Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από Goldman Sachs: Στο 25% (από 15%) οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το 2025

Βόμβα από Goldman Sachs:  Στο 25% (από 15%) οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το 2025
Περικοπή του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης θα είναι επαρκής απόκριση σε τυχόν καθοδικούς κινδύνους, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας
Η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ να δείχνουν ότι οι προσλήψεις είχαν επιβραδυνθεί σημαντικά τον Ιούλιο και η ανεργία είχε αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων τριών ετών.
Ήταν ένα σήμα ότι η απασχόληση – καθώς κατέβασε ταχύτητα – δεν θα αναθερμάνει τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά το ίδιο σήμα η αγορά το ερμηνεύει ως πρόδρομο στοιχείο της εισόδου της οικονομιας σε μια περίοδο ύφεσης.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αύξησαν την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 25% από 15%, αλλά διατείνονται ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην φοβόμαστε μια υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας ακόμη και μετά την εκτίναξη της ανεργίας.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τον κίνδυνο ύφεσης περιορισμένο», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Goldman με επικεφαλής τον Jan Hatzius σε σημειωμά τους προς πελάτες την Κυριακή 4 Αυγούστου.
Η εικόνα της οικονομίας συνεχίζει να φαίνεται «καλή συνολικά», δεν υπάρχουν σημαντικές ανισορροπίες και η Federal Reserve έχει πολλά περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια - και μπορεί να το κάνει βραχυπρόθεσμα εάν χρειαστεί, επισήμανε.
Η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ να δείχνουν ότι οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν σημαντικά τον Ιούλιο και η ανεργία είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών σχεδόν ετών, εγείροντας ανησυχίες για επιβράδυνση και φόβους ότι η Fed άργησε ιδιαιτέρα να μειώσει τα επιτόκια.
Οι προβλέψεις της Fed και της Goldman είναι λιγότερο επιθετικές από αυτές της JPMorgan Chase & Co. και της Citigroup.
Η ομάδα του Hatzius αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το κεντρικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Αντίθετα, η JPMorgan και η Citigroup αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για να υποστηρίξουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πραγματοποιήσουν μείωση κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο.
«Η υπόθεση της πρόβλεψής μας είναι ότι ο ρυθμός αύξησης αύξηση της απασχόλησης θα ανακάμψει σε θετικό πρόσημο τον Αύγουστο και η FOMC (Επιτροπή Ανοικτών Αγορών) θα κρίνει ότι περικοπή του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης θα είναι επαρκής απόκριση σε τυχόν καθοδικούς κινδύνους», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
«Αν κάνουμε λάθος και τα στοιχεία για την απασχόληση του Αυγούστου είναι τόσο αδύναμα όσο η έκθεση του Ιουλίου, τότε θα ήταν πιθανή μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο», σημειώνεται.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-04_212609.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης