Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπλόφα ή δεύτερες σκέψεις Ιράν; - Θρίλερ... η επίθεση στο Ισραήλ - Απειλούν τη Hezbollah: Δυσανάλογη απάντηση αν στοχεύσετε άμαχους

Μπλόφα ή δεύτερες σκέψεις Ιράν; - Θρίλερ... η επίθεση στο Ισραήλ - Απειλούν τη Hezbollah: Δυσανάλογη απάντηση αν στοχεύσετε άμαχους
Ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian φέρεται να ζήτησε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei να μην υπάρξει επίθεση λόγω φόβου... κατάρρευσης
(upd6) Παρά τα νέα σενάρια ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ πρόκειται να εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες ώρες, και συγκεκριμένα είτε σήμερα Πέμπτη 8/8 είτε αύριο 9/8, η Τεχεράνη στέλνει αντιφατικά μηνύματα για τις προθέσεις της και για το εάν πρέπει να επιτεθεί στο Ισραήλ φοβούμενη μην πέσει... στην παγίδα του Netanyahu.
Το Ιράν από την πρώτη στιγμή ήταν αντιμέτωπο με το εξής δίλημμα: εάν η απάντηση του για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh ήταν αδύναμη ή συμβολική, θα αμφισβητούνταν η ισχύς της ως περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεσμεύτηκε για εκδίκηση.
Εάν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, τότε πιθανότατα θα δεχόταν μια εξίσου δυναμική, αν όχι καταγαιστική απάντηση του Ισραήλ και των ΗΠΑ, εξέλιξη που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τους Ιρανούς.
Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που στέλνει ο νέος Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Από τη μια φέρεται να ζήτησε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei να μην υπάρξει επίθεση, από την άλλη λέγεται ότι ξεκαθάρισε στον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron, ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται «να μείνει σιωπηλή απέναντι στην επιθετικότητα» των εχθρών της.
Οι επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης είναι πραγματικά ένας δυσεπίλυτος γρίφος για τη Δύση και το Ισραήλ χωρίς να αποκλείεται όλη αυτή η σεναριολογία να μην είναι απλά τίποτα άλλο … από μια μπλόφα έτσι ώστε το ιρανικό «χτύπημα» να επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατό αιφνιδιασμό.
Σε κάθε περίπτωση, και όπως είναι λογικό, τα σενάρια ποικίλλουν: άλλα μιλούν για επίθεση έως και αύριο 9/8, άλλα υποστηρίζουν πως δεν επίκειται άμεσα επίθεση του Ιράν και άλλα τονίζουν ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ θα γίνει… αλλά μόνο από τη Hezbollah.

Politico: Επανεξετάζει τη θέση του το Ιράν

Το Ιράν ενδεχομένως επανεξετάζει τη στάση του σχετικά με μια πολύπλευρη επίθεση στο Ισραήλ υποστηρίζει το Politico, επικαλούμενο πληροφορίες από Αμερικάνους αξιωματούχους.
«Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει κάποιου είδους απάντηση του Ιράν για τη δολοφονία του Haniyeh, αλλά η Τεχεράνη φαίνεται πως την έχει επαναξιολογήσει καθώς οι ΗΠΑ δεν αναμένουν άμεσα μια επίθεση στο Ισραήλ» αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Politico, δύο ανώτεροι Αμερικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον «τις τελευταίες ημέρες εργάστηκε μέσω διπλωματικών διαύλων, ωθώντας τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή να πιέσουν την Τεχεράνη να επανεξετάσει τη στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ».
«Η Τεχεράνη συμφωνεί όλο και περισσότερο με τη σκέψη της Ουάσιγκτον, αν και αρχικά την αρνήθηκε» υποστηρίζει το Politico.
Οι ΗΠΑ ζήτησε τόσο από το Ιράν όσο και από το Ισραήλ να κάνουν ένα βήμα πίσω και να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

CNN: Η Hezbollah μπορεί να επιτεθεί μόνη της

Και μπορεί οι πληροφορίες να αφήνουν υπονοούμενα για δεύτερες σκέψεις στο Ιράν, ωστόσο το CNN μεταδίδει πως η Hezbollah μπορεί να επιτεθεί στο Ισραήλ ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τελικά οι Ιρανοί.
Το CNN επικαλούμενο πηγές με πρόσβαση στις μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζει πως «η Hezbollah προχωρά ταχύτερα από το Ιράν στο σχεδιασμό της και επιδιώκει να πλήξει το Ισραήλ μέσα στις επόμενες ημέρες».
«Το Ιράν φαίνεται ότι εξακολουθεί να μελετά τα σχέδια του για το πώς θα απαντήσει» αναφέρει το CNN, το οποίο επικαλούμενο έναν Αμερικάνο στρατιωτικό αξιωματούχο, μεταδίδει πως «το Ιράν έχει κάνει κάποιες, αλλά όχι όλες, τις προετοιμασίες που θα περίμεναν να δουν οι ΗΠΑ πριν από μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ».
Μάλιστα, αναφέρεται πως σε αντίθεση με το Ιράν, η Hezbollah θα μπορούσε να επιτεθεί με ελάχιστη ή και με καμία προειδοποίηση από τη στιγμή που ο Λίβανος γειτνιάζει με το Ισραήλ.
Αν και φαίνεται εξαιρετικά απίθανο το Ιράν και η Hezbollah να μην έχουν συντονίσει πλήρως τις κινήσεις και τα βήματα τους για μια επίθεση κατά του Ισραήλ, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι – που επικαλείται το CNN – πιστεύουν ότι «δεν αποκλείεται στο να μην είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι στο πώς να προχωρήσουν».

Το Ισραήλ προειδοποιεί: Δυσανάλογη απάντηση εάν η Hezbollah πλήξει αμάχους

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Axios, το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ πως σε περίπτωση που η Hezbollah πλήξει άμαχους πολίτες, τότε η απάντηση που θα της δώσει, θα είναι δυσανάλογη.
Μάλιστα το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 12 μεταδίδει πως το Ισραήλ έχει μεταφέρει σε Ιράν και Hezbollah το μήνυμα πως οι θάνατοι αμάχων ως συνέπεια των επιθέσεων τους θα είναι κόκκινη γραμμή.
Επιπλέον, αναφέρεται πως το Ισραήλ ετοιμάζεται για πιθανές επιθέσεις τόσο σε μη στρατιωτικές υποδομές στο Ισραήλ όσο και σε διάφορες ισραηλινές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση του Ισραήλ αναμένει επίθεση από τη Hezbollah νωρίτερα από το Ιράν.
Υπενθυμίζεται πως η Hezbollah έχει απειλήσει να πλήξει με τους πυραύλους της ακόμα και μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ και η Χάιφα.

Jerusalem Post: Εισήγηση στον Ali Khamenei για μη επίθεση

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά θολό σκηνικό, δημοσίευμα της η Jerusalem Post υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του Ιράν Masoud Pezeshkian ζήτησε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei να μην υπάρξει επίθεση του Ιράν...
Βάσει των πληροφοριών αυτών, o Pezeshkian προειδοποίησε τον Khamenei για τις επιπτώσεις της πιθανής επίθεσης και ζήτησε από τον επικεφαλής της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αποτρέψει τυχόν στρατιωτική επιχείρηση.
Όπως είπε ο Ιρανός πρόεδρος, τα ισραηλινά αντίποινα θα μπορούσαν να ακρωτηριάσουν την οικονομία της χώρας, τις υποδομές της και, εντέλει, θα έφερναν την κατάρρευση…
Η ιστοσελίδα Iran International αναφέρει πως ο Khamenei «παρέμεινε αδέσμευτος», ενώ «ούτε υποστηρίζει ούτε αντιτίθεται στις ανησυχίες του Pezeshkian».

Iran International: Προειδοποιήσεις Pezeshkian

Όπως επισημαίνει το Iran International, ο Pezeshkian προειδοποίησε, επίσης, για τη ρητορική και τις ενέργειες ανώτερων στρατιωτικών διοικητών, που θα μπορούσαν να σύρουν τη χώρα σε πόλεμο, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζει αμείλικτη πίεση από φατρίες εντός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), που απαιτούν μια ισχυρή στρατιωτική απάντηση κατά του Ισραήλ, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Ο Ιρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η αντίθεσή του στη στρατιωτική δράση έχει τις ρίζες του στο εθνικό συμφέρον, και όχι στην έλλειψη γνώσης ή εμπειρίας σε θέματα ασφάλειας, όπως ισχυρίζονται οι σκληροπυρηνικοί εσωτερικοί του αντίπαλοι.
Τόνισε ότι η έναρξη ενός πολέμου με το Ισραήλ θα ακυρώσει την οικονομική ανάκαμψη και δεν θα γεφυρώσει το ήδη βαθύ χάσμα μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των πολιτών της, βλάπτοντας σοβαρά τη διεθνή θέση του Ιράν, που η χώρα πρέπει απεγνωσμένα να βελτιώσει.
Την περασμένη εβδομάδα, στενός συνεργάτης του Pezeshkian είπε στην The Telegraph ότι το σφάλμα ασφαλείας που οδήγησε στη δολοφονία του Ismail Haniyeh στο Ιράν «μπορεί να ήταν μια προσπάθεια των Φρουρών της Επανάστασης να κηλιδώσουν τη φήμη του νέου προέδρου.

Τα αντιφατικά μηνύματα του Ιρανού προέδρου

Ο Pezeshkian μετά τη συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον κορυφαίο Ρώσο αξιωματούχο ασφαλείας Sergei Shoigu δήλωσε ότι «το Ιράν δεν επιδιώκει να επεκτείνει το εύρος της κρίσης στην περιοχή, αλλά το καθεστώς Netanyahu θα λάβει σίγουρα απάντηση για τα εγκλήματα και την αλαζονεία του».
Σημειώνεται πως ο Shoigu επισκέφθηκε την Τεχεράνη για να μεταφέρει το μήνυμα αποκλιμάκωσης του Vladimir Putin στις ιρανικές αρχές.
Ο Ιρανός πρόεδρος είπε επίσης στον Γάλλο ομόλογό του Macron την Τετάρτη ότι «το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να δώσει την κατάλληλη απάντηση» στη δολοφονία του Haniye από το Ισραήλ, αν και δεν επανέλαβε τις σκληρές δηλώσεις του Ανώτατου Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των στρατιωτικών αρχών.
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Khamenei, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος τόνισε τη σημασία της «εμπιστοσύνης των πολιτών στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους», υπογραμμίζοντας ότι στις προεδρικές εκλογές του 2024 - που διεξήχθησαν σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, μετά τον θάνατο του προέδρου Ebrahim Raisi σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο - σημειώθηκε το χαμηλότερο ποσοστό προσέλευσης στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Θα απαντήσουμε την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο

Το ιρανικό δόγμα της «στρατηγικής υπομονής» επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, διαμηνύοντας πως η απάντηση της χώρας, θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ali Bagheri Kani.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η δολοφονία Haniyeh δεν θα είχε γίνει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Παράλληλα είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το Ιράν έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να αποφύγει τη σύγκρουση στην περιοχή.

Netanyahu προς Ισραηλινούς: Μείνετε ψύχραιμοι

Και ενώ παραμένει άγνωστο τι θα πράξει το Ιράν, στο Ισραήλ η αγωνία για το τι θα συμβεί διογκώνεται μέρα με την ημέρα.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την αυξανόμενη ανησυχία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu συνέστησε ψυχραιμία και ηρεμία στους Ισραηλινούς.
«Συνεχίζουμε προς τη νίκη.
Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε επιφυλακή, και σας ζητώ ένα πράγμα: μείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι.
Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση, χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε» ανέφερε ο Netanyahu.

Al Arabiya: Εντός 48 ωρών η επίθεση

Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη 7/8 διακινήθηκαν νέα σενάρια για το πότε θα εκδηλωθεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετά τη διάψευση της «προφητείας» των ΗΠΑ για απάντηση έως τις αρχές της εβδομάδας.
Δημοσίευμα του Al Arabiya ανέφερε ότι η αναμονή για την απάντηση του Ιράν διαρκεί περισσότερο από ό,τι ανέμεναν αρχικά οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς Αμερικάνοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, προειδοποίησαν την Κυριακή 4/8 και τη Δευτέρα 5/8 ότι η επίθεση θα πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών.
Σύμφωνα με το Al Arabiya, αν και η ακριβής φύση της στρατιωτικής απάντησης παραμένει ασαφής, Αμερικάνοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βεβαιότητα τους ότι αυτή… θα έρθει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τελευταίες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η απάντηση ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη 8/8 ή την Παρασκευή 9/8.

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Putin: Ζητά από το Ιράν να αναβάλει τα αντίποινα στο Ισραήλ

Σε μία βαρυσήμαντη παρέμβαση για το μέλλον της Μέσης Ανατολής αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων στον πλανήτη, προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ζητώντας ευθέως από την ηγεσία του Ιράν να αναβάλλει την επίθεση αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh -στις 31/7.
Συγκεκριμένα, ο Vladimir Putin έστειλε επιστολή στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, η οποία παραδόθηκε από τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Sergei Shoigu, που επισκέφτηκε την Τεχεράνη τη Δευτέρα 5/8.
Επιπλέον, η πρόταση του Ρώσου προέδρου Putin είναι η Μόσχα να αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας: Απόλυτα υπεύθυνο το Ισραήλ

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας έκρινε πως το Ισραήλ είναι απόλυτα υπεύθυνο και ότι διέπραξε τη δολοφονία του Ismail Haniyeh.
Ο Οργανισμός καταδίκασε την δολοφονία, που εγείρει κίνδυνο να ξεσπάσει «πιο ευρεία σύρραξη» στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης