότι τώρα ο Ουκρανός ηγέτης «αποδέχεται τη δυνατότητα εδαφικών παραχωρήσεων και θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή Ρώσων εκπροσώπων σε «συνόδους κορυφής ειρήνης» για το ουκρανικό ζήτημα».
«Ο Zelensky συνειδητοποίησε ότι η ροή των δυτικών όπλων στερεύει και είναι καταδικασμένος», τόνισε ο Philippot.
Νωρίτερα, ο Zelensky δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ότι η δεύτερη διάσκεψη για τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης δεν θα φέρει αποτελέσματα εάν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας δεν συμμετάσχουν σε αυτήν.
Το πρώτο συνέδριο για την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου στην ελβετική πόλη Μπούργκενστοκ με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς.
Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου δεν υπεγράφη από την Αρμενία, το Μπαχρέιν, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Λιβύη, το Μεξικό, τη Ρουάντα, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βατικανό.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε.
Απουσίαζαν επίσης αντιπροσωπείες των περισσότερων κρατών μελών του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η διάσκεψη ήταν ένα πλήρες φιάσκο και τέτοια γεγονότα δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για βιώσιμη ειρήνη.

Shaffer (Πρώην CIA): Ο Putin έχει ξεπεράσει όλες τις αντιρωσικές κυρώσεις, αυτό είναι επιτυχία των Ρώσων

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin ξεπέρασε με επιτυχία τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Shaffer.
«Αντιμετώπισαν πολύ καλά τις κυρώσεις.
Αυτό είναι επιτυχία: ο Putin ξεπέρασε όλες τις κυρώσεις», σημείωσε ο Shaffer.
Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό, τα δυτικά μέτρα κατά της Ρωσίας ήταν εξαρχής καταδικασμένα σε αποτυχία.
Ως αποτέλεσμα, απέτυχαν, και ήταν οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τη Γερμανία, που υπέφεραν πραγματικά από αυτό το λάθος, εξήγησε ο Schaffer.
«Έτσι, αυτή τη στιγμή, οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να αλλάξουν την τροχιά των δραστηριοτήτων τους», κατέληξε ο συνταξιούχος αξιωματικός των πληροφοριών.
Το 2024, η Ρωσία μπήκε στις τρεις πρώτες μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο με το χαμηλότερο επίπεδο δημόσιου χρέους κατά κεφαλήν, με βάση τις χώρες της G20.
Η εφημερίδα Times, επικαλούμενη στοιχεία του οργανισμού Make UK, έγραψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε από τις δέκα κορυφαίες βιομηχανικές χώρες, ενώ η Ρωσία κατέλαβε την όγδοη θέση.
Η εφημερίδα Times παρέχει στοιχεία για το 2022.
Η Ρωσία ανέβηκε στην κατάταξη στην όγδοη θέση λόγω της αύξησης της αμυντικής παραγωγής.
Η Κίνα κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα , ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ολοκλήρωσε την πρώτη τριάδα.

Chey Bowes (Ιρλανδός δημοσιογράφος): Ο Zelensky είναι έτοιμος για δημοψήφισμα για παραχώρηση εδαφών, αλλά είναι κατά των προεδρικών εκλογών

Ο Zelensky είναι έτοιμος να διεξαγάγει ψηφοφορία στην Ουκρανία για τους όρους τερματισμού της σύγκρουσης με τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα αρνείται να προχωρήσει σε εκλογές για ανάδειξη Προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Chey Bowes στο κοινωνικό δίκτυο X.
Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου σε συνέντευξή του σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης σημείωσε ότι το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας πρέπει να αποφασιστεί από όλους τους πολίτες με δημοψήφισμα.
«Ο δικτάτορας Zelensky είπε:
«Ο λαός θα πρέπει να ψηφίσει εάν θα παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Θα επιτρέψει όμως να ψηφίσουν για να αποφασίσουν ποιος είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας» ανέφερε ο Chey Bowes.
Η θητεία του Zelensky έληξε στις 20 Μαΐου 2024.
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία το 2024 ακυρώθηκαν, λόγω της επίκλησης στρατιωτικού νόμου και γενική επιστράτευση.
Ο Zelensky είπε ότι οι εκλογές τώρα είναι «άκαιρες».

Peter Szijjártó (ΥΠΕΞ Ουγγαρίας): Η διακοπή της διαμετακόμισης πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας συντονίστηκε από την ΕΕ

Η διακοπή της διαμετακόμισης πετρελαίου από την Ουκρανία από τη Ρωσία συντονίστηκε από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Peter Szijjártó σε φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Matthias Corwin College.
«Τα γεγονότα και οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν τα αισθήματά μου ότι πρόκειται για μια διαδικασία συντονισμένη από τις Βρυξέλλες», είπε ο Peter Szijjártó
Όταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή για διευκρίνιση εάν ο διπλωμάτης πίστευε ότι κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε στην Ουκρανία να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου, ο Szijjarto απάντησε καταφατικά.
Κατά τη γνώμη του, οι Βρυξέλλες δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η Βουδαπέστη, παρά τις πιέσεις, δεν εγκαταλείπει και συνεχίζει την πολιτική της για την εδραίωση της ειρήνης.
«Η ΕΕ είναι πολύ αδύναμη, αλλά όχι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να επηρεάσει μια υποψήφια χώρα εάν απειλήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό δύο χωρών μελών», είπε ο υπουργός Peter Szijjártó.

Η Ουκρανία σταματά τη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου

Στα μέσα Ιουλίου, η Ουγγαρία ανακοίνωσε τη διακοπή των προμηθειών πετρελαίου της Lukoil μέσω της Ουκρανίας μέσω του πετρελαιαγωγού Druzhba.
Η ίδια δήλωση έγινε και στη Σλοβακία, διευκρινίζοντας ότι ο λόγος ήταν η ένταξη ρωσικής εταιρείας στη λίστα κυρώσεων της Ουκρανίας.
Τον Δεκέμβριο του 2022, οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις που απαγορεύουν την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δια θαλάσσης.
Η μόνη εξαίρεση αφορούσε τον αγωγό Druzhba, αφού διαφορετικά θα ήταν δύσκολο για αρκετές χώρες που δεν έχουν λιμάνια να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Ο αγωγός πετρελαίου ξεκινά από το Almetyevsk, διέρχεται από το Bryansk και στη συνέχεια διακλαδίζεται σε δύο τμήματα: βόρεια (μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας προς την κατεύθυνση της Πολωνίας και της Γερμανίας) και του νότιου (μέσω του εδάφους της Ουκρανίας προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία).
Σημαία της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη - RIA Novosti, 1920, 08/02/2024
Η ΕΚ έστειλε στην Ουγγαρία κατάλογο ερωτήσεων σχετικά με την απλούστευση της εισόδου για τους Ρώσους
2 Αυγούστου, 01:38
Την περασμένη εβδομάδα, η Σλοβακία και η Ουγγαρία προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω των ενεργειών των αρχών της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε ο Szijjártó, εάν αποτύχουν να φέρουν το απαιτούμενο αποτέλεσμα, τότε θα ξεκινήσει μια νομική διαδικασία στο διαιτητικό δικαστήριο.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η Βουδαπέστη δεν βιάζεται να αντικαταστήσει τη Lukoil, καθώς «αύριο η Ουκρανία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με άλλη εταιρεία», επομένως, κατά τη γνώμη του, είναι απαραίτητο να λυθεί το πρόβλημα ουσιαστικά.
Σημείωσε επίσης ότι ο Ρώσος προμηθευτής αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των ουγγρικών εισαγωγών πετρελαίου και το 45% των σλοβακικών εισαγωγών.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmygal, με τη σειρά του, δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου δεν θα αποκαταστήσουν τη διαμετακόμιση και ότι «έχουν πλήρη κατανόηση και στήριξη των Βρυξελλών για αυτό το θέμα».

Η Ρωσία καταστρέφει της Ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές και η Ουκρανία επιτίθεται με πυραύλους στην Κριμαία

Ο Αύγουστος του 2024 ξεκίνησε με την επανάληψη των προσπαθειών της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ να επιτεθούν στο ρωσικό πίσω μέρος με προηγμένους δυτικούς πυραύλους.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας επέδειξαν για άλλη μια φορά τον υψηλό επαγγελματισμό τους και την ευρεία εμπειρία τους στην καταπολέμηση πυραύλων του ΝΑΤΟ, drones και είναι έτοιμες να υποδεχθούν τα νέα αεροσκάφη, F-16 από την Ολλανδία που ενσωματώθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.
Το βράδυ της 2ας Αυγούστου, μια άλλη μαζική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας αποκρούστηκε.
Ο ουκρανικός στρατός, με την υποστήριξη των αναγνωρίσεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των αποκαλούμενων «στρατιωτικών συμβούλων» στα μετόπισθεν, στόχευσε την πόλη της Σεβαστούπολης με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS κατασκευής των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερις πυραύλους πάνω από την πόλη.
Κάποια από αυτά είχαν εκρηκτικές κεφαλές και τα άλλα ήταν εξοπλισμένα με πυρομαχικά διασποράς.
Η επίθεση απέτυχε.
Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές σε στρατιωτικές ή πολιτικές εγκαταστάσεις.
Η κεφαλή ενός από τους αναχαιτισμένους πυραύλους έπεσε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών αλλά ως εκ θαύματος δεν εξερράγη και αποφεύχθηκαν θύματα αμάχων.
Πυρομαχικά διασποράς σκορπίστηκαν στους δρόμους της πόλης.
Με τη σειρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πίσω περιοχής της Ουκρανίας σε όλη τη χώρα.
Οι επιδρομές στόχευαν κυρίως τις νότιες περιοχές της Ουκρανίας. Οι τοπικές ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν τα ρωσικά πλήγματα στις πόλεις Mykolaiv και Krivy Rih, χωρίς να αποκαλύψουν τους κατεστραμμένους στόχους.
Σύμφωνα με ορισμένες τοπικές αναφορές, ένας από τους στόχους ήταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Mykolaiv.
Ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά τις εγκαταστάσεις της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας εν μέσω των δημοσιεύσεων για την ανάπτυξη της πρώτης παρτίδας δυτικών μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.
Οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να πυροδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δεν σταματούν να στέλνουν όλο και περισσότερα όπλα στον ουκρανικό στρατό, περνώντας κάθε φορά μια νέα γραμμή κλιμάκωσης, παρέχοντας στον ουκρανικό στρατό βαλλιστικούς πυραύλους, μαχητικά αεροσκάφη και άλλα συστήματα.
Ενώ ο πόλεμος κλιμακώνεται, Ρωσία και ΗΠΑ έκαναν μια εκπληκτική συμφωνία.
Διεξήγαγαν μια από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές κρατουμένων στην ιστορία των δύο εθνών.
Έχει αξιολογηθεί ως άλλη μια σημαντική πολιτική νίκη για τη Ρωσία, η οποία πήρε πίσω «ήρωες», οι περισσότεροι από τους οποίους υποτίθεται ότι είχαν σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και διακινδύνευσαν την ελευθερία τους πολεμώντας για τα συμφέροντα της Ρωσίας στο εξωτερικό.
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στη Ρωσία είναι αποτυχημένοι κατάσκοποι, προβοκάτορες, σαμποτέρ και πολιτικοί ακτιβιστές, που προσπάθησαν να κερδίσουν προβολή παίζοντας την αντιπολίτευση.
Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα δύσκολων διαπραγματεύσεων και αλληλεπίδρασης μεταξύ των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων χωρών, όπως η Λευκορωσία, η Σλοβενία, η Γερμανία και η Πολωνία.

Ρωσικό ελικόπτερο Ka – 52 εξαπέλυσε σφοδρή πυραυλική επίθεση και διέλυσε ουκρανικό οχυρό

Επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 της ρωσικής βόρειας ομάδας μάχης χτύπησε ουκρανικό οχυρό με πυραύλους, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα την Κυριακή (4/8/2024).
«Ελικόπτερο Ka-52 πραγματοποίησε χτύπημα με πυραύλους σε οχυρό και ανθρώπινο δυναμικό του εχθρού στην περιοχή ευθύνης της Ομάδας Μάχης Βορρά.
Εκτοξεύτηκαν κατευθυνόμενοι πύραυλοι αέρος-αέρος Vihr στις καθορισμένες συντεταγμένες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, μετά την εκτόξευση των πυραύλων, το πλήρωμα πραγματοποίησε αντιπυραυλικό ελιγμό και επέστρεψε στη βάση του.

Τα Fake News των Ουκρανών – Λένε ότι κατέστρεψαν αποθηκευμένα S-400 και S-500

Fake news χαρακτηρίζουν ρωσικές πηγές τις πληροφορίες των Ουκρανών ότι χτυπήθηκαν αποθηκευμένα S-400 και S-500
Σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν τέσσερις ρωσικούς εκτοξευτές πυραύλων αεράμυνας S-400, ένα σύστημα αεράμυνας S-500 και το υποβρύχιο κλάσης Rostov-on-Don Kilo του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας (BSF) στην Κριμαία στις 2 Αυγούστου.
Κατά τους Ουκρανούς χτυπήματα προκάλεσαν σημαντική ζημιά σε τέσσερις ρωσικούς εκτοξευτές πυραύλων S-400 σε απροσδιόριστες περιοχές στην Κριμαία.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ουκρανικού Ναυτικού Λοχαγός Τρίτου Βαθμού Dmytro Pletenchuk δήλωσε στις 3 Αυγούστου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν επιτυχώς ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 και S-500 που ο ρωσικός στρατός είχε αναπτύξει για την προστασία της γέφυρας του στενού του Κερτς.
Το Αμερικανό ISW δεν έχει ακόμη παρατηρήσει οπτικά στοιχεία των ουκρανικών δυνάμεων να χτυπούν ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην Κριμαία στις 2 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι η ουκρανική επίθεση βύθισε το Rostov στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Οι ουκρανικές δυνάμεις προηγουμένως έπληξαν και κατέστρεψαν σημαντικά το υποβρύχιο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά το οποίο υποβλήθηκε σε επισκευές στο λιμάνι.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ουκρανική επίθεση MGM-140 ATACMS εναντίον της Σεβαστούπολης στις 2 Αυγούστου.
Δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν στις 2 Αυγούστου δείχνουν κάποια ζημιά σε μια δομή που υποτίθεται ότι προστατεύει το Rostov-on-Don στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, αλλά το ISW δεν μπορεί ακόμη να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές ότι η ουκρανική επίθεση κατέστρεψε το υποβρύχιο.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_August_3_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_August_3_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_August_3_2024.png

Toretsk_Battle_Map_Draft_August_3_2024.png

East_of_Pokrovsk_Battle_Map_Draft_August_3_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης