Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδίστακτοι οι Ουκρανοί - Πως απετράπη με παρέμβαση ΗΠΑ σχέδιο δολοφονίας του Putin - Οι σκληρές προειδοποιήσεις Ρωσίας

Αδίστακτοι οι Ουκρανοί - Πως απετράπη με παρέμβαση ΗΠΑ σχέδιο δολοφονίας του Putin - Οι σκληρές προειδοποιήσεις Ρωσίας
Οι Ουκρανοί σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στις 28 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη - Οι Αμερικάνοι λένει ότι δεν γνώριζαν τίποτα
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα του πολέμου στην Ουκρανία ήταν και παραμένει μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένες οι μεγάλες δυνάμεις να φτάσουν για να επιτύχουν τους στόχους τους.
Εάν δηλαδή είναι όντως έτοιμες να προχωρήσουν ή να εξουσιοδοτήσουν ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη στρατιωτική αντιπαράθεση σε τέτοιο σημείο που θα καθιστούσε μια πυρηνική σύρραξη... αναπόφευκτη.

Αδίστακτο το Κίεβο

Μια τέτοια ενέργεια φαίνεται πως είχε σχεδιάσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky με τους στενούς του συνεργάτες στο Κίεβο.
Η ενέργεια αυτή προέβλεπε τη δολοφονία του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin καθώς και του υπουργού Άμυνας, Andrey Belousov μέσω τρομοκρατικού χτυπήματος που φέρεται να είχε σχεδιαστεί για τις 28 Ιουλίου, την ημέρα των εορτασμών της Ημέρας του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη.

Η επίθεση

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta η τρομοκρατική επίθεση σχεδιαζόταν να γίνει κατά τη διάρκεια της παρέλασης και στόχοι ήταν ο Putin και ο Belousov.
Σε δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση Rossiya 1 o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov υποστήριξε ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί να εκτελεστεί στις 28 Ιουλίου και απέτυχε μόνο και μόνο λόγω της «πολύ σκληρής συνομιλίας» που υπήρξε μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και του αμερικανικού Πενταγώνου.

Δεν ήξεραν τίποτα…

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, οι ανησυχίες της Μόσχας ήταν τόσο έντονες που ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Andrey Belousov συνομίλησε με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Lloyd Austin, διατυπώνοντας τις υποψίες και τις πληροφορίες που είχε η Ρωσία σχετικά με την επικείμενη ουκρανική τρομοκρατική επίθεση.
Η ρωσική τηλεόραση ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες αποτελούν κρατικό απόρρητο και δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε κάποιο σχόλιο.
Ωστόσο, οι New York Times επιβεβαίωσαν ότι πράγματι ο Austin δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Belousov στις 12 Ιουλίου για μια μυστική ουκρανική επιχείρηση κατά της Ρωσίας, η οποία θεωρούσε ότι είχε την έγκριση των Αμερικάνων.
Οι Times επικαλέστηκαν μάλιστα δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, που φέρονται να δήλωσαν ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί προκάλεσαν έκπληξη στους αξιωματούχους του Πενταγώνου και ότι οι ίδιοι δεν είχαν καμία γνώση για τέτοιου είδους ενέργεια.

Το πήραν σοβαρά οι Αμερικάνοι

Όπως είπε ο Ryabkov, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο Belousov με τον Austin, η Ρωσία επισήμανε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να πείσουν την Ουκρανία να εγκαταλείψει αυτές τις προθέσεις της
Σύμφωνα με τον Ryabkov, o Austin φέρεται να εξεπλάγη με αυτή την είδηση, «αλλά την πήρε πολύ σοβαρά».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Ουάσινγκτον επικοινώνησε με την Ουκρανία και προειδοποίησε το Κίεβο ότι, εάν σχεδίαζε τέτοια επιχείρηση, δεν θα έπρεπε να την πραγματοποιήσει.
«Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, μην το κάνετε» αναφέρεται πως ήταν το μήνυμα των Αμερικάνων.

Το μήνυμα ελήφθη

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας, είναι προφανές πως το μήνυμα της Μόσχας έφτασε εκεί που έπρεπε.
«Μπορώ να πω ότι σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, το σήμα που εστάλη από τη ρωσική πλευρά στην Ουάσιγκτον - και όπως καταλαβαίνω, όχι μόνο στην Ουάσιγκτον, αλλά και σε κάποιες άλλες πρωτεύουσες που ελέγχονται από την Ουάσιγκτον - έφτασε.
Αποφύγαμε μια νέα κλιμάκωση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ryabkov.
Όπως είπε, το συγκεκριμένο επεισόδιο πέρασε...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης