Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιάψευστη πραγματικότητα - Ο Ούγγρος Orban δεν είναι απομονωμένος στην EE και προκαλεί… τη Meloni

Αδιάψευστη πραγματικότητα - Ο Ούγγρος Orban δεν είναι απομονωμένος στην EE και προκαλεί… τη Meloni
Ο Ούγγρος ηγέτης κατάφερε να αναδιοργανώσει την ακροδεξιά της Ευρώπης γύρω από τη δική του εικόνα και το κόμμα του Fidesz
Υπό την ηγεσία του Ούγγρου πρωθυπουργού Victor Orban, η νέα ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστική ομάδα - οι Πατριώτες για την Ευρώπη - έγινε η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η επιτυχία της πρωτοβουλίας του Orban είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα.
Ο Ούγγρος ηγέτης κατάφερε να αναδιοργανώσει την ακροδεξιά της Ευρώπης γύρω από τη δική του εικόνα και το κόμμα του Fidesz, το οποίο υποβιβάστηκε... στην πολιτική έρημο μετά την αποχώρησή του από την κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το 2019.

Ευρώπη των εθνικών κρατών

Η δημιουργία της ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» καταδεικνύει πώς ο Orban είναι πολύ λιγότερο απομονωμένος από ό,τι αρχικά πιστευόταν, καθώς εμφανίζεται ικανός να οικοδομήσει έναν συνασπισμό ομοϊδεατών συμμάχων που μοιράζονται τον στρατηγικό του στόχο - τη δημιουργία «μιας Ευρώπης εθνικών κρατών».
Σύμφωνα με το Politico, οι «Πατριώτες» αποδεικνύουν πως οι ακροδεξιές ομάδες στην ΕΕ είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με αυτό το όραμα περισσότερο από ποτέ.
Και παρουσιάζουν μια άμεση πρόκληση στον πιο ρεαλιστικό λαϊκισμό που υποστηρίζει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni.

Ισχυρές… Συμμαχίες

Ο Orban έχει εδραιώσει τη συμμαχία του με το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το μεγαλύτερο ακροδεξιό κόμμα στην ήπειρο παρά την αποτυχία του να επιτύχει την πλειοψηφία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της χώρας.
Ομοίως, το ολλανδικό ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders μετακόμισε επίσης στους «Πατριώτες» από την πρώην ακροδεξιά ομάδα του Κοινοβουλίου - Ταυτότητα και Δημοκρατία - αφού κέρδισε τις περσινές ολλανδικές εκλογές και εισήλθε σε κυβέρνηση συνασπισμού για πρώτη φορά.

Στην αντιπολίτευση

Ωστόσο, αυτή η ενοποίηση δεν θα αλλάξει αρκετά την ισορροπία δυνάμεων στο Κοινοβούλιο και είναι απίθανο να επηρεάσει ουσιαστικά τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Τα κεντρώα φιλοευρωπαϊκά κόμματα διατήρησαν μια σημαντική πλειοψηφία στις Βρυξέλλες.
Και μαζί με τους Πράσινους, είχαν εύκολα αρκετές ψήφους για να επαναδιορίσουν την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για δεύτερη θητεία, καθώς και να υποστηρίξουν τις νομοθετικές της προτεραιότητες στη συνέχεια.
Έτσι, οι «Πατριώτες» θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση, με περιορισμένη ικανότητα να επηρεάσουν τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ.
Το μέγεθος της ομάδας θα της προσφέρει περισσότερη χρηματοδότηση και προβολή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά θα της στερηθεί οποιαδήποτε σημαντική εκπροσώπηση σε κοινοβουλευτικά ηγετικά όργανα – όπως π.χ. οι πρόεδροι επιτροπών.
Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις είναι πολύ πιο ανησυχητικές.

Πρόκληση στη Meloni

Οι «Πατριώτες» αποτελούν μια άμεση πρόκληση στον «τρίτο δρόμο» του εποικοδομητικού λαϊκισμού της Meloni.
Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της οποίας προεδρεύει η Meloni δεν θα συγχωνευθεί με τους Πατριώτες.
Και τα δύο κύρια μέλη του - το κόμμα Fratelli D’Italia της Meloni και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη - αρνήθηκαν να ενταχθούν στον Orban.
Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, η Meloni θα συνεχίσει να βρίσκεται μεταξύ της ακροδεξιάς και του κατεστημένου της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα τις επιλογές της ανοιχτές.
Οι ευρωβουλευτές της θέτουν τώρα το ECR ως γέφυρα μεταξύ των δύο στρατοπέδων».
Και το γεγονός ότι η άνοδος του Εθνικού Μετώπου περιορίστηκε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών της έδωσε έναν ακόμη λόγο να περιμένει χρόνο και να συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για να προωθήσει τις προτεραιότητες της Ιταλίας.
Όμως το ECR χάνει έδαφος.
Οι φιλοδοξίες της να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ματαιώθηκαν.
Και παρά την ισχυρή σχέση με τους Fratelli D’Italia, το κόμμα Vox της Ισπανίας έφυγε για να ενταχθεί στους Πατριώτες.

Μια έδρα στο Συμβούλιο

Επιπλέον, έχοντας συγκεντρώσει την υποστήριξη των Πρασίνων, η von der Leyen θα εξαρτάται πλέον λιγότερο από την Meloni, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί απείχε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει μια δεύτερη θητεία στη Γερμανίδα.
Ήταν μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει εκ νέου τη σημασία της και να δημιουργήσει κάποια μόχλευση για τη von der Leyen στο μέλλον.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου, οι αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στο Συμβούλιο - την πραγματική έδρα εξουσίας στην ΕΕ - είναι πιθανό να αποδειχθούν πιο σημαντικές.
Επί του παρόντος, οι «Πατριώτες» ελέγχουν μόνο μία έδρα στο Συμβούλιο - αυτή του Orban.
Έχουν έμμεση επιρροή και σε δύο ακόμη έδρες, στην Ολλανδία και στην Ιταλία, όπου το PVV και το ακροδεξιό κόμμα Lega είναι εταίροι στους κυβερνώντες συνασπισμούς των αντίστοιχων χωρών τους και μπορούν έτσι να ασκήσουν κάποια επιρροή στην κυβέρνηση.

Δυναμική… για το μέλλον

Ωστόσο, ο αριθμός των «Πατριωτών» στο Συμβούλιο είναι πιθανό να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς αρκετές εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τους επόμενους μήνες και χρόνια, όπου έχουν καλές πιθανότητες να δημιουργήσουν περισσότερες ακροδεξιές κυβερνήσεις.
Για παράδειγμα, εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο, όπου το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην Τσεχία το επόμενο φθινόπωρο, όπου το εθνικιστικό κόμμα «Δράση των Δυσαρεστημένων Πολιτών «του πρώην πρωθυπουργού Andrej Babiš προηγείται σταθερά.

Η συνοχή… και η Ουκρανία

Έτσι, ενώ τα ακροδεξιά κόμματα θα συνεχίσουν να έχουν εσωτερικές διαιρέσεις σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική, και η von der Leyen θα εξακολουθεί να μπορεί να κυβερνά από το κέντρο, το αποτέλεσμα αρκετών εθνικών εκλογών μπορεί κάλλιστα να δώσει στην ομάδα περισσότερη εκπροσώπηση σε αυτές τις δυνάμεις.
Και αυτή η εξέλιξη θα κινδύνευε να υπονομεύσει τη συνοχή της ΕΕ σε βασικούς τομείς, κυρίως στον προϋπολογισμό της ΕΕ, τη διεύρυνση και την εξωτερική πολιτική - ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Ουκρανία.
Μέσω ενός συνδυασμού… πολιτικών πρακτικών, η ΕΕ έχει βρει μέχρι στιγμής τρόπους να παρακάμψει τα επανειλημμένα βέτο του Orban στην Ουκρανία.
Αλλά μια μεγαλύτερη, πιο αποφασιστική ομάδα επιφυλακτικών κυβερνήσεων θα αποδεικνυόταν πολύ πιο δύσκολο να περιοριστεί.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι προειλημμένο.
Η Meloni συνεχίζει να υποστηρίζει ανοιχτά το Κίεβο.
Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico δεν συνεχίζει την κριτική του όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και σταμάτησε να ασκεί το βέτο του.
Το ίδιο ισχύει για το PVV της Ολλανδίας, το οποίο μετατόπισε τη θέση του αφού συμφώνησε να διατηρήσει την υποστήριξη της Ολλανδίας στην Ουκρανία ως μέρος μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού.
«Είναι πιθανό ότι και άλλα φιλικά προς τη Ρωσία ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να πολιτευθούν με παρόμοιο τρόπο.
Όμως, ο κίνδυνος να διακυβευτεί η ευρωπαϊκή συνοχή - ειδικά εάν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο - αυξάνεται πλέον σαφώς» καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης