Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι Houthi κατέρριψαν το πανάκριβο drone Reaper των ΗΠΑ με σοβιετικό πύραυλο του 1960

Πώς οι Houthi κατέρριψαν το πανάκριβο drone Reaper των ΗΠΑ με σοβιετικό πύραυλο του 1960
Με την κατάρριψη αυτή οι Houthi ανεβάζουν σε 10 τις συνολικές απώλειες των ΗΠΑ σε Reaper πάνω από την Υεμένη
Οι Houthi κατέρριψαν το πρώτο drone MQ-9 των ΗΠΑ πάνω από τη Sanaa από τον Οκτώβριο του 2017, κάνοντας χρήση μίας παραλλαγής του σοβιετικού συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς 2K12 Kub για να καταστρέψουν το βαρύ και αξίας 31 εκατομμυρίων δολαρίων UAV.
Με την κατάρριψη αυτή οι Houthi ανεβάζουν σε 10 τις συνολικές απώλειες των ΗΠΑ σε Reaper πάνω από την Υεμένη συμπεριλαμβανομένων επτά από την έναρξη της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα τον περασμένο Οκτώβριο.
Ειδικότερα το drone καταρρίφθηκε από το 2K12 Kub - ένα σοβιετικό σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 για να αντιμετωπίσει μια σειρά από εναέριες απειλές.
Ο εκπρόσωπος των Houthi, Yahya Saree, δήλωσε ότι το drone κατερρίφθη ενώ «διεξήγαγε εχθρικές δραστηριότητες» στον ουρανό πάνω από τη Sanaa.
yemen_1.JPG
Στοχοθετήθηκε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Ο Saree πρόσθεσε ότι οι ναυτικές και πυραυλικές δυνάμεις των Houthi ξεκίνησαν κοινή επιχείρηση για να στοχεύσουν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MV Groton με σημαία Λιβερίας στον Κόλπο του Aden χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους, λέγοντας ότι το πλοίο «παραβίασε την απόφαση για απαγόρευση εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης.
Το Joint Maritime Information Center (JMIC) του συνασπισμού της Ερυθράς Θάλασσας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το Groton είχε στοχοποιηθεί λέγοντας ότι η επίθεση σημειώθηκε το Σάββατο (3/8) περίπου 225 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Aden και προκάλεσε μικρές ζημιές στο πλοίο.
«Όλο το πλήρωμα στο πλοίο είναι ασφαλές» και «το πλοίο αναφέρθηκε ότι εκτρέπεται σε κοντινό λιμάνι», δήλωσε η JMIC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης