Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή – Διχασμός στο Ιράν, o πρόεδρος Pezeshkian δεν θέλει επίθεση στο Ισραήλ – Γρίφος η στάση του Ayatollah Κhamenei

Ανατροπή – Διχασμός στο Ιράν, o πρόεδρος Pezeshkian δεν θέλει επίθεση στο Ισραήλ – Γρίφος η στάση του Ayatollah Κhamenei
Ο Ιρανός πρόεδρος Pezeshkian ζήτησε από τον ανώτατο ηγέτη να μην υπάρξει επίθεση στο Ισραήλ...
Να μην υπάρξει επίθεση στο Ισραήλ... ζήτησε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei ο πρόεδρος της χώρας Masoud Pezeshkian, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Jerusalem Post.
Ειδικότερα, o Pezeshkian προειδοποίησε τον Khamenei για τις επιπτώσεις της πιθανής επίθεσης και ζήτησε από τον επικεφαλής της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αποτρέψει τυχόν στρατιωτική επιχείρηση.
Όπως είπε ο Ιρανός πρόεδρος, τα ισραηλινά αντίποινα θα μπορούσαν να ακρωτηριάσουν την οικονομία της χώρας, τις υποδομές της και, εντέλει, θα έφερναν την κατάρρευση…
Η ιστοσελίδα Iran International αναφέρει πως ο Khamenei «παρέμεινε αδέσμευτος», ενώ «ούτε υποστηρίζει ούτε αντιτίθεται στις ανησυχίες του Pezeshkian».
Υπενθυμίζεται πως το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει απευθείας πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, για να εκδικηθεί τη δολοφονία του αρχηγού της Hamas, Ismail Haniye, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από φίλους και εχθρούς.
Ωστόσο, αυτή την επιθυμία για εκδίκηση, προφανώς, δεν συμμερίζονται όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Τεχεράνη, καθώς υπάρχουν φωνές που εκφράζουν ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Pezeshkian προειδοποίησε, επίσης, για τη ρητορική και τις ενέργειες ανώτερων στρατιωτικών διοικητών, που θα μπορούσαν να σύρουν τη χώρα σε πόλεμο, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζει αμείλικτη πίεση από φατρίες εντός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), που απαιτούν μια ισχυρή στρατιωτική απάντηση κατά του Ισραήλ, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και οικονομικό κόστος, επισημαίνει το Iran International.
Ο Ιρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η αντίθεσή του στη στρατιωτική δράση έχει τις ρίζες του στο εθνικό συμφέρον, και όχι στην έλλειψη γνώσης ή εμπειρίας σε θέματα ασφάλειας, όπως ισχυρίζονται οι σκληροπυρηνικοί εσωτερικοί του αντίπαλοι.
Τόνισε ότι η έναρξη ενός πολέμου με το Ισραήλ θα ακυρώσει την οικονομική ανάκαμψη και δεν θα γεφυρώσει το ήδη βαθύ χάσμα μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των πολιτών της, βλάπτοντας σοβαρά τη διεθνή θέση του Ιράν, που η χώρα πρέπει απεγνωσμένα να βελτιώσει.
Την περασμένη εβδομάδα, στενός συνεργάτης του Pezeshkian είπε στην The Telegraph ότι το σφάλμα ασφαλείας που οδήγησε στη δολοφονία του Ismail Haniyeh στο Ιράν «μπορεί να ήταν μια προσπάθεια των Φρουρών της Επανάστασης να κηλιδώσουν τη φήμη του νέου προέδρου.
Μπορεί να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ τις πρώτες μέρες της θητείας του και όλα αυτά λόγω των Φρουρών της Επανάστασης».
Η ιδιωτική έκκληση του προέδρου για αυτοσυγκράτηση έρχεται σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις για εκδίκηση – αν και ο Pezeshkian κατέστησε σαφές ότι δεν θα αμφισβητήσει τις πολιτικές που υπαγορεύει ο Ανώτατος Ηγέτης δημοσίως στις συναντήσεις του με ξένους αξιωματούχους.
«Στην τελετή ορκωμοσίας μου, μου είπαν να μιλήσω για τα προβλήματα της χώρας, αλλά η δέκατη τέταρτη κυβέρνηση δεν επιτρέπει στον εαυτό της να επικρίνει το Ιράν μπροστά σε άλλα έθνη».
Ο Pezeshkian μετά τη συνάντηση με τον κορυφαίο Ρώσο αξιωματούχο ασφαλείας Sergei Shoigu δήλωσε ότι «το Ιράν δεν επιδιώκει να επεκτείνει το εύρος της κρίσης στην περιοχή, αλλά το καθεστώς Netanyahu θα λάβει σίγουρα απάντηση για τα εγκλήματα και την αλαζονεία του».
Σημειώνεται πως ο Shoigu επισκέφθηκε την Τεχεράνη για να μεταφέρει το μήνυμα αποκλιμάκωσης του Vladimir Putin στις ιρανικές αρχές.
Ο Ιρανός πρόεδρος είπε επίσης στον Γάλλο ομόλογό του Macron την Τετάρτη ότι «το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να δώσει την κατάλληλη απάντηση» στη δολοφονία του Haniye από το Ισραήλ, χωρίς όμως να επαναλάβει τις σκληρές δηλώσεις του Ανώτατου Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των στρατιωτικών αρχών.
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Khamenei, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος τόνισε τη σημασία της «εμπιστοσύνης των πολιτών στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους», υπογραμμίζοντας τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ως ένδειξη βαθιάς δυσπιστίας.
Στις προεδρικές εκλογές του 2024 στο Ιράν - που διεξήχθησαν σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, μετά τον θάνατο του προέδρου Ebrahim Raisi σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο – σημειώθηκε το χαμηλότερο ποσοστό προσέλευσης στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 16 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν για τον Pezeshkian, πολλοί με την ελπίδα να αποτρέψουν τους σκληροπυρηνικούς να ηγηθούν και των τριών κλάδων της κυβέρνησης, παρόλο που ο ίδιος ο Pezeshkian ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τις πολιτικές που υπαγορεύει ο Ali Khamenei.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση


Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας τόνισαν την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση στην περιοχή.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Lemi ανακοίνωσε ότι είχε συνομιλία με τους ομολόγους του στην Τουρκία και την Αίγυπτο για να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον Lemy, αυτές οι εκκλήσεις έγιναν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αποτροπή της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ, της Hezbollah και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Πρόσθεσε δε ότι το Λονδίνο, το Κάιρο και η Άγκυρα τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για αυτοσυγκράτηση στην περιοχή και εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης