Ο Trichet τάχθηκε κατά μιας έκτακτης μείωσης επιτοκίων από τη Fed
Όπως δήλωσε, μιλώντας στο CNBC, η πρόσφατη ταχεία ενίσχυση του ιαπωνικού γιεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια καθυστερημένη και υγιής διόρθωση - και δεν είναι καιρός να πανικοβληθούμε για τον ευρύτερο αντίκτυπο στην αγορά. Σύμφωνα με τον Trichet, ο συνδυασμός της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής που έγινε «γερακίσια», των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και των απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ ταρακούνησε τις αγορές σε όλο τον κόσμο.
«Τα τρία αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους, κατά τη γνώμη μου, στην ενεργοποίηση αυτής της διόρθωσης [του δολαρίου-γιεν], που ωστόσο είχε καθυστερήσει, διότι όλοι γνώριζαν ότι το γιεν δεν ήταν σε κατάλληλη θέση και το carry trade ήταν, θα έλεγα, πολύ ενεργό κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου», δήλωσε ο Trichet, ο οποίος ήταν επίσης πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.
Επισημαίνεται ότι ως «διόρθωση» ορίζεται γενικά η πτώση της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου ή δείκτη κατά 10% ή περισσότερο, που το επαναφέρει πιο κοντά σε μια μακροπρόθεσμη τάση.
Ένα carry trade αφορά έναν επενδυτή που δανείζεται ένα νόμισμα με χαμηλά επιτόκια και το επανεπενδύει σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση αλλού - εκμεταλλευόμενος αυτή τη διαφορά για να αποκομίσει οικονομικό κέρδος. Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν σε carry trades σε γιεν, προσελκύονται από τη χαμηλή μεταβλητότητα και την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας.
«Η διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί ως υγιής διόρθωση, από ορισμένες απόψεις. Θα δούμε, φυσικά, πρέπει να παραμείνουμε εξαιρετικά προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, αλλά έχουμε καλές εξηγήσεις για τη διόρθωση που ... παρατηρήσαμε την περασμένη Παρασκευή και χθες» δήλωσε ο Trichet μιλώντας στο CNBC και συμπλήρωσε «ήταν μάλλον καθυστερημένη και έχουμε μια σειρά από θετικά στοιχεία στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην παγκόσμια οικονομία, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν και δικαιολογούν τη μη δημιουργία πανικού - όχι πανικού, το οποίο, όπως μου φαίνεται, είναι πολύ, πολύ σημαντικό στην παρούσα συγκυρία».
«Δεν βλέπω λόγο πανικού για τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Trichet, επισημαίνοντας τον σύνθετο δείκτη διευθυντών αγορών των ΗΠΑ για τον Ιούλιο, ο οποίος παρέμεινε σε έδαφος ανάπτυξης.
Η συζήτηση για την ύφεση στις ΗΠΑ ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά από μια ασθενέστερη του αναμενόμενου έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ απέρριψαν την ιδέα ότι τα στοιχεία υποδήλωναν σοβαρή ύφεση.
«Όχι» σε έκτακτη μείωση επιτοκίων από Fed
Παράλληλα, ο Trichet δήλωσε ότι ενώ η Fed μπορεί να αμφιταλαντεύεται μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης, τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν μια έκτακτη μείωση επιτοκίων.
«Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα γνωρίζουμε, δεν βλέπω ότι θα είχε νόημα, η Fed να δώσει ένα τέτοιο στοιχείο - δεν θα έλεγα πανικού, αλλά ένα στοιχείο ανησυχίας που δεν είναι απαραίτητα δικαιολογημένο», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερα στοιχεία θα παρουσιάσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες εβδομάδες.
Αναφερόμενος σε ένα άλλο σημάδι οικονομικής ισχύος, ο Trichet είπε ότι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, υπήρξε μια διαρκής περίοδος αποπληθωρισμού για την οποία θα πρέπει να πιστωθούν οι κεντρικές τράπεζες.
«Καταλήγω λέγοντας ότι από κάποια άποψη, αυτό που συνέβη [στις αγορές] το οποίο δεν είχε προβλεφθεί, μπορεί να ερμηνευθεί ως υγιής διόρθωση, αλλά παραμένω πολύ προσεκτικός και συνετός» τόνισε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών