Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια ανάσα από τον «Μεγάλο Πόλεμο» η Μέση Ανατολή - «Πρώτα φόβος, ύστερα όλεθρος» το δόγμα του Ιράν - Αγωνία στο Ισραήλ

Μια ανάσα από τον «Μεγάλο Πόλεμο» η Μέση Ανατολή - «Πρώτα φόβος, ύστερα όλεθρος» το δόγμα του Ιράν - Αγωνία στο Ισραήλ
Η Τεχεράνη ακολουθεί στάση τακτικής υπομονής, καθώς σχεδιάζει να μεταφέρει τον τρόμο βαθιά στην επικράτεια του αντιπάλου της - Μήνυμα Pezeshkian στον Netanyahu μέσω ... Macron
Θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών είναι το ξέσπασμα του «Μεγάλου Πολέμου» στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο στον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron, ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται «να μείνει σιωπηλή απέναντι στην επιθετικότητα» των εχθρών της.
Τα ιρανικά αντίποινα προς το Ισραήλ, για τη δολοφονια του ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και αυτή τη φορά δεν θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αλλά επιδιώκεται να φέρουν ισχυρό στρατιωτικό και γεωπολιτικό πλήγμα στο εβραϊκό κράτος.
Για την ώρα βέβαια η Τεχεράνη ακολουθεί στάση τακτικής υπομονής, καθώς σχεδιάζει να μεταφέρει τον τρόμο βαθιά στην επικράτεια του αντιπάλου.
«Πρώτα φόβος και στη συνέχεια όλεθρος» θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια φράση η στρατηγική των ιρανών αξιωματούχων.
Από την άλλη, πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι του μετριοπαθούς στρατοπέδου, γνωρίζουν ότι με ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, είναι πολύ πιθανό να εμπλακεί σε έναν περιφερειακό, γενικευμένο πόλεμο με τον Ισραήλ αλλά και με τις ΗΠΑ, τον οποίο σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορέσει να στηρίξει.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Benjamin Netanyahu έχει λάβει το μήνυμα του ... φόβου και προσπαθεί να κατευνάσει τον γενικευμένο πανικό που επικρατεί στο Ισραήλ εν αναμονή αντιποίνων από το Ιράν για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν «ήρεμοι» και «ψύχραιμοι».
«Συνεχίζουμε προς τη νίκη. Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε επιφυλακή, και σας ζητώ ένα πράγμα: μείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση, χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε», δήλωσε ο Netanyahu, ο οποίος επισκέφθηκε τη βάση στρατολόγησης του στρατού Tel Hashomer,
H εφημερίδα «Al Arabiya», επικαλούμενη πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, μετέδωσε λίγο νωρίτερα ότι η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8/8 ή την Παρασκευή 9/8.

Θα απαντήσουμε την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο

Το ιρανικό δόγμα της «στρατηγικής υπομονής» επιβεβαίωσε από την πλευρά του, και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, διαμηνύοντας πως η απάντηση της χώρας, θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ali Bagheri Kani σε ανακοίνωσή του σήμερα.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η δολοφονία Haniyeh δεν θα είχε γίνει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Παράλληλα είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το Ιράν έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να αποφύγει τη σύγκρουση στην περιοχή.

To βασικό σενάριο για την επίθεση του Ιράν - Al Arabiya: Εντός 48 ωρών

Νέα σενάρια διακινούνται για το πότε θα εκδηλωθεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετά τη διάψευση της «προφητείας» των ΗΠΑ για απάντηση έως τις αρχές της εβδομάδας.
Δημοσίευμα του Al Arabiya αναφέρει ότι η αναμονή για την απάντηση του Ιράν διαρκεί περισσότερο από ό,τι ανέμεναν αρχικά οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς Αμερικάνοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, προειδοποίησαν την Κυριακή 4/8 και τη Δευτέρα 5/8 ότι η επίθεση θα πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών
Όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής, ούτε το Ιράν ούτε η Hezbollah έχει αναλάβει κάποιου είδους στρατιωτική ενέργεια, όπως αυτή που αναμενόταν.
Αν και η ακριβής φύση της στρατιωτικής απάντησης παραμένει ασαφής, Αμερικάνοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βεβαιότητα τους ότι αυτή… θα έρθει.
Σύμφωνα με το Al Arabiya, οι τελευταίες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η απάντηση ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη 8/8 ή την Παρασκευή 9/8, αναφέροντας ότι το Ιράν ενδεχομένως να περιμένει την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία.

Το σχέδιο επίθεσης του Ιράν

Οι εικασίες σχετικά με το πού θα χτυπήσει το Ιράν ή οι πληρεξούσιοί του, αντί αντιποίνων για τις πρόσφατες δολοφονίες του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, και του βουλευτή της Hezbollah, Fuad Shukr, δίνουν και παίρνουν…
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο γνωστός ιστότοπος γεωπολιτικού ενδιαφέροντος National Interest, παρότι συζητούνται πολλά σενάρια, όλα παραμένουν εικασίες – αν και υπάρχει ένα σενάριο το οποίο χρήζει ιδιαίτερης εξέτασης.
Αυτήν τη φορά το Ιράν δεν ενδιαφέρεται να χτυπήσει το Ισραήλ για να κάνει απλά επίδειξη δύναμης, όπως έκανε τον περασμένο Απρίλιο.
Αντίθετα, θέλει προκαλέσει σημαντικό πόνο και ζημιά στους Ισραηλινούς.
Όμως, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα: παρότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ένα πρώτο χτύπημα, δεν έχει τα στρατιωτικά μέσα και την ικανότητα να προστατευθεί από τυχόν αντίποινα είτε του Ισραήλ είτε των ΗΠΑ – πόσω μάλλον από ένα πλήγμα συνδυασμένων πυρών.
Επομένως, το καλύτερο σενάριο προϋποθέτει ένα χτύπημα σε κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή, π.χ. στη στενή λωρίδα γης που «κόβει» τη Γάζα από τη Δυτική Όχθη, που θα προκαλούσε τέτοιες αλυσιδωτές αντιδράσεις, ώστε το Τελ Αβίβ να μην μπορεί να απαντήσει με μια άμεση ή αποτελεσματική αντεπίθεση.
Αυτή η ισραηλινή επικράτεια, περίπου πενήντα οκτώ μίλια μήκους, χωρίζει περίπου 2,7 εκατομμύρια Άραβες στη Δυτική Όχθη από περίπου 1,8 εκατομμύρια Άραβες στη Γάζα.
Σε αυτήν την περιοχή, οι Ισραηλινοί έχουν πολυάριθμες στρατιωτικές βάσεις για να εξασφαλίσουν την προστασία τους.
Το Ιράν θα μπορούσε να στοχοποιήσει αυτές τις στρατιωτικές βάσεις, ελπίζοντας ότι η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια και ο θυμός στη Δυτική Όχθη θα οδηγήσουν σε εξέγερση κατά των Ισραηλινών.
Ένας δείκτης ότι το Ιράν θα χτυπήσει αυτή την περιοχή είναι ότι σε λίστα με στόχους που δημοσιεύουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης τέσσερις από τις επτά στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ βρίσκονται σε αυτή τη λωρίδα.

Αποκάλυψη Washington Post: Το Ισραήλ ενημέρωσε αμέσως τις ΗΠΑ ότι δολοφόνησε τον Ismail Haniyeh

Στην αποκάλυψη ότι το Ισραήλ ενημέρωσε άμεσα τις ΗΠΑ ότι αυτό ήταν πίσω από τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη προχωρά η Washington Post.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με έκπληξη και οργή, καθώς θεώρησαν τη δολοφονία αυτή ως μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια τους να επιτύχουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Μάλιστα η Washington Post αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή στο Ιράν επικρατούν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το στρατιωτικό πλήγμα στο Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά τις διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις στον Ιρανό πρόεδρο για αυστηρές συνέπειες. 

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Putin: Ζητά από το Ιράν να αναβάλει τα αντίποινα στο Ισραήλ, η Ρωσία σε ρόλο ειρηνοποιού

Σε μία βαρυσήμαντη παρέμβαση για το μέλλον της Μέσης Ανατολής αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων στον πλανήτη, προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putinζητώντας ευθέως από την ηγεσία του Ιράν να αναβέλει την επίθεση αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh -στις 31/7.
Συγκεκριμένα, ο Vladimir Putin έστειλε επιστολή στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, η οποία παραδόθηκε από τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Sergei Shoigu, που επισκέφτηκε την Τεχεράνη τη Δευτέρα 5/8.
Επιπλέον, η πρόταση του Ρώσου προέδρου Putin είναι η Μόσχα να αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Όπως αποκαλύπτουν οι Asian Times επικαλούμενοι πηγές, o Sergei Shoigu πρόκειται να συναντηθεί με τον Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Ali Akbar Ahmadian και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Mohammad Bagheri. Θα συναντηθεί επίσης με τον νέο Ιρανό Πρόεδρο Masoud Pezeshkian.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, το Ιράν εξέτασε την πρόταση του κ. Putin αλλά ζήτησε ρωσικά όπλα υψηλής τεχνολογίας ως μέρος της συμφωνίας: συγκεκριμένα, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, το οποίο έχει βεληνεκές έως και 400 χιλιόμετρα και ικανότητα παρακολούθησης πολλαπλών στόχων. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το S-400 μπορεί να παρακολουθεί αμερικανικά αεροσκάφη stealth όπως τα F-22 και F-35. 
Λίγες ώρες νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε πως ο Vladimir Putin συμβούλεψε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν να δώσει μια «συγκρατημένη απάντηση» στο Ισραήλ και να αποφύγει να βλάψει αμάχους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Ιράν ζήτησε από τη Μόσχα να επιταχύνει τις παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, ενώ πρόσθεσαν ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου και αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Ismail Haniyeh «είναι σαφές ότι προσπαθούν να πυροδοτήσουν έναν τέτοιο πόλεμο». 

Ηχηρό μήνυμα Marandi (Ιράν): Όποια κρατίδια του Κόλπου παρέμβουν υπέρ του Ισραήλ θα γίνουν στάχτη - Ακολουθεί το οικονομικό κραχ...


«Κανείς στην περιοχή εκτός από τον Netanyahu και τους ανθρώπους γύρω του δεν θέλει μια κλιμάκωση. Μια κλιμάκωση μπορεί να σημαίνει το τέλος της παγκόσμιας οικονομίας. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλακούν σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ θα εξαλειφθεί και οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα καταστραφούν και εκείνα τα καθεστώτα που φιλοξενούν τις αμερικανικές βάσεις θα καταστραφούν επίσης», δήλωσε ο ειδικός διαπραγματευτής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και ακαδημαϊκός Mohammad Marandi σε συνέντευξή του στο TRT World.
«Πρόκειται για μικρά καθεστώτα, πολύ ευάλωτα, με περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εάν οι Αμερικανοί χτυπήσουν το Ιράν, θα είναι υπεύθυνοι επειδή φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις. Δεν μπορούν να αποφύγουν την ευθύνη» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα φιλοαμερικανικά καθεστώτα του Κόλπου.
Άρα αυτό θα οδηγούσε σε οικονομική κατάρρευση, επεσήμανε, προσθέτοντας με νόημα, ότι όλοι έχουν ήδη δει τι συμβαίνει στο παγκόσμιο χρηματιστήριο.
«Έτσι, το έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι Αμερικανοί είναι να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτό που κάνουν», επεξήγησε ο Ιρανός αξιωματούχος.
«Στην πραγματικότητα, το Ιράν δεν έχει άλλη επιλογή από το να χτυπήσει το Ισραήλ, παρόλο που το Ιράν δεν επιθυμεί έναν περιφερειακό πόλεμο».
Επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ ότι δεν εμπόδισαν το ισραηλινό καθεστώς να διαπράξει φρικαλεότητες, λέγοντας: «Ό,τι και να κάνει το ισραηλινό καθεστώς, το καθεστώς στην Ουάσιγκτον θα το προστατεύσει, τα καθεστώτα στην Ευρώπη θα το προστατεύσουν».
Επισημαίνεται ότι οι περιφερειακές εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κλιμακώθηκαν ραγδαία όταν το Ισραήλ δολοφόνησε τον ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης. 
Στον απόηχο των ισραηλινών χτυπημάτων το Ιράν έχει προαναγγείλει ότι θα εξαπολύσει σκληρά αντίμετρα κατά του εβραϊκού κράτους.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Κάντε όλοι ένα βήμα πίσω

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken ζήτησε για πρώτη φορά δημόσια τόσο από το Ιράν όσο και από το Ισραήλ να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε έναν γενικευμένο πόλεμο.
«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη.
Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας, για να αποφευχθεί αυτό και διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν.
Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ» υποστήριξε ο Blinken, αναφέροντας πως παραμένει ακλόνητη η δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι επιθέσεων «τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας».

Austin (υπουργός Άμυνας ΗΠΑ): Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε το Ισραήλ

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin υποστήριξε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα πει εάν το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ, αλλά διεμήνυσε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να παράσχει κάθε υποστήριξη στο Ισραήλ, εάν χρειαστεί.
«Όσον αφορά το εάν και πότε το Ιράν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, δεν θα κάνω εικασίες για περαιτέρω ιρανικές ενέργειες.
Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τον στρατό μας και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε το Ισραήλ εάν μας ζητηθεί.
Είδατε ότι κάναμε μια σειρά από βήματα για να ενισχύσουμε τις θέσεις των δυνάμεών μας», είπε ο Austin.

Φιλο-ιρανικές οργανώσεις πίσω από την επίθεση στη βάση Ain al-Asad στο Ιράκ

Όπως είπε ο Austin, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πίσω από την επίθεση στην αεροπορική βάση Ain al-Asad στο Ιράκ, η οποία τραυμάτισε αρκετούς Αμερικανούς στρατιώτες, πραγματοποιήθηκε από σιιτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
«Όσον αφορά το ποιος ήταν πίσω από την επίθεση στο Ain al-Asad, είμαστε βέβαιοι ότι ήταν μια ένοπλη σιιτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Εξακολουθούμε ερευνούμε ποια οργάνωση είναι» υποστήριξε ο Austin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης