Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια «αληθινή υπόσχεση» τσακίζει την αμερικανική οικονομία - Σε αχαρτογράφητα νερά ύφεσης και πολέμου οι ΗΠΑ

Μια «αληθινή υπόσχεση» τσακίζει την αμερικανική οικονομία - Σε αχαρτογράφητα νερά ύφεσης και πολέμου οι ΗΠΑ
Αχαρτογράφητη επικράτεια το παγκόσμιο γεω-οικονομικό στερέωμα, υποστηρίζει ο Paul Goncharoff, βετεράνος οικονομικός αναλυτής και συνιδιοκτήτης στο project Pivot
Οι αγορές του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής κατέρρευσαν βίαια και με πάταγο τη Δευτέρα 5/8 υπό τους φόβους για αντίποινα από το Ιράν και τη Hezbollah προς το εβραϊκό κράτος.
Εάν η αντιπαράθεση μεταξύ του Τελ Αβίβ και του αποκαλούμενου «Άξονα της Αντίστασης» κλιμακωθεί, θα έχει τεράστιες συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές και θα πλήξει σκληρά την οικονομία των ΗΠΑ, υπογραμμίζει ο ειδικός Paul Goncharoff στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των περιφερειακών αντιπάλων του θα μπορούσε να είναι η τελευταία και καθοριστική πράξη του δράματος για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο χρηματοοικονομικός ειδικός.
Επισημαίνεται ότι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε στους συμμάχους της G7 της Ουάσιγκτον την Κυριακή ότι το Ιράν και η Hezbollah θα επιτεθούν στο Ισραήλ τις επόμενες 24 ώρες για να εκδικηθούν για τις δολοφονίες, τόσο του αρχηγού του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, όσο και του ανώτερου διοικητή της Hezbollah, Fuad Shukr, όπως μετέδωσε το Axios.
«Όπως η τελευταία σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, μέσα σε αυτό το πολύ γεμάτο γεωοικονομικό και γεωπολιτικό καζάνι, οποιοδήποτε πρόσθετο συστατικό σε αυτό το παρασκεύασμα ... μαγισσών θα μπορούσε να το αναγκάσει να βράσει και τελικά να εκραγεί», επεσήμανε με νόημα ο Paul Goncharoff, βετεράνος οικονομικός αναλυτής και συνιδιοκτήτης στο project Pivot της Ρωσίας στην Ασία.

Το Ιράν έδωσε το τελικό χτύπημα στην αμερικανική οικονομία

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την πιθανή επίθεση του Ιράν ενίσχυσαν τους φόβους για την ύφεση στις ΗΠΑ μετά από μια πιο απαισιόδοξη -του αναμενομένου- έκθεση για τις θέσεις εργασίας που επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα 5/8, με τις μετοχές να πέφτουν κατακόρυφα στην Ασία, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας απώλειας εμπιστοσύνης μεταξύ της διεθνούς κοινότητας ως προς τις πραγματικές προθέσεις και στόχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κάτι που απλώς αυξάνει την αστάθεια και την αβεβαιότητα», εξήγησε ο Goncharoff.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε δραματικά τον Ιούλιο, με τους εργοδότες να προσλαμβάνουν μόλις 114.000 νέο προσωπικό, πολύ λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.
Τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 179.000 θέσεις εργασίας και ο αριθμός για τον Ιούλιο προβλεπόταν να ανέλθει σε 175.000.
Σύμφωνα με το CBS News, τα απογοητευτικά στοιχεία υποδηλώνουν μια πιο έντονη οικονομική επιβράδυνση στο μέλλον λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού που προκαλείται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve.

Αχαρτογράφητη επικράτεια το παγκόσμιο γεω-οικονομικό στερέωμα

Υπό αυτές τις συνθήκες, μια πιθανή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ιράν-Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει μια παροιμιώδης σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι των παγκόσμιων αγορών, σύμφωνα με τον ειδικό.
«Η περιοχή είναι ουσιαστικά ήδη μια απαγορευμένη ζώνη και μια νέα κλιμάκωση θα αυξήσει τους ήδη υψηλούς ναύλους· οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα αυξηθούν καθώς θα χρειαζόταν λίγος χρόνος για να ξεκινήσουν ξανά οι ΗΠΑ τα προγράμματα εξόρυξης και άντλησης πετρελαίου που είχαν κλείσει», επεξηγεί ο Goncharoff.
Ενώ το δολάριο μπορεί να δει μια σύντομη σταθεροποίηση, οι κερδοσκόποι θα πρέπει να στοιχηματίσουν «στην αξία του χρυσού, του ασημιού και των βασικών κρυπτονομισμάτων για να οδηγήσουν προς τη σταθερότητα του ασφαλούς καταφυγίου», πρόσθεσε.
Ο Goncharoff τόνισε ότι οι ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συνδυασμό με μια πιθανή σύγκρουση με το Ιράν – έναν ακόμη παραγωγό πετρελαίου που ελέγχει τα στρατηγικά σημαντικά στενά του Ορμούζ – θα έχουν δραματική επίδραση στο παραγωγικό δυναμικό της G7.
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο κόσμος κινείται σε επικίνδυνη και αχαρτογράφητη επικράτεια, που προκαλείται από τις ανεύθυνες πολιτικές της Ουάσιγκτον και τις δυσλειτουργικές πολιτικές της διαδικασίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης