Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Μεγάλη πτώση για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο, στο 61,78% από 71,6%

Τουρκία: Μεγάλη πτώση για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο, στο 61,78% από 71,6%
Οι αναλυτές διατηρούν την πρόβλεψη ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει το 2025
Η μεγάλη πτώση του γενικού πληθωρισμού στην Τουρκία τον Ιούλιο θα δώσει κάποια παρηγοριά στην κεντρική τράπεζα ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού παραμένει σε καλό δρόμο, αν και θα χρειαστεί χρόνος για να πειστούν πλήρως οι αξιωματούχοι ότι μπορούν να αρχίσουν να χαλαρώνουν τις νομισματικές συνθήκες, σημειώνει η Capital Economics.
Οι αναλυτές διατηρούν την πρόβλεψη ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει το 2025.
Η πτώση του πληθωρισμού από 71,6% ετησίως τον Ιούνιο σε 61,8% ετησίως ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες (62,1%), αλλά λίγο πιο κοντά στην πρόβλεψη της Capital Economics (61,6%).
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε από 1,6% σε 3,2%, αλλά μια μεγάλη επιτάχυνση ήταν πάντα πιθανή, δεδομένων των ρυθμιζόμενων αλλαγών στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και της αύξησης των φόρων στο αλκοόλ και τον καπνό.
Η άνοδος του δομικού πληθωρισμού, από 1,7% μ.μ. σε 2,5% μ.μ., ήταν πιο συγκρατημένη και σύμφωνη με τις προβλέψεις.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα μειωθεί περαιτέρω σε περίπου 50% τον Αύγουστο, καθώς οι δυσμενείς επιδράσεις της βάσης συνεχίζουν να εξαλείφονται.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι πιθανό να πάρει χρόνο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους για 38% ετησίως φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης