Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα κοντράρει τον Elon Musk - Λανσάρει υπηρεσία δορυφορικού internet απέναντι στην κυριαρχία της SpaceX

Η Κίνα κοντράρει τον Elon Musk - Λανσάρει υπηρεσία δορυφορικού internet απέναντι στην κυριαρχία της SpaceX
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι δορυφόροι LEO έχουν ύψιστη γεωστρατηγική σημασία
Η κρατική εταιρεία της Κίνας εκτόξευσε την Τρίτη τους πρώτους 18 δορυφόρους προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή μια νέα υπηρεσία δορυφορικού Internet απέναντι στο κυρίαρχο Starlink του Elon Musk, που το Πεκίνο αντιλαμβάνεται ως γεωστρατηγική απειλή.
Ειδικότερα οι σχετικοί δορυφόροι της εταιρείας SSST (Shanghai Spacecom Satellite Technolog) εκτοξεύτηκαν από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων του Ταϊγουάν στη βόρεια επαρχία Σανζί, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO), οι οποίοι είθισται να κινούνται σε ύψος 300-2.000 χιλιομέτρων και προσφέρουν ταχύτερη επικοινωνία σε σχέση με τους μεγαλύτερους και ακριβότερους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που εκτοξεύονται σε υψηλότερες τροχιές.
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι δορυφόροι LEO έχουν ύψιστη γεωστρατηγική σημασία.
Από το 2022, όταν ο στρατός της Ουκρανίας αξιοποίησε το Starlink, τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας έχουν δημοσιεύσει σειρά άρθρων σχετικά νε την απειλή που επιφέρει το Starlink στα κινεζικά συμφέροντα.
Στα άρθρα αυτά η SpaceX, η εταιρεία του Musk που προσφέρει την υπηρεσία Starlink, παρουσιάζεται ως κομμάτι της «διαστημικής ηγεμονίας» που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ για να αποκτήσουν «μονομερές στρατιωτικό πλεονέκτημα» στο Διάστημα.
Το Starlink περιλαμβάνει σήμερα σχεδόν 6.000 δορυφόρους LEO, αριθμός που σχεδιάζεται να αυξηθεί στις δεκάδες χιλιάδες τα επόμενα χρόνια.
Η υπηρεσία προορίζεται κυρίως για απομονωμένες περιοχές με ελλιπή κάλυψη από επίγεια δίκτυα, καθώς και για πλοία, αεροπλάνα, ακόμα και τροχόσπιτα.
Ανάλογες υπηρεσίες internet ετοιμάζουν η Amazon με το Project Kuiper καθώς και η εταιρεία OneWeb, μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης