Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο τρόμος των κινεζικών υποβρυχίων ξυπνά τις ΗΠΑ δύο χρόνια μετά - Λύση τα νησιά Cocos της Αυστραλίας και για τα αεροσκάφη B-52

Ο τρόμος των κινεζικών υποβρυχίων ξυπνά τις ΗΠΑ δύο χρόνια μετά - Λύση τα νησιά Cocos της Αυστραλίας και για τα αεροσκάφη B-52
Το ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού για τα νησιά Cocos αντανακλά μια ευρύτερη προσπάθεια για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και υποδομής σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό
Σχετικά Άρθρα
Αναταραχή επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες υπό την ασφυκτική πίεση της αυξανόμενης κινεζικής υπεροχής στα υποβρύχια, αρχίζουν να σκέφονται σοβαρά την ανάπτυξη στρατιωτικής υποδομής στα απομακρυσμένα νησιά Cocos της Αυστραλίας.
Η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποτρεπτικές ικανότητες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν παράλληλα τις κινεζικές υποβρύχιες δραστηριότητες.
Τα νησιά Cocos είναι μια μικρή περιοχή με πληθυσμό μόλις 600 κατοίκων και βρίσκονται περίπου 3.000 χιλιόμετρα δυτικά της αυστραλιανής ηπειρωτικής χώρας.
Παρά το μέτριο μέγεθός τους, η γειτνίαση των νησιών με ένα σημείο αιχμής στον Ινδικό Ωκεανό, δηλαδή τα Στενά της Malacca με τον αγωγό που ευθύνεται για τις μισές αποστολές πετρελαίου της Κίνας - αποδεικνύει τη στρατηγική τους σημασία.
Το ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού για τα νησιά αντανακλά μια ευρύτερη προσπάθεια για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και υποδομής σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό.

Τα νησιά Cocos εξετάζονται ως σενάριο μαζί με άλλες τοποθεσίες όπως οι Φιλιππίνες, το Ανατολικό Τιμόρ και η Παπούα Νέα Γουινέα για πιθανά κατασκευαστικά έργα, ανέφερε το Reuters.
Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ και της περιφερειακής επιρροής τους, ως μια απάντηση απέναντι στην αυξανόμενη κινεζική υποβρύχια δραστηριότητα και στην κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Ένας πρόσφατος διαγωνισμός που δημοσιεύθηκε από το Ναυτικό των ΗΠΑ για τις υποδομές βάσης αναφέρει τα νησιά Cocos ως «πιθανή τοποθεσία».
Η Αυστραλία προωθεί επίσης τη στρατιωτική της υποδομή στα νησιά Cocos, με σχέδια για επέκταση του αεροδρομίου του νησιού φέτος.
Η αναβάθμιση θα επιτρέψει τη στέγαση βαρύτερων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του P-8A Poseidon, που είναι γνωστό για τις ικανότητές του στο υποβρύχιο κυνήγι.
Παρά τις εξελίξεις αυτές, οι Αυστραλιανές Αμυντικές Δυνάμεις διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει καμία τρέχουσα αμερικανική επένδυση στο νησί.
peta.gif

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την ανάπτυξη βομβαρδιστικών στην Αυστραλία

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν μια σημαντική συμφωνία για την ενίσχυση της παρουσίας των αεροσκαφών τους στην Αυστραλία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αύξηση της ανάπτυξης βομβαρδιστικών.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ακολουθεί τις Υπουργικές Διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Αυστραλίας που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Αυγούστου, όπου τα δύο έθνη συζήτησαν μια σειρά αμυντικών και στρατηγικών πρωτοβουλιών.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Penny Wong, και ο υπουργός Άμυνας, Richard Marles, ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για τις ετήσιες συζητήσεις τους με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin.
Ο Ostin δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους».
Επιπλέον, θα λαμβάνουην χώρα συχνότερες αποστολές αμερικανικών βομβαρδιστικών στην περιοχή. Αυτή η κίνηση αναμένεται να ενισχύσει τις κοινές εκπαιδευτικές προσπάθειες και τις περιφερειακές ασκήσεις, αντανακλώντας μια βαθύτερη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
KC-135.webp

Παίζουν με τη φωτιά... και το Πεκίνο 

Απαντώντας στις ανησυχίες ότι αυτή η ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις με το Πεκίνο και να καταστήσει την Αυστραλία πιο σημαντικό στόχο, η αυστραλιανή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία για ενισχυμένη συνεργασία με γειτονικά έθνη.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει σταθμεύσει τακτικά βομβαρδιστικά και μαχητικά σε αυστραλιανές βάσεις όπως η RAAF Tindal και το Darwin για κοινές επιχειρήσεις και ασκήσεις με Αυστραλούς και άλλους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού.
Ωστόσο, έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία ανάπτυξη της Task Force βομβαρδιστικών στην Αυστραλία, υποδηλώνοντας ένα σημαντικό κενό σε αυτές τις στρατηγικές δραστηριότητες.
Οι EurAsian Times ανέφεραν επίσης προηγουμένως ότι τα έγγραφα σχετικά με στρατιωτικό διαγωνισμό των ΗΠΑ στην RAAF Tindal αποκαλύπτουν προτάσεις για εγκαταστάσεις έξι βομβαρδιστικών B-52 και αεροσκαφών ανεφοδιασμού, υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό σκοπό αυτών των πρωτοβουλιών.
Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Marles έκανε λόγο για στρατηγικά οφέλη από την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.
Είπε ότι αυτή η επέκταση θα ενισχύσει τις ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία, επιτρέποντας ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και ασκήσεων με εταίρους όπως η Ιαπωνία. Ο Marles τόνισε επίσης τη δέσμευση για επέκταση των τριμερών ασκήσεων με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης