Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία φλέγεται μετά τη δολοφονία των 3 κοριτσιών - Βίαιες διαδηλώσεις για 6η ημέρα, επιθέσεις σε τζαμιά και μετανάστες

Η Βρετανία φλέγεται μετά τη δολοφονία των 3 κοριτσιών - Βίαιες διαδηλώσεις για 6η ημέρα, επιθέσεις σε τζαμιά και μετανάστες
Η Βρετανία αντιμετώπισε έξι ημέρες βίαιων διαδηλώσεων, οι οποίες είχαν ως στόχο τζαμιά και ξενώνες φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
H Βρετανία φλέγεται - και ο νέος ηγέτης της Keir Starmer ελπίζει να σβήσει τις φωτιές στρεφόμενος στο παρελθόν του ως δικηγόρος.
Όπως μεταδίδει το Politico, μετά από μόλις ένα μήνα ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκε στη δίνη των ταραχών που συνδέονται με την ακροδεξιά.
Η Βρετανία αντιμετώπισε έξι ημέρες βίαιων διαδηλώσεων, οι οποίες είχαν ως στόχο τζαμιά και ξενώνες φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Ο Starmer αγωνίζεται να ανακτήσει τον έλεγχο, ενισχύοντας το σύστημα δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι προκάλεσε τα βίαια επεισόδια;

Στις 29 Ιουλίου, το Σάουθπορτ - μια παραθαλάσσια πόλη λίγο έξω από το Λίβερπουλ - συγκλονίστηκε από μια αδιανόητη τραγωδία.
Τρία κορίτσια - η Bebe King, έξι ετών, η Elsie Dot Stancombe, επτά ετών, και η Alice Dasilva Aguiar, εννέα ετών - μαχαιρώθηκαν θανάσιμα ενώ παρακολουθούσαν μια χορευτική εκδήλωση με θέμα την Taylor Swift.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης άλλα 10 άτομα, ορισμένα σοβαρά.
Ένας 17χρονος συνελήφθη και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε γεννηθεί στο Κάρντιφ από γονείς από τη Ρουάντα.
Δεν έχει γνωστούς δεσμούς με το Ισλάμ.
Όπως συνηθίζει η βρετανική νομοθεσία για υπόπτους κάτω των 18 ετών, η αστυνομία δεν τον κατονόμασε αρχικά.
Μέσα σε λίγες ώρες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από ψευδείς φήμες σχετικά με το ιστορικό του - μεταξύ άλλων ότι υπήρχε ισλαμιστική σχέση με τους φόνους και ότι ο δράστης ήταν αιτών άσυλο, τα οποία η αστυνομία δήλωσε αργότερα ότι δεν ήταν αληθινά.
Μια αγρυπνία για τα θύματα την περασμένη Τρίτη καταλήφθηκε από άτομα που σύμφωνα με την αστυνομία συνδέονταν με την ακροδεξιά English Defense League, μια οργάνωση που έχει πλέον καταργηθεί. 
Ξήλωσαν τούβλα από κατοικίες για να τα πετάξουν στην αστυνομία και στο τζαμί του Σάουθπορτ, το οποίο χτυπήθηκε επίσης με βόμβες μολότοφ.
Τις ημέρες που ακολούθησαν τις ταραχές στο Σάουθπορτ, νέες ταραχές ξέσπασαν σε όλη την Αγγλία και στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η οργισμένη, ισλαμοφοβική δυσαρέσκεια που είχε από καιρό αναπτυχθεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε στην επιφάνεια.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2023,
καμία θρησκευτική ομάδα δεν αντιμετώπισε περισσότερα εγκλήματα μίσους που να συνδέονται με την πίστη από τους μουσουλμάνους της Βρετανίας.
Το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2023, περισσότερα από 4 στα 10 από όλα τα καταγεγραμμένα εγκλήματα θρησκευτικού μίσους στρέφονταν κατά των μουσουλμάνων.
Οι απόψεις σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο επηρέασαν επίσης πολλούς από τους ταραξίες, οι οποίοι, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης Hope not Hate, χρησιμοποίησαν κατά καιρούς το σύνθημα "σταματήστε τις βάρκες" - το οποίο είχε υιοθετήσει η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση καθώς προσπαθούσε να ανακόψει τις μεταναστευτικές διελεύσεις μικρών σκαφών στη Μάγχη.
Άλλοι φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα, σύμφωνα με την Telegraph.
Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν μουσουλμανικές ομάδες να φωνάζουν "Allahu akbar" (ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος) καθώς συγκρούονταν με ταραξίες στο Μπόλτον.

Πόσο διαδεδομένες είναι οι ταραχές;

Την επομένη της εξέγερσης στο Σάουθπορτ, βίαιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ για κάποιες μικροσυμπλοκές με την αστυνομία.
Τις τέσσερις ημέρες που ακολούθησαν, βίαιες ακροδεξιές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις.
Με εξαίρεση μια διαδήλωση στο Μπέλφαστ, όλες οι διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα στην Αγγλία - με τον κύριο όγκο τους σε πόλεις των Midlands και της βόρειας Αγγλίας, όπως το Μπλάκπουλ, το Χαλ, το Λιντς, το Μάντσεστερ, το Νότιγχαμ, το Μπόλτον, το Λίβερπουλ και το Σάντερλαντ.

Ποιος κρύβεται πίσω από τις ταραχές;

Αρκετές προσωπικότητες υψηλού προφίλ, γνωστές για τις ακροδεξιές τους απόψεις, έκαναν ηχηρά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες και καταδικάστηκαν από την κυβέρνηση για την όξυνση των εντάσεων μέσω των αναρτήσεων τους.
Ο Stephen Yaxley-Lennon,
ο οποίος λειτουργεί με το ψευδώνυμο Tommy Robinson, είναι εδώ και καιρό ένας από τους σημαντικότερους ακροδεξιούς και αντιμουσουλμανικούς ακτιβιστές της Βρετανίας και ίδρυσε το 2009 την καταργημένη πλέον English Defence League (EDL).
Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Robinson βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα ξενοδοχείο στην Κύπρο,
από όπου έχει αναρτήσει έναν καταιγισμό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε ανάρτηση έχει προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές και έχει κοινοποιηθεί από ακροδεξιές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του αμερικανικού InfoWars Alex Jones.
Οι αναρτήσεις ποικίλλουν από ισχυρισμούς για "αθώους Άγγλους που καταδιώκονται" μέχρι αντιμουσουλμανική ρητορική όπως "οι γυναίκες μας δεν είναι κρέας χαλάλ".
Ο Robinson δημοσίευσε ένα βίντεο δύο ημέρες μετά την επίθεση στο Σάουθπορτ στο οποίο καλούσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν ήρεμοι και οι υποστηρικτές του έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι έχει καταδικάσει τη βία.
Η English Defence League έχει επισήμως καταργηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία.
Ο συναγωνιστής του Laurence Fox έγραψε επίσης στο Twitter λέγοντας ότι "πρόκειται για πόλεμο" και ότι "εδώ και δεκαετίες τα κορίτσια της Βρετανίας βιάζονται από βάρβαρους μετανάστες".
Αυτό το μήνυμα έχει προβληθεί περισσότερες από 3 εκατομμύρια φορές.

Πόσο οργανωμένη είναι η ακροδεξιά της Βρετανίας;

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ακροδεξιά της Βρετανίας έχει μικρή πολιτική οργάνωση.
Ενώ τα κόμματα που συνδέονται ρητά με τη βρετανική ακροδεξιά έχουν συγκεντρώσει στο παρελθόν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους στις γενικές εκλογές και έχουν κερδίσει εκπροσώπηση στα τοπικά συμβούλια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κόμματα της ακροδεξιάς έχουν ασκήσει μικρή επίδραση στις πρόσφατες εκλογές σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Το Reform U.K. - το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα του οποίου ηγείται ο Nigel Farage - πήρε αποστάσεις από τις ταραχές και καταδίκασε τα "επίπεδα βίας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες".
Ο Farage έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για τη διάδοση "θεωριών συνωμοσίας" σχετικά με την αρχική επίθεση στο Σάουθπορτ.
Έχει επίσης στο παρελθόν επιστήσει την προσοχή και επικρίνει ξενοδοχεία που φιλοξενούν μετανάστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης