Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρίσι 2024: Η ενίσχυση της ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν καταφέρνει να περιορίσει τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας

Παρίσι 2024: Η ενίσχυση της ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν καταφέρνει να περιορίσει τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας

Ριζωμένο και δομικό το πρόβλημα της Γαλλίας

Σχετικά Άρθρα
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 συνοδεύτηκαν από μαζική ανάπτυξη αστυνομικών στο Παρίσι και στις γαλλικές πόλεις που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις.
Όμως, παρά αυτά τα φιλόδοξα μέτρα, η εγκληματικότητα δεν μειώνεται συνολικά - απόδειξη ενός βαθέως ριζωμένου δομικού προβλήματος στη γαλλική κοινωνία.
Την Τετάρτη, 24 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ο υπουργός Εσωτερικών καυχήθηκε ότι η εγκληματικότητα θα μειωθεί «σχεδόν στο μηδέν», χάρη στην αυξημένη αστυνομική παρουσία, ιδιαίτερα στο Παρίσι.
Ωστόσο, τα στοιχεία δεν προκαλούν αισιοδοξία, παρά τις βελτιώσεις σε μια σειρά από συγκεκριμένους δείκτες.
Το έγκλημα μετατοπίζεται και αλλάζει, αλλά δεν εξαφανίζεται.
Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ του Παρισιού και της περιοχής του και της υπόλοιπης χώρας.
Ως σαφές αποτέλεσμα της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας στους Ολυμπιακούς χώρους, οι «σκόπιμες καταστροφές και ζημιές» έχουν μειωθεί σημαντικά σε περιοχές που φιλοξενούν Ολυμπιακούς χώρους στην περιοχή του Παρισιού, ενώ η υπόλοιπη χώρα εξακολουθεί να πλήττεται.
Το ίδιο ισχύει για «κλοπές που σχετίζονται με οχήματα» και «αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά».
Εκτός από αυτούς τους δείκτες, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και δίνουν αρνητική εικόνα της χώρας που φιλοξενεί τους Αγώνες για τους τουρίστες και τους θεατές που έχουν έρθει για να παρακολουθήσουν τα αθλητικά γεγονότα.
Οι κατηγορίες για χρήση ναρκωτικών αυξήθηκαν (+42%).
Η απάτη αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης μεταπώλησης εισιτηρίων για την παρακολούθηση των Αγώνων.
Η πόλη της Μασσαλίας, σύμφωνα με την ατυχή φήμη της, ήταν το σκηνικό ορισμένων πολύ δυσάρεστων εμπειριών:
Λήστεψαν ένα μέλος της αυστραλιανής αποστολής, ενώ ο πρόεδρος της ελβετικής αποστολής ιστιοπλοΐας δέχτηκε επίθεση από οδηγό Uber.
Σε ολόκληρη τη χώρα, οι σκόπιμες επιθέσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο —ιδίως κατά των πυροσβεστών και των αστυνομικών.
Περισσότερες από 40 παραβάσεις την ημέρα έχουν καταγραφεί σε βάρος αυτού του πληθυσμού.
Στο Παρίσι, 35.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή, με ανώτατο όριο τους 45.000 στις 26 Ιουλίου, την ημέρα της τελετής έναρξης.
Η περιστασιακή αίσθηση βελτιωμένης ασφάλειας που βιώνουν ορισμένοι οφείλεται επομένως σε ένα παροδικό φαινόμενο… μεγεθυντικού φακού.
Θα δυσκολέψει τον λαό η επιστροφή στην πραγματικότητα μόλις τελειώσουν οι αγώνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης