Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίγηρας τέλος για τις ΗΠΑ - Αποσύρονται τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από τη βάση του Agadez

Νίγηρας τέλος για τις ΗΠΑ - Αποσύρονται τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από τη βάση του Agadez
Ένας μικρός αριθμός στρατευμάτων θα παραμείνει στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στον Νίγηρα για κάποιο χρονικό διάστημα για να χειριστεί διοικητικά θέματα
Ο αμερικανικός στρατός παρέδωσε τον έλεγχο της τελευταίας του βάσης στον Νίγηρα στις τοπικές δυνάμεις, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την αποχώρηση των στρατευμάτων από την αφρικανική χώρα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η πλήρης αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Νίγηρα επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, στις 5 Αυγούστου, ο αμερικανικός στρατός εγκατέλειψε την αεροπορική βάση 201 στην πόλη Agadez στο βόρειο Νίγηρα, απομακρύνοντας, επίσης, όπλα και «ευαίσθητες τεχνολογίες».
Πριν από αυτό, τον Ιούλιο, έφυγαν από την αεροπορική βάση 101 στο Niamey.
Ένας μικρός αριθμός στρατευμάτων θα παραμείνει στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στον Νίγηρα για κάποιο χρονικό διάστημα για να χειριστεί διοικητικά θέματα, σημειώνουν οι New York Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα έχει αποφύγει το χάος που απέσυραν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Επισημαίνεται ότι τον Μάρτιο, ο Νίγηρας τερμάτισε μια στρατιωτική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ίδρυε αμερικανική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.
Η κυβέρνηση της αφρικανικής δημοκρατίας είπε ότι η συμφωνία που επιβλήθηκε και δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού.
Στα τέλη του 2023, υπήρχαν περίπου 1.100 στρατιώτες των ΗΠΑ στον Νίγηρα, οι περισσότεροι από αυτούς σταθμευμένοι σε μια βάση κοντά στο Agadez, στα βόρεια της χώρας.
Πριν από το καλοκαιρινό πραξικόπημα του 2023 που ανέτρεψε τον Πρόεδρο του Νίγηρα Mohamed Bazoum από την εξουσία από τον αρχηγό της προεδρικής φρουράς Abdourahmane Tchiani, τα αμερικανικά στρατεύματα παρείχαν εκπαίδευση και πληροφορίες για τα στρατεύματα της δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης