Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα… στην ΕΕ - 70 ευρωβουλευτές θέλουν την Ουγγαρία εκτός Schengen - Φοβούνται Ρώσους κατάσκοπους

Βόμβα… στην ΕΕ - 70 ευρωβουλευτές θέλουν την Ουγγαρία εκτός Schengen - Φοβούνται Ρώσους κατάσκοπους
Αιτία η απόφαση της Ουγγαρίας να διευκολύνει την έκδοση visa σε πολίτες 8 κρατών, ανάμεσα τους η Ρωσία και η Λευκορωσία
Την αναστολή της συμμετοχής της Ουγγαρίας στη ζώνη Schengen, η οποία αποτελεί τον… πυρήνα της ΕΕ, ζητούν 70 ευρωβουλευτές ως απάντηση στην απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να διευκολύνει τις προϋποθέσεις για την έκδοση visa στους πολίτες 8 κρατών, ανάμεσα τους και η Ρωσία και η Λευκορωσία.
Σύμφωνα με το Politico, οι ευρωβουλευτές της Τσεχίας, Danuše Nerudova και της Λιθουανίας, Petras Auštrevičius έστειλαν επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητούν να ληφθούν επειγόντως μέτρα προκειμένου να εξεταστεί η σχετική πρόταση της Ουγγαρίας.

Ή επανεξέταση ή … έξωση

Οι συντάκτες της επιστολής υπογραμμίζουν πως η απόφαση αυτή «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της ζώνης Schengen ως ασφαλούς χώρου» για τους κατοίκων των κρατών – μελών της ΕΕ.
«Εάν η ουγγρική κυβέρνηση αρνηθεί να αλλάξει την πολιτική της, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλα τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διερωτηθούν για την παρουσία της Ουγγαρίας στη ζώνη Schengen» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.
Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέρα – σύμφωνα πάντα με την επιστολή – είναι η επανεισαγωγή ελέγχων στα ουγγρικά σύνορα καθώς και η άρνηση αναγνώρισης των ουγγρικών θεωρήσεων.

Τουλάχιστον 70 ευρωβουλευτές

Βάσει του Politico, τη σχετική επιστολή φέρονται να έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής, περίπου 70 ευρωβουλευτές.
Ανάμεσα στις υπογραφές, όπως αναφέρεται, είναι και αυτές πρώην πρωθυπουργών του Βελγίου και της Ιρλανδίας, αν και τα ονόματα τους δεν διευκρινίζονται.

Η απόφαση της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την έκδοση visa για τους πολίτες 8 κρατών, ανάμεσα τους και η Ρωσία και η Λευκορωσία.
Βάσει της απόφασης αυτής, η Ουγγαρία απλοποιεί τις διαδικασίες για την έκδοση visa και τον έλεγχο του ιστορικού ασφαλείας για τους «φιλοξενούμενους εργαζόμενους» σε συγκεκριμένους τομείς.
Η άδεια διαρκεί δύο χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία, ανοίγοντας το δρόμο για την απόκτηση μόνιμης κατοικίας.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιουλίου, που συνέπεσε με την έναρξη της προεδρίας της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ και το αμφιλεγόμενο ταξίδι του Viktor Orban στη Μόσχα, η Ουγγαρία επέκτεινε την Εθνική Κάρτα σε πολίτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Προηγουμένως είχε ανοίξει για αιτούντες από την Ουκρανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.
Η Βουδαπέστη υποστηρίζει ότι πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους θα απασχοληθούν στην κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου που χρησιμοποιεί ρωσική τεχνολογία, για την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει επιμείνει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται… Ρώσους κατάσκοπους

Ήδη από τις 30 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε διευκρινίσεις για αυτήν την απόφαση από την Ουγγαρία ενώ η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson επέκρινε την κίνηση αυτή της Ουγγαρίας, τονίζοντας ότι «η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη επαγρύπνηση».
«Το να δώσουμε σε πιθανούς Ρώσους κατασκόπους και σαμποτέρ εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας» είχε αναφέρει η Ευρωπαία Επίτροπος.
Αλλά και Manfred Weber από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε επικαλεστεί τον κίνδυνο κατασκοπείας.
Οι «αμφισβητήσιμοι» νέοι κανόνες «δημιουργούν σοβαρά παραθυράκια για κατασκοπευτικές δραστηριότητες» και θα μπορούσαν να επιτρέψουν «σε μεγάλο αριθμό Ρώσων να εισέλθουν στην Ουγγαρία με ελάχιστη εποπτεία, θέτοντας σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», είχε πει ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Manfred Weber.
Ο εκπρόσωπος του Orban χαρακτήρισε τα λόγια του Manfred Weber «παράλογα και υποκριτικά», τονίζοντας ότι το μεταναστευτικό σύστημα της Ουγγαρίας είναι το «αυστηρότερο» στο μπλοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης