Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λάδι στη φωτιά: Η Γαλλία ζητά παρέμβαση στο Μάλι - Θα βρεθούν απέναντι στους Ρώσους, ως... «σωτήρες» των Azawad;

Λάδι στη φωτιά: Η Γαλλία ζητά παρέμβαση στο Μάλι - Θα βρεθούν απέναντι στους Ρώσους, ως... «σωτήρες» των Azawad;
Οι αντάρτες του Azawad που επιδιώκουν την αυτονομία αναζητούν εδώ και καιρό διεθνή υποστήριξη
Σχετικά Άρθρα
Το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι LCI μετέδωσε δηλώσεις γάλλου απόστρατου συνταγματάρχη για την ανάγκη γαλλικής επέμβασης στην κατάσταση στο Μάλι.
Τόνισε ότι είναι καιρός οι Γάλλοι να υποστηρίξουν την Ουκρανία στις προσπάθειές της στην Αφρική προκειμένου να βλάψουν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή.
Ο συνταγματάρχης φέρεται να υποστήριξε το σενάριο υποστήριξης του κινήματος Azawad (αναγνωρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση στη Ρωσία).
Οι δηλώσεις αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της πρόσφατης δημιουργίας της Αφρικανικής Διοίκησης των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Παρίσι.
Η νέα μονάδα θα μπορούσε να γίνει εργαλείο για την εφαρμογή μιας πιο ενεργής γαλλικής πολιτικής στην Αφρική με στόχο την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής.
Αν και δεν μιλάμε για άμεση στρατιωτική επέμβαση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Γαλλία θα μπορούσε να ξεκινήσουν μια εκστρατεία υποστήριξης των Τουαρέγκ και Αζαουαντιανών.
Η υποστήριξη αυτών των κινημάτων θα μπορούσε να γίνει μέρος μιας στρατηγικής γραμμής με στόχο την αποδυνάμωση της θέσης της Ρωσίας στην περιοχή.
Οι αντάρτες του Azawad που επιδιώκουν την αυτονομία αναζητούν εδώ και καιρό διεθνή υποστήριξη. Ίσως θα το λάβουν τώρα από τη Γαλλία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στο Μάλι.

Σε διαρκή ανάφλεξη

Το Azawad, «Αζαγουάντ» ή «Αζαγουάδ» εκτείνεται στο βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας του Μαλί και είναι μη αναγνωρισμένο κράτος.
Περιλαμβάνει τις τρεις επαρχίες του βορείου Μαλί, τις περιοχές Τομπουκτού, Κιντάλ και Γκαό, καθώς και μέρος της περιοχής Μόπτι, αλλά δεν αποτελεί διοικητική περιφέρεια της χώρας.
Στις 6 Απριλίου 2012, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαγουάντ, που αποτελείται κυρίως από αντάρτες της φυλής των Τουαρέγκ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του «Κράτους του Αζαγουάντ». Η κίνηση αυτή δε βρήκε μεγάλη αντίσταση από πλευράς της διεθνώς αναγνωρισμένης κεντρικής κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του στρατού, καθώς αυτός είναι αποδιοργανωμένος μετά από το πρόσφατο κίνημα χαμηλόβαθμων αξιωματικών.
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία η περιοχή βρίσκεται, το Μάρτιο του 2012, στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Γαλλία, που έχει πολύ στενές σχέσεις με την πρώην αποικία της, απέρριψε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Αζαγουάντ. Το ίδιο έπραξε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εν μέσω φόβου περί γενικευμένης αποσταθεροποίησης της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης