Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο χορός των γερακιών: Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Kamala Harris σε πολεμική γραμμή, αποκαλεί Orban και Putin «δικτάτορες»

Ο χορός των γερακιών: Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Kamala Harris σε πολεμική γραμμή, αποκαλεί Orban και Putin «δικτάτορες»
Αποκαλυπτική η σύγκριση των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων των ΗΠΑ ως προς την προοσέγγισή απέναντι στο πρόσωπο του Viktor Orban
Τα πρώτα δείγματα γραφής του Tim Walz, που επιλέχθηκε ως υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών από την Kamala Harris, προμηνύουν τη συνέχιση της σκληρής αμερικανικής εξωτερικής στη γραμμή της «νατοϊκής παντοδυναμίας» πάνω στον πλανήτη.
Για να να το καταλάβει κανείς αυτό σε πλήρη διάσταση, αρκεί να συγκρίνει τα λεγόμενά του με όσα υποστηρίζει ο «απέναντι» υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, ο JD Vance, που θα βρεθεί στην προεκλογική κούρσα στο πλευρό του Donald Trump.
Για την ακρίβεια, οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Tim Walz και ο Ρεπουμπλικανός JD Vance, έχουν ελάχιστα κοινά.
Η αντίθεση στις κοσμοθεωρίες τους μπορεί να φανεί στην αντιμετώπιση του ηγέτη της Ουγγαρίας, Viktor Orban.

O Tim Walz θεωρεί ... «δικτάτορες» τον Putin και τον Orban

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, ο Tim Walz, εκλεκτός της Kamala Harris για την αντιπροεδρία υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δεν είναι δημοκρατικός ηγέτης.
«Μια εξωτερική πολιτική που σέβεται τις συμμαχίες μας – που δεν συμβιβάζεται με δικτάτορες όπως ο Vladimir Putin και ο Orban — είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε», τόνισε στις 23 Ιουλίου.
Εκφράζοντας αυτή τη γραμμή, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Walz πήγε ένα βήμα πιο πέρα κι από τον νυν πρόεδρο Biden, ο οποίος είπε τον Μάρτιο ότι ο Orban «δεν πιστεύει ότι η δημοκρατία λειτουργεί, αναζητά δικτατορία».
Τότε, το σχόλιο του Biden προκάλεσε οργή στην ουγγρική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να βελτιωθούν συνεχώς οι σχέσεις της Βουδαπέστης με τους Ρεπουμπλικάνους, και ειδικά με τον υποψήφιό τους αντιπρόεδρο, Vance.

Για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων JD Vance o Orban αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση

Ο Vance, ο οποίος ανακοινώθηκε ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Donald Trump στις 15 Ιουλίου, μίλησε με θετικά λόγια για τον Orban σε πολλά ζητήματα - από την τριτοβάθμια εκπαίδευση έως την κοινωνική πολιτική και την «αντι-woke» ατζέντα.
«Τι πρέπει να κάνετε στο Υπουργείο Παιδείας; Λοιπόν, κάνετε ό,τι έχει κάνει ο Viktor Orban στην Ουγγαρία, που βασικά λέει,"δεν επιτρέπεται να διδάσκετε πλέον κριτική θεωρία της φυλής, δεν επιτρέπεται να διδάσκετε πλέον κριτική θεωρία φύλου… Δεν επιτρέπεται να κάνετε αυτά τα πράγματα όταν χρηματοδοτήστε ακόμα και με ένα δολάριο ομοσπονδιακού χρήματος ή ένα δολάριο κρατικών χρημάτων», εξήγησε ο Vance σε ένα δεξιό podcast τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Υπερασπίστηκε ακόμη και τους στενούς δεσμούς του Όρμπαν με το Πεκίνο, ισχυριζόμενος: «Γιατί ο Viktor Orban πλησιάζει την Κίνα; Εν μέρει επειδή η αμερικανική ηγεσία δεν παίρνει έξυπνες αποφάσεις».

Μια νέα συμμαχία γεννιέται - Νέο δόγμα Trump-Orban για την ειρήνη

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος κυβερνά τη χώρα του για 14 χρόνια, ήταν ο μόνος ξένος ηγέτης εκτός από τον Kim Jong Un που ανέφερε ονομαστικά ο Trump στην ομιλία του για την αποδοχή υποψηφιοτήτων στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.
«Ουγγαρία, ισχυρή χώρα. Διοικείται από έναν πολύ ισχυρό, σκληρό ηγέτη. Είναι σκληρός τύπος. Ο Τύπος δεν τον συμπαθεί γιατί είναι σκληρός. Viktor Orban, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, πολύ σκληρός άνθρωπος», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι από την πλευρά του ο Ούγγρος ηγέτης τοποθετεί όλες του τις ... μάρκες σε μια νίκη των Ρεπουμπλικανών τον Νοέμβριο, λέγοντας στην ομιλία του στο θερινό στρατόπεδο του Tusványos στα τέλη Ιουλίου: «Ο Trump είναι προ των πυλών».
Ο Orban ισχυρίζεται μάλιστα ότι οι σύμβουλοί του «έχουν εισέλθει στο σύστημα συγγραφής προγραμμάτων της ομάδας του προέδρου Donald Trump» και «εμπλέκονται βαθιά» εκεί.
Μια νέα συμμαχία φαίνεται να γεννάται με σκοπό να πετάξει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το παλιό αμερικανικό «δόγμα των γερακιών».
Ωστόσο, όλα θα κριθούν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.


δε_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης