Διεθνή

Οι Ταλιμπάν έλαβαν βοήθεια 239 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ – Τα χρήματα μπαίνουν μέσω εικονικών ΜΚΟ που έχει ιδρύσει η οργάνωση

Οι Ταλιμπάν έλαβαν βοήθεια 239 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ – Τα χρήματα μπαίνουν μέσω εικονικών ΜΚΟ που έχει ιδρύσει η οργάνωση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέτυχε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ελέγχου των δικών του αντιτρομοκρατικών εταίρων στο Αφγανιστάν

Σχετικά Άρθρα
Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου η Judicial Watch ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν έχουν ιδρύσει ψεύτικους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να κλέψουν εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει επίσης λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια αναπτυξιακή βοήθεια από τον «θείο Sam» επειδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτυγχάνει να ελέγξει σωστά τους παραλήπτες των βραβείων. Τουλάχιστον 239 εκατομμύρια δολάρια πιθανότατα έχουν γεμίσει τα ταμεία των εξτρεμιστών που διοικούν την Ισλαμική Δημοκρατία από την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού το 2021, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (SIGAR).
Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν από τμήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστά ως Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εργασία (DRL) και Διεθνείς Υποθέσεις Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου (INL) για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας στο Αφγανιστάν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέτυχε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ελέγχου των δικών του αντιτρομοκρατικών εταίρων στο Αφγανιστάν προτού χορηγήσει τουλάχιστον 29 επιχορηγήσεις σε διάφορες τοπικές οντότητες.
Η υπηρεσία διαθέτει ένα σύστημα για να προσδιορίζει εάν οι υποψήφιοι βραβευθέντες έχουν ιστορικό ηθικών επιχειρηματικών πρακτικών και υποτίθεται ότι διεξάγει αξιολόγηση κινδύνου για να καθορίσει εάν τα κεφάλαια προγραμματισμού μπορεί να ωφελήσουν τρομοκράτες ή συνεργάτες τρομοκρατών πριν διανείμουν δολάρια Αμερικανών φορολογουμένων.
Στις περισσότερες από δύο δωδεκάδες περιπτώσεις που εξετάστηκαν, η υπηρεσία δεν ενόχλησε και δεν κατάφερε να κρατήσει τα κατάλληλα αρχεία.
«Επειδή η DRL και η INL δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις ελέγχου των εταίρων του κράτους, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άτομα και οντότητες που συνδέονται με τρομοκράτες και τρομοκράτες να έχουν επωφεληθεί παράνομα από τις κρατικές δαπάνες στο Αφγανιστάν», αναφέρει η έκθεση SIGAR.
«Καθώς το κράτος συνεχίζει να δαπανά τα κεφάλαια των φορολογουμένων των ΗΠΑ σε προγράμματα που προορίζονται προς όφελος του αφγανικού λαού, είναι σημαντικό το κράτος να γνωρίζει ποιος ωφελείται πραγματικά από αυτή τη βοήθεια, προκειμένου να αποτρέψει τη διοχέτευση της βοήθειας προς τους Ταλιμπάν ή άλλα μέρη που υπόκεινται σε κυρώσεις και επιτρέπει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και σε άλλες εποπτικές αρχές να ελέγχουν καλύτερα τους κινδύνους που ενέχουν οι κρατικές δαπάνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης