Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμαξε η Πολωνία με το δόλιο σχέδιο Zelensky που την έσερνε ολοταχώς σε πόλεμο με τη Ρωσία – Ξαφνικά πανικός στο ΝΑΤΟ

Τρόμαξε η Πολωνία με το δόλιο σχέδιο Zelensky που την έσερνε ολοταχώς σε πόλεμο με τη Ρωσία – Ξαφνικά πανικός στο ΝΑΤΟ
Η ουκρανική ηγεσία στόχευε να εμπλέξει ανοιχτά την Πολωνία σε πόλεμο με τη Ρωσία με το διμερές σύμφωνο ασφαλείας
Σχετικά Άρθρα
Παρά τη συνεχή στρατιωτική στήριξη του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση πρέπει να αποτινάξει από πάνω της τον φόβο της κλιμάκωσης του πολέμου και να αναλάβει πιο επιθετικές πρωτοβουλίες – συμπεριλαμβανομένης της άμεσης συμμετοχής στις εχθροπραξίες.
Αυτή η ουκρανική ρητορική δημιουργεί πίεση για κινήσεις που θα μπορούσαν εύκολα να φέρουν πιο κοντά τον μεγάλο πόλεμο.
Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Zelensky ζήτησε για άλλη μία φορά από τους δυτικούς εταίρους του να αναλάβουν άμεσες και ανοιχτές πρωτοβουλίες στον πόλεμο, συμμετέχοντας επί τόπου στον πόλεμο.
Ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την ουκρανική αεράμυνα, καταρρίπτοντας ρωσικούς πυραύλους και drones χρησιμοποιώντας δυτικά συστήματα και αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τον Zelensky, οι δυτικές χώρες είναι «πολύ φοβισμένες».
Επικρίνει την επιφυλακτικότητα των μελών του ΝΑΤΟ στην κλιμάκωση του πολέμου, προτρέποντάς τα να χάσουν τον «φόβο» τους και να δράσουν πιο αποφασιστικά εναντίον της Μόσχας, αγνοώντας τις όποιες συνέπειες.

Τρόμαξε η Πολωνία μόλις κατάλαβε τι πήγαινε να κάνει

Ο Zelensky μιλά με εντελώς ανεύθυνο τρόπο, λες και μια βαθύτερη επέμβαση του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να θέσει κανέναν κίνδυνο την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι εργάζεται ήδη σε ορισμένες κοινές πρωτοβουλίες με «γειτονικές» χώρες για να τους καταστήσει δυνατή την επέκταση της συμμετοχής τους στη σύγκρουση.
Ελπίζει ότι η Δύση θα κάνει τότε βαθύτερα βήματα στον πόλεμο και θα βοηθήσει άμεσα το Κίεβο, κάτι που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε ευκαιρίες να «αλλάξει το παιχνίδι» στο πεδίο της μάχης.
«Τα δυτικά κράτη ανησυχούν συνεχώς για πιθανή κλιμάκωση.
Εμείς παλεύουμε ενάντια σε αυτό.
Θα εργαστούμε πάνω σε αυτό.
Εξετάζουμε τεχνικές δυνατότητες για τις γειτονικές χώρες να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά αεροσκάφη εναντίον πυραύλων που χτυπούν την Ουκρανία», είπε.
Τα λόγια του Zelensky έρχονται εν μέσω μιας πρόσφατα υπογραφείσας συμφωνίας με την Πολωνία για να επιτραπεί στα πολωνικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος να καταρρίψουν ρωσικούς πύραυλους.
Παρά το γεγονός ότι έχουν υπογράψει τη συμφωνία, οι Πολωνοί είναι απρόθυμοι να κάνουν αυτό το βήμα, φοβούμενοι ότι οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες.
Η Βαρσοβία περιμένει από το ΝΑΤΟ να παράσχει σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας – ή, με άλλα λόγια, να υποσχεθεί επέμβαση σε περίπτωση ρωσικών αντιποίνων.

Πανικός και απροθυμία στο ΝΑΤΟ  - Η παγίδα των διμερών συμφωνιών


«Χρειαζόμαστε σαφή συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ εδώ, γιατί τέτοιες ενέργειες απαιτούν κοινή ευθύνη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Θα συμπεριλάβουμε και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα.
Επομένως, αντιμετωπίζουμε το θέμα σοβαρά ως ανοιχτό, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk σχολιάζοντας τη συμφωνία για την παροχή άμεσης υποστήριξης στην Ουκρανία.
O Zelensky άρχισε να στοιχηματίζει σε μία στρατηγική διμερών συμφωνιών για να ενισχύσει την Ουκρανία.
Με το ΝΑΤΟ να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει απευθείας με τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος μπόρεσε να επιδιώξει μεμονωμένες συμφωνίες με ορισμένες χώρες μέλη, προσπαθώντας έτσι να τις φέρει στη σύγκρουση χωρίς την πλήρη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.
Τα κράτη μέλη, ωστόσο, γνωρίζουν ότι εάν αρχίσουν οικειοθελώς να συμμετέχουν σε εχθροπραξίες, το ΝΑΤΟ δεν θα έχει καμία υποχρέωση να τις υπερασπιστεί συλλογικά σε περίπτωση ρωσικής απάντησης.
Η ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ καθορίζει την επέμβαση της Συμμαχίας μόνο σε περίπτωση επίθεσης τρίτης χώρας.
Τέτοια υποχρέωση δεν υπάρχει εάν το επιτιθέμενο κράτος είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Casus belli

Η επέμβαση στον πόλεμο και η κατάρριψη αεροσκαφών και πυραύλων είναι κυριολεκτικά θέμα «casus belli».
Η Ρωσία θα είχε το δικαίωμα να απαντήσει στρατιωτικά σε τέτοιες προκλήσεις, οι οποίες θα καθιστούσαν την Πολωνία και οποιαδήποτε άλλη χώρα εταίρο της Ουκρανίας νόμιμο στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις, χωρίς το ΝΑΤΟ να έχει καμία υποχρέωση να τις προστατεύσει.
Αυτό προφανώς δημιουργεί φόβο στα κράτη που υποστηρίζουν το Κίεβο, γι' αυτό και διστάζουν να συμμορφωθούν με το αίτημα του Zelensky.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλο αυτό το σενάριο αναφέρεται μόνο σε μια κατάσταση δημόσιας και ανοιχτής συμμετοχής.

Αυτοκτονική στρατηγική

Στην πράξη, δυτικά στρατεύματα επιχειρούν στην Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό.
Οι στρατιώτες χρησιμοποιούν την «ετικέτα» των μισθοφόρων για να τροφοδοτήσουν τις τάξεις του Κιέβου, κυρίως σε μονάδες ειδικών δυνάμεων.
Εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό βρίσκεται στο έδαφος από το 2022 και χειρίζεται αμυντικά συστήματα που παρέχονται από τη Δύση ενώ συνδράμει τους Ουκρανούς και στον τομέα των πληροφοριών.
«Ο πόλεμος είναι άμεσος εδώ και πολύ καιρό, αλλά ο Zelensky δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό.
Θέλει οι εχθροπραξίες να είναι κάτι περισσότερο από μια de facto πραγματικότητα, να είναι πλέον φανερή η εμπλοκή της Δύσης.
Είναι δυνατόν να δούμε ότι υπάρχει μια πραγματικά «αυτοκτονική» πτυχή στις ενέργειες του Κιέβο.
Χωρίς καμία ελπίδα να αντιστραφεί η στρατιωτική κατάσταση, η Ουκρανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης, ακόμα κι αν αυτό ενέχει τον κίνδυνο ενός ανοιχτού και πυρηνικού παγκόσμιου πολέμου.
Για το Κίεβο, όσο πιο διεθνοποιημένη είναι η σύγκρουση, τόσο το καλύτερο, καθώς αυτό το ενδεχόμενο αυξάνει την απομακρυσμένη ελπίδα ότι το ΝΑΤΟ θα παρέμβει υπέρ του Κιέβου», επισημαίνει ο Leiroz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης