Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πρώτη φορά το βλέπω» - Τα... λάφυρα των Ρώσων στρατιωτικών αποκαλύπτουν τα σχέδια των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

«Πρώτη φορά το βλέπω» - Τα... λάφυρα των Ρώσων στρατιωτικών αποκαλύπτουν τα σχέδια των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων
Δυσκολεύει η κατάσταση για τους Ουκρανούς - Χάνουν και το πλεονέκτημα των drones...
Η ουκρανική πλευρά βασιζόταν - το τελευταίο ειδικά διάστημα - σε μη επανδρωμένα συστήματα επειδή ήταν ένας φθηνός τρόπος για να καλυφθεί τουλάχιστον εν μέρει το έλλειμμα των συμβατικών όπλων.
Έτσι, έχοντας χάσει σημαντικά μέρη του στόλου του στην αρχή της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, το Κίεβο άρχισε να αναπτύσσει ναυτικά drones.
Η ιδέα που προτάθηκε ήταν η εξής: να χωριστεί ένα πλοίο σε λειτουργίες - αντιαεροπορικά, επίθεση, αναγνώριση - τοποθετώντας διάφορα συστήματα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Είναι αλήθεια ότι η υλοποίηση της ιδέας αποδείχθηκε δύσκολη στην πράξη. Σε αντίθεση με κάποιο μεγάλο πλοίο, ένα drone είναι μια ασταθής πλατφόρμα, επομένως η ακρίβεια του πυροβολικού ή των κατευθυνόμενων πυραύλων πέφτει εύκολα στο κενό.
Ωστόσο, η ουκρανική αμυντική βιομηχανία δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες να δημιουργήσει μια αποτελεσματική «χίμαιρα».
Προφανώς, παρόμοια προσέγγιση εφαρμόστηκε και στα συστήματα αέρος.
Η αεροπορία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέστη μεγάλες απώλειες και ο υφιστάμενος στόλος αεροσκαφών είναι σοβαρά περιορισμένος σε δυνατότητες λόγω της ισχυρής ρωσικής αεράμυνας. Ακόμη και τα πολυαναμενόμενο αμερικανικά F-16 δεν έχουν επηρεάσει την κατάσταση - τουλάχιστον όχι ακόμα. Οι λειτουργίες που εκτελεί η αεροπορία πρώτης γραμμής και του στρατού στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις —ιδίως, η καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και οχυρώσεων, καθώς και επιθέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές— επιχειρείται να ανατεθεί σε drones από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Βολικός στόχος τα... «Baba Yaga»

Οι Ουκρανοί βασίζονται ιδιαίτερα σε γεωργικά drones λόγω της μεγάλης χωρητικότητας τους.
Τέτοια μηχανήματα, φυσικά, είναι αρκετές φορές φθηνότερα από τα αεροπλάνα, αλλά εξακολουθούν να είναι σχετικά ακριβά - κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια.
Ωστόσο, το μεγάλο μέγεθος των συσκευών και ο χαρακτηριστικός ήχος, για τον οποίο τα agrodrones έλαβαν το παρατσούκλι «Baba Yaga» από τον ρωσικό στρατό, τα καθιστούν βολικό στόχο.

5ca295_84c71776f6bf4837ac4295b619ab39a3mv2.webp
Μονάδες της ομάδας του Βορρά κατέρριψαν δύο βαριά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Baba Yaga των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πάνω από τις θέσεις τους κοντά στο Kharkiv.
Στις αρχές Αυγούστου, μια φωτογραφία εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο, ένας άνδρας με ρωσική στρατιωτική στολή δείχνει ένα κατεστραμμένο βαρύ drone.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, στη συσκευή προσαρτήθηκε ένας νέος τύπος ρυθμιζόμενου βλήματος με την ένδειξη BK-3OF. Προφανώς, πρόκειται για ανάπτυξη πυρομαχικών κατακερματισμού υψηλής έκρηξης από το φορητό αντιαρματικό σύστημα της Ουκρανίας Corsair.
unnamed_2_22.jpg
Μέχρι τώρα, ο ουκρανικός στρατός μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα μόνο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB2.
Ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε στις ελπίδες του Κιέβου, και έγινε εύκολη λεία για τη ρωσική αεράμυνα.
Αν προηγουμένως οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν το πλεονέκτημα στα drones, τώρα το χάνουν.
Ο ρωσικός εξοπλισμός παράγεται τόσο από κρατικές επιχειρήσεις όσο και από ομάδες εθελοντών.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας στα τέλη Ιουλίου, ο αριθμός των drones για την πρώτη γραμμή στο μέτωπο έχει αυξηθεί σε τέσσερις χιλιάδες την... ημέρα.

Πώς τα ναυτικά drones επιδρούν σε όλα τα μέτωπα του πολέμου και αλλάζουν τους όρους τους παιχνιδιού

Η Ουκρανία μπόρεσε ωστόσο να επανεκκινήσει τις εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων από το κύριο λιμάνι της Οδησσού.
Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από ρωσικά πλοία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στην Ουκρανία, δίνοντας κρίσιμο επιπλέον χρόνο στα πληρώματα αεράμυνας για να τους αναχαιτίσουν.
Ως απάντηση, η Ρωσία μετέφερε αναγνωριστικά αεροπλάνα, μαχητικά τζετ, ελικόπτερα, εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών από την πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσει τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας, χαλαρώνοντας έτσι λίγη από την πίεση που υφίστανται οι επίγειες δυνάμεις της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης