Τελευταία Νέα
Διεθνή

Peter Szijjártó (ΥΠΕΞ Ουγγαρίας): Η διακοπή της διαμετακόμισης πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας συντονίστηκε από την ΕΕ

Peter Szijjártó (ΥΠΕΞ Ουγγαρίας): Η διακοπή της διαμετακόμισης πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας συντονίστηκε από την ΕΕ
«Τα γεγονότα και οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν τα αισθήματά μου ότι πρόκειται για μια διαδικασία συντονισμένη από τις Βρυξέλλες», είπε ο Peter Szijjártó
Σχετικά Άρθρα
Η διακοπή της διαμετακόμισης ρωσικού πετρελαίου  μέσω της Ουκρανίας συντονίστηκε από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Peter Szijjártó σε φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Matthias Corwin College.
«Τα γεγονότα και οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν τα αισθήματά μου ότι πρόκειται για μια διαδικασία συντονισμένη από τις Βρυξέλλες», είπε ο Peter Szijjártó.
Όταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή για διευκρίνιση εάν ο διπλωμάτης πίστευε ότι κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε στην Ουκρανία να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου, ο Szijjarto απάντησε καταφατικά.
Κατά τη γνώμη του, οι Βρυξέλλες δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η Βουδαπέστη, παρά τις πιέσεις, δεν εγκαταλείπει και συνεχίζει την πολιτική της για την εδραίωση της ειρήνης.
«Η ΕΕ είναι πολύ αδύναμη, αλλά όχι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να επηρεάσει μια υποψήφια χώρα εάν απειλήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό δύο χωρών μελών», είπε ο υπουργός Peter Szijjártó.

Η Ουκρανία σταματά τη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου

Στα μέσα Ιουλίου, η Ουγγαρία ανακοίνωσε τη διακοπή των προμηθειών πετρελαίου της Lukoil μέσω της Ουκρανίας μέσω του πετρελαιαγωγού Druzhba.
Η ίδια δήλωση έγινε και στη Σλοβακία, διευκρινίζοντας ότι ο λόγος ήταν η ένταξη ρωσικής εταιρείας στη λίστα κυρώσεων της Ουκρανίας.
Τον Δεκέμβριο του 2022, οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις που απαγορεύουν την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δια θαλάσσης.
Η μόνη εξαίρεση αφορούσε τον αγωγό Druzhba, αφού διαφορετικά θα ήταν δύσκολο για αρκετές χώρες που δεν έχουν λιμάνια να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Ο αγωγός πετρελαίου ξεκινά από το Almetyevsk, διέρχεται από το Bryansk και στη συνέχεια διακλαδίζεται σε δύο τμήματα: βόρεια (μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας προς την κατεύθυνση της Πολωνίας και της Γερμανίας) και του νότιου (μέσω του εδάφους της Ουκρανίας προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία).
Σημαία της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη - RIA Novosti, 1920, 08/02/2024
Η ΕΚ έστειλε στην Ουγγαρία κατάλογο ερωτήσεων σχετικά με την απλούστευση της εισόδου για τους Ρώσους
2 Αυγούστου, 01:38
Την περασμένη εβδομάδα, η Σλοβακία και η Ουγγαρία προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω των ενεργειών των αρχών της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε ο Szijjártó, εάν αποτύχουν να φέρουν το απαιτούμενο αποτέλεσμα, τότε θα ξεκινήσει μια νομική διαδικασία στο διαιτητικό δικαστήριο.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η Βουδαπέστη δεν βιάζεται να αντικαταστήσει τη Lukoil, καθώς «αύριο η Ουκρανία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με άλλη εταιρεία», επομένως, κατά τη γνώμη του, είναι απαραίτητο να λυθεί το πρόβλημα ουσιαστικά.
Σημείωσε επίσης ότι ο Ρώσος προμηθευτής αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των ουγγρικών εισαγωγών πετρελαίου και το 45% των σλοβακικών εισαγωγών.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmygal, με τη σειρά του, δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου δεν θα αποκαταστήσουν τη διαμετακόμιση και ότι «έχουν πλήρη κατανόηση και στήριξη των Βρυξελλών για αυτό το θέμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης