Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Ayatollah… είναι γυμνός - Με F-35 stealth σκότωσε τον Haniyeh το Ισραήλ; - Η αποστολή των 1.700 χλμ κατά των Houthis

Ο Ayatollah… είναι γυμνός - Με F-35 stealth σκότωσε τον Haniyeh το Ισραήλ; - Η αποστολή των 1.700 χλμ κατά των Houthis
Στις αρχές Ιουλίου η ισραηλινή πολεμική αεροπορία είχε πλήξει τους Houthis σε απόσταση 1.700 χλμ. - Το Ιράν βρίσκεται σε απόσταση 1.500 χλμ...
Αν και αρχικά το Ισραήλ - και στην προσπάθεια του να «σπάσει» πλήρως το ηθικό της Τεχεράνης - υποστήριζε πως κανένα ισραηλινό μαχητικό δεν πέταξε στην ευρύτερη Μέση Ανατολή τα ξημερώματα της Τετάρτης 31 Ιουλίου, όταν και δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh, υπονοώντας πως αυτός σκοτώθηκε ύστερα από την ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στο διαμέρισμα του, το σενάριο αυτό σύντομα … διαψεύστηκε.
Το Ιράν ανακοίνωσε πως σε καμία περίπτωση ο θάνατος του Haniyeh δεν επήλθε από εκρηκτικό μηχανισμό.
Αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή, ιρανικά και άλλα ΜΜΕ μετέδιδαν πως επρόκειτο για πλήγμα από πύραυλο που εκτοξεύτηκε έξω από το έδαφος του Ιράν.
Μάλιστα Ιρανός αξιωματούχος είχε κάνει λόγο για «ενέργεια επιθετικότητας εναντίον του Ιράν» που απαιτεί «αποφασιστική απάντηση».

Το προφητικό… tweet

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η ανάρτηση στο Χ το βράδυ της 30ης Ιουλίου – λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του Haniyeh - από τον Richard Goldberg, ανώτερο σύμβουλο στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των Δημοκρατιών.
Σε αυτήν ο Golberg έγραφε: «Απόψε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πρόκειται να δείξει την εμβέλεια της».
Και συνέχισε ο Goldberg: «Εάν μπορείς να χτυπήσεις ένα ραντάρ δίπλα σε μια πυρηνική τοποθεσία, τότε μπορείς να χτυπήσεις και ένα σπίτι στην Τεχεράνη.
Ο Ayatollah… είναι γυμνός».
Έως και σήμερα το Ισραήλ έχει αρνηθεί όχι μόνο οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτήν την επίθεση, αλλά και οποιοδήποτε σχόλιο επί αυτής.
987_2.JPG
Η πτήση κατά των Houthis

Και μπορεί οι Ισραηλινοί να μην αναφέρονται καν στο περιστατικό αυτό, αλλά μάλλον δεν υπάρχει κανείς στον πλανήτη που να πιστεύει ότι δεν ήταν το Ισραήλ πίσω από αυτή τη δολοφονία.
Όσον αφορά το πώς επήλθε αυτό το πλήγμα, ίσως την απάντηση να δίνει μια πρόσφατη αποστολή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Houthis στην Υεμένη.
Η IAF – η ισραηλινή πολεμική αεροπορία – εκτέλεσε μιας μεγάλης εμβέλειας αποστολή κατά των Houthis χρησιμοποιώντας τα F-35 stealth, σε μια απόσταση… 1.700 χιλιομέτρων.

Πλήγμα στο λιμάνι Hodeidah

Το Ισραήλ εξαπέλυσε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου μια επίθεση αντιποίνων κατά των Houthis.
Τα πλήγματα διεξήχθησαν στο λιμάνι της Hodeidah της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τα μαχητικά F-35I Adir - τα οποία συνοδεύονταν και από F-15 και F-16 μόνο για προστασία - επιφορτίστηκαν με την επιχείρηση χτυπήματος κατά των Houthis.
Οι αναλυτές τόνισαν ότι η επιχείρηση ήταν σημαντική καθώς ο στόχος που χτυπήθηκε ήταν 1.700 χιλιόμετρα από το Ισραήλ, γεγονός που το χαρακτήρισαν έμμεση προειδοποίηση προς το Ιράν.
Τα F-35 ταξίδεψαν 1.700 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια των τολμηρών αυτών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι το Ιράν βρίσκεται περίπου 1.500 χιλιόμετρα από το Ισραήλ…

Η φωτιά στη Hodeidah φαίνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το χτύπημα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant έσπευσε να επισημάνει πως «η φωτιά που καίει αυτή τη στιγμή στη Hodeidah φαίνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή και η σημασία είναι ξεκάθαρη».
«Οι Houthis μας επιτέθηκαν πάνω από 200 φορές.
Την πρώτη φορά που έβλαψαν έναν Ισραηλινό πολίτη, τους χτυπήσαμε.
Και θα το κάνουμε όπου χρειαστεί» είχε αναφέρει ο Gallant.

H επιχείρηση «Ξύλινο Πόδι»

Η επιχείρηση αυτή υπενθύμισε μια αντίστοιχη αποστολή που είχε πραγματοποιηθεί το 1985 με F-15 Eagles.
Επρόκειτο για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ξύλινο Πόδι», η οποία είχε ως στόχο να πληγεί το αρχηγείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στην Τύνιδα της Τυνησίας.
Οι Ισραηλινοί ανέπτυξαν τότε 10 διθέσια μαχητικά F-15B/D Eagle Baz, τα οποία ταξίδεψαν περίπου 2.200 χιλιόμετρα από το Ισραήλ για να χτυπήσουν τον στόχο, επιτυγχάνοντας ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για το Ισραήλ.
Οι ειδικοί επαίνεσαν τις επιχειρήσεις αυτές, σημειώνοντας την ικανότητα του Ισραήλ να χτυπά στόχους σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη.
Εκείνη την εποχή, αυτές οι αποστολές κρούσης μεγάλης εμβέλειας αναλαμβάνονταν μόνο από βομβαρδιστικά, τα οποία η IAF δεν είχε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισραηλινά F-15 είχαν καταφέρει να καλύψουν την απόσταση, αφού πρώτα είχαν ανεφοδιαστεί στον αέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης